Lietuviški kūčiukai be miltų, kalėdinis tortas be orkaitės, majonezas be pieno produktų – visa tai galima rasti ant žaliavalgių švenčių stalo. Pasirišę prijuostes restorane mokėsi gaminti būrys visuomenei pažįstamų veikėjų. Į renginį atvyko Donatas Baumila su žmona Daine ir dukerele Smilte, dainininkas Edgaras Lubys, televizijos laidų vedėjai Edvardas Žičkus ir Lavija Šurnaitė, modelis Eglė Grėbliauskaitė.
Gaminti juos mokė LNK kulinarinio šou „Skonis“ dalyvė ir restorano šeimininkė Gražina Gum.
Pasak jos, žaliavalgiai lygiai taip pat valgo įprastus patiekalus, pavyzdžiui, Baltąją mišrainę. Skirtumas tik tas, kad "majonezas" čia gaminamas iš riešutų ir aliejaus.
Portalas lrytas.lt dalinasi G.Gum receptu. Pasak jos, pasivaišinus šia mišraine galima patikėti, kad visi produktai - nevirti, o skonis - pasakiškas.
Baltajai mišrainei su česnakiniu padažu paruošti reikės:
Mišrainei paruošti reikės
- 100 gramų šaldytų žirnelių;
- 60 gramų morkų;
- 50 gramų šviežių agurkų;
- 6 gramų porų;
- 3 gramų krapų;
- 2 gramų svogūnų laiškų;
- 50 gramų cukinijų;
- citrinos sulčių;
- žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų;
- 3 šaukštų česnakinio majonezo.
Česnakiniam padažui paruošti reikės
- 200 miilitrų migdolų pieno;
- 3 šaukštų saulėgrąžų aliejaus;
- 0,5 šaukšto maltų garstyčių;
- 40 gramų anakardžių riešutų;
- 2-3 skiltelių česnako;
- 1,5 šaukštelio druskos;
- 20 mililitrų citrinų sulčių;
- 0,5 šaukštelio ciberžolių.
Iš šaldymo kameros išimtus žirnelius perplaukite tekančiu šiltu vandeniu, palaukite, kol ištirps. Morkos tarkuojamos šiaudeliais, pašlakstomos citrinų sultimis, pabarstomos žiupsniu druskos, kad suminkštėtų. Agurkus pjaustome kubeliais kaip svogūną, porus - pusžiedžiais, krapus susmulkiname. Visus produktus sumaišome su česnakiniu padažu. Papuošiame krapų šakele, apibarstome rupaus malimo juodaisiais pipirais. Česnakiniam majonezui visus produktus sumalame maišytuve iki vientisos masės. Šaldytuve majonezą galima laikyti 2-3 paras.