Apsinuodyti galima ne tik perkant konservus turgavietėse, bet ir
naudojant savo paruoštas gėrybes.
Suvalgius sugedusių konservų ne tik paleis vidurius arba pykins. Tyko
ir blogesnės pasekmės. Todėl verta įsidėmėti, kad bendri botulizmo
simptomai - dvejinimasis akyse, žvairumas, apsunkintas rijimas,
sutrikęs kvėpavimas.
Botulizmo sukėlėjų - klostridijų - išskirti nuodai gali prišaukti
netgi ir mirtį. Tokių atvejų medikų praktikoje yra buvę.
Pirmieji apsinuodijimo simptomai pasirodo praėjus 12-36 valandoms po to,
kai buvo suvalgyta užteršto maisto. Kuo šis laikotarpis trumpesnis, tuo
daugiau nuodų pateko į organizmą.
Medikai įspėja, jog botulizmo sukėlėjai itin aktyviai dauginasi prastai
termiškai apdorotuose konservuose, taip pat tokiuose, kuriuose pagailėta
druskos ir rūgšties.
Todėl verčiau keletą metų laikytus konservuotus produktus išmeskite.
Juolab jeigu konservuotų gėrybių dangtelis yra išsipūtęs arba atidarius
stiklainį produktų paviršių dengia pelėsis, juntamas nemalonus kvapas.
Tačiau verta įsidėmėti - kartais toksinu užkrėsti maisto produktai
išvaizda, skoniu ir kvapu nesiskiria nuo gerų.
Suvalgius net ir porą kąsnių sugedusių konservų, tyko pavojus ilgam
atsigulti į ligoninės lovą.
Norint išvengti botulizmo, daržovių, grybų konservavimui reikia naudoti
pakankamai druskos arba rūgšties, atsargas laikyti ne aukštesnėje nei 6
laipsnių temperatūroje ne ilgiau kaip metus.
Prieš vartojimą naminius konservus reikėtų pakaitinti 10 minučių.