Tam visiškai pritaria didelę patirtį turinčios bendrovės PONTEM generalinė direktorė Audronė Tendzegolskienė.
– Kaip tinkamai pasiruošti Velykoms? – paklausėme vienos didžiausių Lietuvoje maitinimo paslaugas teikiančių įmonių vadovės.
– Svarbiausia prieš kiekvieną šventę pasirūpinti gera nuotaika, tada visi pasiruošimo rūpesčiai kur kas lengvesni.
Jeigu norite, kad šventė būtų įspūdinga, labai svarbu iš anksto susiplanuoti, kokių patiekalų norėsite ragauti šventinę dieną.
Tuomet greičiau, lengviau ir pigiau pasieksite norimą rezultatą. Nesvarbu, kokia šventė laukia – gimtadienis ar Velykos.
– Ar svarbu, kad šventinis stalas būtų ne tiktai gausus, bet ir gražus?
– Be abejo, kad ant šventinio stalo svarbūs ne tik skanūs patiekalai, bet ir puošmenos. Tačiau pirmiausia – skonis ir kokybė. Gardus maistas, skoningos puošmenos sukurs malonią nuotaiką bet kuriuose namuose.
Pavasarinę nuotaiką sukurkite gražia augalų kompozicija. Pavyzdžiui, pamerkite besiskleidžiančią medžio šaką, papuoštą vaikų išmargintais kiaušiniais.
Šventinius patiekalus papuoškite šviežiais žalumynais. Bus ir gražu, ir skanu, ir sveika.
– Kokių Velykų patiekalų patartumėte pasigaminti ar nusipirkti?
– Gražiausiai pavasarinei šventei siūlytume tradicinius patiekalus. Turbūt nė vienas neįsivaizduojame Velykų stalo be spalvingų margučių ir įvairių kiaušinių patiekalų.
Nereikia pamiršti, kad tradiciją galima skaniai paįvairinti.
Net įdaryti kiaušiniai gali nustebinti gurmaną. Tereikia nekasdieniško įdaro, ir tradicinis patiekalas taps naujoviškas.
O išvirę kiaušinį „marškinėliuose” (nesudėtingas būdas išvirti kiaušinį be lukšto išlaikant jo formą) neabejotinai sulauksite pagyrų.
Įprastai Velykų stalui ruošiamas keptas veršienos kumpis. Kad būtų gražiau, jį galite papuošti morkomis, džiovintais vaisiais.
Be jokios abejonės, skaniausias namuose gamintas maistas. Tačiau jei neturite laiko ar sąlygų, ne problema. Visus šiuos ir galybę kitų patiekalų galite užsisakyti iš patyrusių profesionalų.
Ir skonis, ir šventinis pateikimas – garantuoti.
– Įprastai per šventes daugelis žmonių linkę persivalgyti. Kaip to išvengti?
– Persivalgymas – dažnas reiškinys, nuo kurio neretai prasideda tokios ilgalaikės sveikatos problemos kaip antsvoris, lėtinės ligos. Todėl labai svarbu, kad patiekalas būtų ne tik skanus, bet ir sveikas.
Bendrovės PONTEM virtuvėse naudojamos technologijos leidžia maistą gaminti be riebalų.
Bet visa tai įgyvendinama ir namų sąlygomis.
Įsigykite garų puodą, riebią grietinę pakeiskite liesu pienu – tai jau puiki pradžia.
– Gal galite pasidalinti keliais patarimais, kaip derinti maistą, kad po valgio neskaudėtų skrandžio, nekankintų sunkumas?
– Kiekvienas, kuriam rūpi gera savijauta, sveikata ir grožis, turėtų stebėti, kokį maistą valgo. Kuo įvairesnis, šviežesnis ir, svarbiausia, kokybiškas maistas, tuo lengviau organizmas jį pasisavina.
Mažesnės porcijos, daugiau daržovių, valgymo dažnumas – tai pagrindiniai dalykai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį, jei nenorite po šventinių pietų jausti skrandžio sunkumo.
– Kodėl ypač pavasarį svarbu maitintis sveikai, subalansuotai?
– Po žiemos mums visiems trūksta vitaminų, todėl į savo valgiaraštį įtraukite kuo daugiau šviežių daržovių, prieskoninių žolelių. Jų, beje, kiekvienas gali užsiauginti namuose ant palangės.
Nereikėtų pamiršti pieno produktų, mėsos, riešutų.
Šiuose produktuose esančios medžiagos būtinos gerai savijautai bet kurio amžiaus žmonėms.
Sveika ir subalansuota mityba teigiamai veikia sveikatą, savijautą, darbingumą, nuotaiką.
– Ko palinkėtumėte visiems Velykų proga?
– Šia gražia proga visiems norėčiau palinkėti šventinės nuotaikos, neblėstančios energijos ir puikios savijautos.