Nutukimas ir su juo susijusios sveikatos problemos tampa vis aktualesne problema visuomenėje. Naujausias Ajovos universiteto tyrimas atskleidė, kad natūrali medžiaga – ursolio rūgštis, randama obuolių žievėje, iš dalies padėjo laboratorijoje augintoms pelėms apsisaugoti nuo nutukimo, padidindama raumenų masę ir rudųjų riebalų kiekį – du audinius, kurie turi kalorijas deginančių savybių.
Pasak tyrimo rezultatų, pelės, kurių organizme buvo ursolio rūgšties, efektyviau degino kalorijas ir buvo mažiau nutukusios nei tos, kurios šios medžiagos negaudavo.
Iki šiol mokslininkai tikėjo, kad rudųjų riebalų turi tik naujagimiai – manyta, kad dar vaikystėje šie riebalai išnyksta iš mūsų organizmo. Tačiau pasitelkę šiuolaikines technologijas mokslininkai atrado, kad ir suaugusio žmogaus organizme yra tam tikras kiekis rudųjų riebalų, kurie dažniausiai yra susikaupę kaklo srityje ir tarp menčių.
Daugelis tyrimų sieja padidėjusį rudųjų riebalų kiekį su mažesne nutukimo tikimybe ir „sveikesniu“ cukraus kiekiu kraujyje, t.y., rudieji riebalai gali pasitarnauti, kaip prevencinė priemonė prieš sparčiai didėjantį kūno svorį ir diabeto išsivystymą.