Dar senovėje graikų ir romėnų itin vertinta daržovė jau populiari ir Lietuvoje. Daugiau nei dešimtmetį patiekalus iš smidrų ruošiantis viešbučio „Radisson Blu Astorija” virtuvės vadovas Gediminas Andriuškevičius pasakojo, kad anksčiau šių daržovių užsisakyti drįsdavo tik užsieniečiai. Dabar jų ragauja ir lietuviai.
Jam pritaria ir „Stiklių” restorano virtuvės vadovas Linas Bražinskas. Pusiau juokais, pusiau rimtai virtuvės virtuozas prasitarė: lietuviai ypač pamėgo šią karališką daržovę pasklidus kalboms, kad smidrai labai naudingi vyrams.
Vakarų Europoje smidrai auginami daugiausia Vokietijoje, Prancūzijoje, Danijoje. Ten vyksta ir šios daržovės sezono šventės. Šiemet žiema užsitęsė, tad vėluoja ir smidrų sezono pradžia.
Restorano virtuvės vadovas aiškino, kad smidrai – prabangos patiekalas. Užauginti šią daržovę nėra lengva, tai – ilgas procesas. Derlius nuimamas tik antrą arba trečią sezoną. Daržovės, tinkamos vartoti, auga vos daugiau nei mėnesį. Vėliau smidrai tampa gėlėmis.
Prasidėjus šių daržovių sezonui jų galima įsigyti ir Lietuvoje, o pagaminti smidrus – lengva. Apvirtus smidrus restoranų meistrai siūlo derinti su sūriu, balta žuvimi, kumpiu. Paprasčiausias receptas – svieste pakepinti smidrai puikiai tiks ir su omletu.