Bilas mano, kad pats paprasčiausias ir pats geriausias grybų receptas – baravykų kepuraitės, keptos svieste. „Grybus tereikia nuvalyti, sudėti juos į keptuvę, apibarstyti druska, pipirais ir tada juos pakepti svieste. Baravykų kepuraites skaniausia valgyti su skrudintu batonu. Jeigu jo nemėgstate, tiks viskas, ko geidžia jūsų širdis“, – sakė televizijos laidos „Skonio reikalas“ vedėjas.
Kulinaras pasakojo, kad šitokiu būdu galima apkepti tik baravykus ir rudmėses. Kitos rūšies grybus geriausi apvirti ir tik tuomet kažką iš jų gaminti. „Tiesa, voveraites taip pat galima iškart dėti į keptuvę. Nuvalius sudedu jas į keptuvę, įdedu svogūno, grietinės, druskos ir pipirų. Šitaip paruoštas voveraites valgau su virtomis bulvėmis“, – kalbėjo Bilas.
Kulinaras sakė, kad ruošiant patiekalą iš šaldytų voveraičių, į keptuvę patartina įdėti gabalėlį šoninės, mat šaldyti grybai praranda tikrąjį savo skonį ir kvapą, todėl šoninė suteiks geresnį skonį. Jeigu grybai atkeliavo ne iš šaldymo kameros, o tiesiai iš miško, mėsos gabalėlis nėra būtinas.
„Sakoma, kad voveraitės neturi daug maistinės vertės, todėl jas valgyti tas pats, kas popierių. Asmeniškai man, voveraites skaniau valgyti nei popierių“, – juokavo Bilas.
Televizijos laidos „Skonio reikalas“ vedėjas mielai gamina burokėlių sriubą su pupelėmis ir džiovintais grybais. Jie sriubai suteikia nuostabų kvapą ir skonį.
„Labai mėgstu grybus. Tačiau Lietuvoje grybai labiau naudojami kaip prieskonis, o ne kaip pagrindinis patiekalas. Nepamirškite ir to, kad grybai yra sunkiai virškinami, todėl jų geriau nepersivalgyti. Patiekalus dažniausiai gaminu iš baravykų, jaunų lepšių, raudonviršių, voveraičių ir pievagrybių“, - pasakojo Bilas.
Kulinaras Bilas portalo lrytas.lt skaitytojams pateikia pievagrybių receptą, nes šios grybų rūšies Lietuvoje nesunku rasti tiek, žiemą, tiek vasarą. Bent jau parduotuvėse tai tikrai.
Užkandėlė: įdaryti pievagrybiai
Reikės:
12 didelių pievagrybių
2 šaukštų smulkintų svogūno laiškų
2 šaukštų smulkiai pjaustytos žalios paprikos
1 šaukšto sviesto arba aliejaus
1 česnako skiltelės (trintos)
1 riekelės skrudinto ir smulkiais kubeliais supjaustyto batono
¼ šaukštelio druskos
žiupsnelio paprikos
žiupsnelio smulkintų džiovintų čiobrelių
maltų pipirų pagal skonį
3 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio
Kaip ruošti:
1. Grybų kepurėles atskirkite nuo kotelių. Kol kas jas atidėkite į šalį, o kotelius smulkiai supjaustykite (reikės tik pusės stiklinės). Mažoje keptuvėje įkaitinę sviestą, pakepinkite smulkintus grybus, svogūną, česnaką ir žalią papriką, kol daržovės suminkštės, o grybai išdžius.
2. Inde sumaišykite skrudinto batono gabalėlius ir pakepintas daržoves. Ten pat suberkite pusę paruošto tarkuoto sūrio, paprikų miltelius, čiobrelius, pipirus ir druską. Viską gerai išmaišykite ir įdarą sudėkite į apverstas grybų kepurėles. Įdarytas kepurėles išdėliokite ant aliejumi pateptos kepimo skardos ir neuždengę 10 min. kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Ištraukę pabarstykite likusiu sūriu.
Patarimas. Įdarui taip pat galite naudoti kitas daržoves, pjaustyto kumpio gabalėlius, smulkintas krabų lazdeles, krevetes.