Graikiškos sardinės – geriau ir už omarą

Specialiai lrytas.lt, Graikija

Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Jonušytė

Oct 23, 2012, 5:25 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:16 PM

Sardinės pavadinimas kilęs nuo Italijos salos Sardinijos, kur šios žuvys buvo aptiktos pirmiausia, tačiau Graikijoje sardele vadinama žuvis yra geidžiamas delikatesas ir vietiniams, ir turistams. Keliaujant po šalį galima susipažinti su gausybe skirtingų senovinių bei šiuolaikinių jos paruošimo būdų.

Liepa ir rugpjūtis – sardinių sezono pikas. Tuomet sūdytų ar marinuotų sardinių užkandžius kiekviename bare, kavinėje ar uzerijoje nemokamai jums atneš tiek prie alaus, tiek prie vyno ar uzo. Graikiškoje tavernoje verta užsisakyti šviežių sardinių, keptų aliejuje, ant grotelių arba gilesnėje skardoje orkaitėje.

Jeigu atostogaujate Lesbo saloje, būtinai paragaukite sardinių „pastes“ – ryte sugautų, dažnai pačių žvejų išvalytų ir stipriai pasūdytų šviežių sardinių. Žuveles jums prieš akis išdarinės pats uzerijos ar tavernos savininkas.

Karštais vasaros mėnesiais jos populiarios visoje Graikijoje. O valgyti skaniausia taip, kaip jas valgo katinai: laikant iškėlus už uodegos atsikąsti pusę, o paskui suvalgyti visą likusią.

Užsieniečiai Graikijoje negali atsidžiaugti nebrangia uostuose ir nedidelėse žvejų parduotuvėlėse parduodama žuvimi. Atsikeli anksti ryte vien tam, kad įsigytum porą ką tik sugautų, pageidautina, mažiau ašakų turinčių žuvų. Tačiau pagyvenęs čia ilgėliau imi pastebėti, kad ne dėl bet kokio laimikio ankstyvais rytais derasi patyrusios namų šeimininkės. Dažniausiai jos ieško ir derasi dėl sardinių ir mailiaus. Ir ne todėl, kad tai – pigu, ne dėl to, kad lengvai paruošiama, o dėl to, kad tai – labai sveikas maistas.

Šviežios sardinės tik su žiupsneliu druskos, alyvuogių aliejumi ir keliais lašais citrinos sulčių lengvai nukonkuruoja ne tik tokias populiarias žuvis, kaip raudonosios kuojos, bet ir patį omarą. O sardinių kaina svyruoja, priklausomai nuo metų laiko, žiemą apie 6–7, vasarą – iki 4 eurų už kilogramą.

Mažutė ir neišvaizdi žuvytė – tikra mineralų, tokių kaip fosforas, kalcis, kalis, geležis bei selenas, bomba ir omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis. Sardinės patiekalai skatina medžiagų apykaitą, stiprina nervų sistemą, apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų, mažina cukraus kiekį kraujyje.

Pats lengviausias būdas mėgautis šiomis žuvelėmis – kepti jas ant grotelių. Tiesa, europiečiai neretai vengia jų dėl, esą, sunkaus paruošimo. Sardines nelengva nuvalyti, o nevalytas ne visi nori kepti. Nuimti žvynus nuo plonos šios žuvies odos išties beveik neįmanoma, todėl patariama ją kelias minutes palaikyti lediniame vandenyje, kad odelė sustangrėtų.

Kilogramą sardinių paruošti kepti reikia beveik valandos. Pirmiausia, reikia atsargiai įpjauti po žiaunomis ir ištraukti vidaus organus. Tada reikia perskrosti pilvą, išskėsti žuvį į plokščią filė, atsargiai ištraukti stuburo kaulą ir nukirpti uodegą. Nuplovus jau išvalytas sardines, kepti jas įkaitintame aliejuje ir geriau jų nejudinti, kitaip žuvytės paprasčiausiai suyra.

Rekomenduojama sardines apvolioti miltuose. Tai lengva padaryti plastikiniame maišelyje. Į jį įberiami keli dideli šaukštai miltų, sumetamos kelios šlapios sardinės ir gerai pakratomos.

Receptas tiems, kurie mėgsta gurmanišką virtuvę: tarp dviejų sardinių filė įlašinti alyvuogių aliejaus, įpjaustyti saulėje džiovintą pomidorą, alyvuogių, paberti kaparėlių, įpilti aliejaus ir po pusantros minutės apkepti keptuvėje abi „sumuštinio“ puses.

Sardinės – puikus jūsų vakarėlio užkandis ir prie baltojo vyno, ir prie alaus. Prieš atvykstant svečiams išdarinėtas žuvytes palikite vandenyje. Paruošti įdarą tetrunka kelias minutes. Vienam kilogramui sardinių įdaryti reikia vieno svogūno, dešimties saulėje džiovintų pomidorų, žiupsnelio šviežių petražolių.

Aliejuje pakepinamas svogūnas, suberiami supjaustyti džiovinti pomidorai ir petražolės, pakaitinama apie minutę. Sardinės suklojamos gruzdintuvėje, ant kiekvienos jų užteptas įdaras užklojamas kita sardine, įpilama aliejaus. Po pusantros minutės sardinės apverčiamos ir vėl pakepamos pusantros minutės. Toks patiekalas patiekiamas su šiek tiek šviežio aliejaus, citrinos skiltele ir balta duona.

Sardinės gali būti ir pagrindinis patiekalas. Išdarinėtas sardines reikia sudėti į aliejumi išteptą ugniai atsparų stiklinį indą, apiberti druska, pipirais, užkloti šviežiais pomidorais, svogūnas, įpilti alyvuogių aliejaus ir troškinti orkaitėje apie dvidešimt minučių 180 laipsnių temperatūroje.

Tie, kurie nenori gaišti laiko valydami sardines, gali jas ir nevalytas suguldyti į gilesnę skardą, apibarstyti druska, pipirais, išspausti česnako, šiek tiek citrinos, nepagailėti aliejaus ir kepti orkaitėje apie 45 minutes.

Sardinė paperka savo paprastumu, tačiau jos pagrindiniai „kompanionai“ – šviežias aliejus, jūros druska, citrinos sultys, česnakas, balta duona, uzo ar vėsus baltas vynas ir, žinoma, karšta pietų saulė paverčia ją nepaprastai puikiu patiekalu. Kali orexi (graik. gero apetito)!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.