Kopūstai. Į brokolių, baltagūžių, žiedinių kopūstų sudėtį įeina
nepaprastai svarbi sulforafano medžiaga. Šis natūralus junginys
pristabdo senėjimo procesą. Du kartus per savaitę reikia suvalgyti po
200 gramų bet kokios kopūstų rūšies.
Beje, visi vitaminai išlieka ir užšaldytose daržovėse. Todėl jomis
drąsiai skaninkite sriubas, salotas ar pateikite kaip garnyrą – virtas,
užkeptas.
Pievagrybiai. Turtingi ląsteliena, kuri šalina iš organizmo sunkiųjų
metalų druskas. Į pievagrybių sudėtį įeinančios rūgštys, kaip antai
arachidono ir kitos, kovoja su „bloguoju“ cholesteroliu. Tai – puiki
apsauga nuo infarktų ir insultų. Patariama 2-3 kartus per savaitę
suvalgyti po 125 gramus pievagrybių.
Bulvės. Turtingos kaliu, kuris būtinas deramam širdies darbui. Be to,
išlygina vandens ir druskos kiekį organizme, dėl to oda atrodo labiau
stangri ir įtempta. Naudinga norma: 500 gramų per savaitę. Bulves
gaminkite teisingai: užkepkite orkaitėje ar virkite su lupenomis.
Valgykite tik su daržovėmis.
Aitrioji paprika. Sužadina virškinimo procesą. Per savaitę suvalgykite
1/4 ankšties, skaninkite salotas ar karštus patiekalus. Sergant
skrandžio ir žarnyno ligomis deginančios aitriosios paprikos geriau
atsisakyti.
Morkos. Turtingos beta-karotinu, vėliau pavirstančiu į vitaminą A.
Pastarasis padeda išsaugoti regėjimą, o taip pat atnaujina ląsteles.
Patariama bent kas antrą dieną suvalgyti morkų salotas, pagardintas
aliejumi ar grietine, nes be riebalų vitaminas neduos naudos.
Obuoliai. Į minkštimo sudėtį įeinantys pektinai šalina iš organizmo
žalingus toksinus ir kancerogenus. Obuolio odelė turtinga flavonoidais,
kurie neleidžia laisviesiems radikalams pakenkti sveikų ląstelių, -
vėžio rizika sumažėja. Per dieną suvalgykite 1-2 vidutinio dydžio
obuolius.
Jei sergate skrandžio ar žarnyno ligomis, obuolius valgykite nuluptus.
Paaštrėjus gastritui ar skrandžio opai, jų geriau atsisakyti.
Žuvis. Pavyzdžiui, lašiša, upėtakis, skumbrė, silkė. Tai -
šaltinis Omega-3 riebalų rūgščių, kurios normalizuoja kraujospūdį ir
cholesterolio lygį kraujyje. Kraujagyslės lieka sveikos, sumažėja
insulto rizika.
Į žuvies sudėtį įeinančios rūgštys suaktyvina gamybą keratino,
kuris suteikia plaukams blizgesį, stiprina nagus ir daro odą gražia.
Patariama du kartus per savaitę suvalgyti po 150 gramų žuvies.
Nemėgstate? Tuomet gerkite žuvų taukus, kurie turi naudingų rūgščių.
Duoniukai. Tai – šaltinis ląstelienos, kuri tarsi šepetukas valo
žarnyną nuo šlakų ir toksinų, kas laiduoja stiprų imunitetą,
nepriekaištingą odą ir gražią veido spalvą. Naudingi bet kokie
duoniukai – kvietiniai, grikiniai, miežiniai, kukurūziniai, ruginiai.
Duoniukus rinkitės pagal skonį. Vietoj baltos duonos per dieną
sukramsnokite 1-2 duoniukus.
Pomidorai. Į jų sudėtį įeinantis likopenas apsaugo ląsteles nuo laisvųjų
radikalų, – būtent jie sukelia vėžį. Kasdien suvalgykite 2-3 pomidorus.
Maistą gardinkite pomidorų pasta, kuri naudinga kaip ir švieži
pomidorai.
Erškėtuogės. Turtingos vitaminu C, kuris apsaugo nuo peršalimų ir
pagerina kraujo apytaką, padeda širdžiai dirbti be trukdžių, stiprina
kraujagyslių sieneles. Termose paruoškite tokį gėrimą: 1 valgomąjį
šaukštą sausų erškėtuogių užpilkite 1 stikline verdančio vandens. Po
7-8 valandų nukoškite. Gerkite 3 kartus per dieną.
Aliejus. Turtingas nesočiosiomis riebalų rūgštimis, kurioms padedant
gaminami hormonai, reikalingi deramam organizmo darbui. Aliejus
pagerina odos būklę ir padeda liesėti. Norma: 1,5-2 arbatiniai
šaukšteliai per dieną. Naudingas tiek saulėgrąžų, tiek alyvuogių
aliejus. Rinkitės nerafinuotą, nes jis turi daugiau vitaminų.
Graikiniai riešutai. Tai – šaltinis Omega-3 ir vitamino E, kurie
stiprina atmintį, mažina cholesterolio lygį kraujyje, todėl apsaugo nuo
infarkto ir insulto. Per dieną sukramsnokite ne daugiau 5 graikinių
riešutų, nes jie labai kaloringi.
Kepenys. Turi geležies, o dėl jos organizme gaminamas hemoglobinas,
aprūpinantis audinius ir organus deguonimi. Pagerėja odos spalva,
nebelieka nuovargio. Kepenų sudėtyje esantis selenas daro plaukus ir
nagus sveikais. Vištos ar jautienos kepenis gaminkite 1 kartą per
mėnesį. Naudinga norma – 100-150 gramų.
Bananai. Kalio ir magnio šaltinis. Toks „duetas“ naudingas nervams,
mažina širdies priepuolio riziką. Bet atminkite: bananai turi nemažai
kalorijų.
Parengė Ona Kacėnaitė