„Kai mes augome, ant Kūčių stalo buvo tik kūčiukai. Mūsų vaikai auga jau su karameliniais tamsiais įvairių formų ir glaistu nuteptais sausainiais. Aš tik spėju gaudyti visų draugių naujienas „Facebooke“, kas kaip savus papuošė“, – tikino televizijos laidų vedėja Beata Nicholson.
Ji prisipažįsta esanti gana nuosaiki ir senamadiška, tad ji imbierinius sausainius puošia tik su paprastu citrininiu glaistu, kuris padaromas iš citrinos sulčių ir cukraus pudros.
„Kai juos darėme su vaikais namie, Londone, tai reikėjo ištraukti visus dažus, pabarstukus, blizgalus…
Aš prisimenu, kaip vienais metais, cukrui pašaukus, o man nesusilaikius, suvalgiau imbierinį sausainį tiesiai nuo eglutės“, - kvatojo B. Nicholson.
Beatos siūlomų imbierinių sausainių tešlai reikės:
450–500 g miltų
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
200 g medaus
200 g tamsaus rudojo cukraus
140 g sviesto
1 kiaušinio
2 arbatinių šaukštelio malto cinamono
0,5 – 1 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
1 arbatinio šaukštelio maltų pankolių
1,5 arbatinio šaukštelio malto imbiero
Druskos
Glaistui reikės:
Cukraus pudros
Citrinos sulčių
Pabarstukų papuošimui
Gaminimo eiga:
Sviestą, medų ir cukrų ištirpiname puodelyje ant mažos ugnies. Kai produktai išsilydo ir masė tampa vienalytė, beriame maltą imbierą, gvazdikėlius, cinamoną ir pankolį. Beje, galite naudoti kitus mėgstamus ar paruoštus prieskonių mišinius meduoliams.
Pašildytą masę supilame į dubenį ir leidžiame atvėsti.
Tuomet į miltus beriame kepimo miltelius, įberiame šiek tiek druskos ir išmaišome. Kai medaus, sviesto ir prieskonių masė atvėsta, įmušame vieną kiaušinį ir išsukame šakute ar šluotele. Po truputį beriame miltus ir nuolat maišome šaukštu, kad susiformuotų vientisa tešla. Jei tešla atrodo per šlapia – dar beriame miltų ir išmaišome. Tešlą pastatome kelioms valandoms į šaldytuvą.
Kai tešla atvėsta, ją šiek tiek paminkome, kad ji taptų elastingesnė ir būtų lengviau kočioti. Tuo tarpu pasiruošiame kepimui skardą, ištiesiame ją kepimo popieriumi.
Imame gabalėlį tešlos, pasarstome miltų ir iškočiojame lakštą iki 3-5 mm storio. Kuo plonesnė tešla – tuo trapesni sausainiai. Iš tešlos lakšto formelėmis išspaudžiame sausainius. Jei norėsite sausainius kabinti – nepamirškite išspausti ir mažos skylutės. Sausainius klojame į skardą ir kepame 200 laipsnių karščio orkaitėje 10 minučių.
Atvėsusius sausainius galima dekoruoti paruoštu glaistu. Išspaudžiame pusės citrinos sultis. Į sultis beriame cukraus pudrą ir gerai išmaišome. Pudros beriame tiek, kol glaistas tampa pakankamai tirštas ir klampus. Paruoštu glajumi dekoruojame sausainius.
Daugiau B. Nicholson receptų rasite tinklaraštyje „Beatos virtuvė“.