Galingiausi Europos valstybių vadovai (iš viso 45 delegacijos) naktį iš ketvirtadienio į penktadienį apsistos 4 ir 5 žvaigždučių senamiesčio viešbučiuose. Jie turėtų būti visiškai užimti. Šiomis dienomis kai kuriose gatvėse šalia viešbučių bus ribojamas automobilių eismas arba uždraustas jų parkavimas.
Kaip jau tapo įprasta, svečiai ketvirtadienį vakarieniaus Vilniaus širdyje esančiuose Valdovų rūmuose, o penktadienį posėdžiaus „Litexpo“ parodų centre. Dauguma svečių iš Vilniaus pradės skirstytis penktadienį po pietų.
Teigiama, kad svarbiausi sprendimai Vilniuje bus priimami per Valdovų rūmuose ketvirtadienį vyksiančią Europos Sąjungos šalių vadovų darbinę vakarienę.
Ji taps nemenku iššūkiu Užsienio reikalų ministerijos pasamdytai maitinimo paslaugas teikiančiai bendrovei „Taurakalnis“.
„Taurakalnio“ vadovė Irena Čereškienė portalui lrytas.lt pasakojo svarbiausio šį pusmetį Vilniuje vyksiančio pirmininkavimo renginio laukianti ramiai.
„Kol kas mums sekasi. Esame viskam pasiruošę. Šis renginys mums praktiškai bus pirmininkavimo pabaiga. Čia ne pradžia, kai buvo daugiau jaudulio“, - pripažino verslininkė.
I.Čereškienė paskaičiavo, kad pagal dalyvių skaičių Vilniuje vyksiantis Rytų partnerystės susitikimas nebus pats skaitlingiausias.
„Tačiau pagal dalyvių pareigas, tai bus pats svarbiausias renginys“, - sakė „Taurakalnio“ vadovė.
Ji džiaugėsi, kad didžiųjų Europos valstybių lyderiai valgiui nėra įnoringi, todėl specialių užsakymų kol kas nėra daug. Vadovė nenorėjo viešinti būsimos vakarienės valgiaraščio, kol svečiai neparagavo „Taurakalnio“ virtuvės šedevrų.
Per ankstesnius renginius aukšto lygio vadovai dažnai būdavo vaišinami elnienos patiekalu. I.Čereškienė išsidavė, kad šįkart turėtų būti dar skaniau ir geriau. Europos politikos lyderiai Vilniuje ragaus Lietuvoje sumedžiotų stirnų nugarinės patiekalą.
„Stirniena yra didesnis delikatesas, nes jos mėsytė yra minkšta ir sultinga“, - sakė „Taurakalnio“ vadovė.
Kaip ir per visus aukščiausio lygio renginius, svarbiems svečiams „Taurakalnis“ paruoš ir lietuviškų patiekalų stalą. Ant jo puikuojasi ES pirmininkavimo renginius remiančių įmonių produkcija, pavyzdžiui, medus, „Švyturio“ alus, „Žemaitijos pieno“ sūriai, „Rūtos“ saldainiai.
Svečiai gali paragauti lietuviškos duonos, šakočių, medaus torto, žagarėlių, varškės spurgų ir kitokių saldumynų, varškės sūrio, rūkytos mėsos gaminių, mėsos vyniotinių, marinuotų ir kitaip paruoštų miško grybų, silkės „pataluose“, užpiltines, lydekos, rūkyto ungurio, šamo ir kitokių žuvų užkandžių. Prie alaus siūloma keptos duonos skrebučių ar keptos duonos su majonezu ir sūriu.
„Labai populiarūs yra miško grybai. Jų visada nelieka. Taip pat labai mėgstama kepta duona. Jei kas nors paragauja, prie stalo vedasi kitus ir rekomenduoja paragauti. Matyt, kitose valstybėse tokie užkandžiai nėra gerai žinomi“, - pasakojo I.Čereškienė.
Iš alkoholinių gėrimų užsieniečiai vaišinasi lietuviškais vynais, trauktinėmis, midumi bei alumi.
Anksčiau per renginius būdavo siūloma paragauti maždaug perpus sumažintų cepelinų. Tačiau šįkart garbūs svečiai jų neparagaus.