L. Čeprackas dalinasi savo mėgstu virtos ir rūkytos lašišos paštetu su portalo lrytas.lt skaitytojais.
„Artėjant šventėms norėčiau su jumis pasidalinti puikiu lašišų pašteto receptu, kuris, viliuosi, pradžiugins jūsų namiškius“, – sakė virtuvės meistras. Gardi užtepėlė puikiai tiks pusryčiams bei kaip užkandis prie vyno per šventes.
Jums reikės:
700 g lašišų filė be odos; 100 g rūkytos lašišos; 150 g sviesto; 20 ml vandens; 80 ml grietinėlės; nedidelio raudono svogūno, citrinos sulčių, ryšulėlio laiškinio česnako (nebūtinai); pusės šaukštelio grūstų juodųjų pipirų; druskos pagal skonį.
Kaip gaminti:
Užverdame aromatinį sultinį (receptas žemiau). Jam užvirus sumažiname ugnį. Dedame lašišą ir kaitiname 12 minučių (jei lašišą supjaustome į 4 dalis užteks 5–6 min.). Lašišą išgriebiame iš sultinio, atvėsiname iki kambario temperatūros.
Į keptuvę dedame 20 gramų sviesto, rūkytą lašišą, 20 mililitrų vandens ir uždengę kaitiname, kol vanduo pradės virti. Tada išjungiame ugnį, palaukiame 1 min. ir iš keptuvės išėmę lašišą ją atvėsiname.
Į dubenį dedame virtą ir rūkytą lašišą, smulkiname pirštais, kol gauname nedidelius lašišos gabaliukus.
Kambario temperatūros sviestą išsukame iki baltumo. Nedidelį raudona svogūną labai smulkiai sukapojame. Laiškinį česnaką smulkiai supjaustome.
Į lašišos masę įmaišome sviestą, kapotą svogūną, citrinos sultis, grietinėlę, laiškinį česnaką, grūstus pipirus, viską maišome iki vientisos masės, gardiname druska, jei trūksta.
Paštetą sudedame į keraminį indą, mažiausiai 3 valandas šaldome šaldytuve.
Patiekiame su skrebučiais.
Kaip paruošti aromatinį sultinį lašišai?
Jums reikės:
3 litrų vandens; 150 mililitrų baltojo vyno acto; 3 valgomieji šaukštų druskos; 2 svogūnų; 2 morkų; 2 saliero stiebų; pankolio; 10 juodųjų pipirų grūdelių; kelių čiobrelių šakelių.
Kaip gaminti:
Svogūnus supjaustome pusžiedžiais, likusias daržoves – smulkiais gabaliukais, viską dedame į puodą, verdame 45 minutes ant silpnos ugnies. Nukošiame.