Lietuvis per metus suvalgo daugiau nei dešimt kilogramų silkės

2011 m. gruodžio 24 d. 10:45
Daiva Zimblienė
Lietuviai silkėms ištikimi net ir sunkmečiu. Tai - vis dar beveik visiems vartotojams įperkamas produktas. Tačiau žuvininkams aukso amžius buvo 2008-2009 metai, kai ir žaliava nebuvo tokia brangi, ir pardavimas nemažėjo. Nuo to laiko silkės pabrango daugiau kaip 50 procentų.
Daugiau nuotraukų (1)
„Manau, daugelis žmonių taupydami brangesnius savo kasdienio stalo produktus iškeitė būtent į silkes“, - svarstė Rokiškio rajone esančios individualios įmonės „Bajorų žuvis“ savininkas Juozas Simutis.
Jo įmonėje dabar pats darbymetis. Artėjant didžiausioms metų šventėms silkių gamyba šioje bendrovėje išaugo dvigubai.
Populiariausias įmonės „Bajorų žuvis“ gaminys - sveriamos natūralios sūdytos silkės su galvomis. Šaltuoju metų laiku šių silkių galiojimo laikas yra dvi savaitės, o vasarą - iki 10 parų.
Silkės gali būti silpnai sūdytos (7-10 proc. druskos), vidutinio sūrumo (10-14 proc.) ir labai sūri (daugiau nei 14 proc. druskos).
Sūdymo, kuris paprastai užtrunka apie savaitę, metu vyksta įvairūs biocheminiai brandinimo procesai: fermentai suskaido baltymus, angliavandenius ir riebalus, žuvys įgauna naują skonį ir aromatą.
Pasak J.Simučio, storą nugarą turinti silkė visada daug skanesnė už lieknąją, o patinas - riebesnis ir minkštesnis už patelę.
Pateikalų - gausybė   Skaičiuojama, jog Lietuvoje per metus žmogus suvalgo 12-13 kilogramų silkės. Vartotojus silkė pasiekia technologiškai apdorota ir paruošta: silkė su galva, skrosta silkė be galvos, silkių filė su oda ir be odos.
Ji būna sūdyta, marinuota, rūkyta, kepta, o filė pateikiama su įvairiomis daržovėmis, vaisiais, prieskoniais ir jų mišiniais majonezo, pomidorų, garstyčių padažuose, užpiluose, marinatuose, augaliniuose aliejuose.
Beveik visa produkcija yra Lietuvos gamintojų, tik šiek tiek silkės ir jos gaminių įvežama iš gretimų šalių, daugiausia - Latvijos.
Šalyje šiuo metu veikia per 43 žuvų perdirbimo įmonės, apie pusė jų gamina produkciją iš silkių. Gamintojai kaip žaliavą perka tik šaldytas atlantines silkes ar jų filė. Jos įvežtos iš Norvegijos, Islandijos.
Neneršusi žuvis - riebiausia
Silkių kokybę lemia metų laikas, vandens, kuriame žuvys plaukiojo, temperatūros ir ar jos buvo sugautos prieš nerštą ar po jo. Visa tai lemia ir silkių riebumą.
Pats didžiausias - 21-22 proc. silkių riebumas būna vasaros pradžioje, lapkričio-sausio mėnesiais - 13-18 proc., o pavasarį, po neršto, jos tebūna iki 10 proc. riebumo ir sausos.
Ypač vertingos Skandinavijos šalyse išpopuliarėjusios silkės „Matjes“. Tai jaunos žuvys, dar nė karto neneršusios, todėl itin riebios ir skanios.
Silkės būna stambios, sveriančios iki 400 gramų, ir smulkios - apie 250 gramų. Jų kaina skiriasi maždaug 30-40 procentų.
Kokybė - pagal spalvą ir kvapą
„Kiekvienas vartotojas silkę renkasi pagal savo skonį, turimą laiką ir piniginės turinį. Skubantys, užsiėmę žmonės dažniau perka jau gatavus produktus, kurių nereikia papildomai ruošti. Beje, tokie produktai kur kas brangesni.
Mėgstantiems gaminti siūlyčiau pirkti neišdarinėtas silkes ir jas ruošti patiems“, - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Janina Kondrotienė.
Ji patikino, kad šviežias ir skanias silkes galima išsirinkti pagal išvaizdą, spalvą, konsistenciją ir kvapą. Gerai išsūdytos silkės yra specifinio malonaus kvapo, o pati žuvis nepatamsėjusi, nepageltusi.
Stipriai sūdytų silkių paviršius gali būti truputį patamsėjęs, su gelsvu atspalviu paviršiuje ir pjūvio vietose. Stipriau sūdytų silkių raumenys kieti, o silpniau sūdytų - minkšti, tačiau nesuglebę, standūs.
„Sugedusios silkės skleidžia pelėsių ir puvimo kvapą, jų paviršius gali būti apsitraukęs pilka, gelsva apnaša, oda lengvai plyšta.
Tokios silkės raumenys suglebę, pjūvis murzinai pilkas ir tamsus, o jei neskrosta - dažnai būna suplyšę pilveliai. Tokiomis silkėmis galima ir apsinuodyti“, - įspėjo J.Kondrotienė.
Druska irgi konservuoja
Pasak gydytojos, perkant silkes skardinėse dėželėse reikėtų žinoti, kad sūdyta silkė jose nėra sterilizuojama, jeigu tai nėra konservai.
Tokia silkė, jei užpilta sūrymu ar marinatu, tinkama vartoti gana ilgai - net keletą mėnesių. Be to, vartojimo trukmei pailginti gali būti naudojami ir konservantai (E 200, 202-203 - sorbo rūgštis ir sorbatai, E210-213 - benzoinė rūgštis bei benzoatai).
„Reikėtų atkreipti dėmesį į etiketėje ant pakuotės nurodytą informaciją apie produkto sudėtį. Druska irgi konservuoja, todėl jos gali būti dedama ir daugiau“, - teigė ji.
Praėjusiame šimtmetyje iš parduotuvės parsinešta silkė būdavo itin sūri vien todėl, kad gamintojas ją užkonservuodavo tiesiog druskoje. Šiais laikais, pirkėjams reikalaujant įvairesnio skonio, atsirado įvairių priedų, todėl ir druskos sumažėjo.
Paklausta, kur geriau pirkti silkę: turguje ar parduotuvėje, J.Kondrotienė patikino, kad tiek parduotuvėse, tiek turgavietėse galima nusipirkti silkių ir jų produktų su konservantais ir be jų.
„Tik turgavietėse savo produkciją dažniau realizuoja smulkiosios įmonės“, - pridūrė J.Kondrotienė.
Apžiūri žiaunas ir akis
„Rinkdamasi silkę visada atkreipiu dėmesį į sūrymą, kuriame ji laikoma, taip pat žuvies žiaunas ir akis. Jei skystis skaidrus, galima rinktis jame esančias žuvis bei apžiūrėti jų žiaunas.
Šviežios ir geros silkės žiaunos bus standžios, tamsiai raudonos spalvos. Jei jos parudavusios - silkių galiojimo laikas jau seniai pasibaigęs.
Iš silkių akių galima nustatyti, kokio jos sūrumo. Silpnai sūdytų silkių akys paprastai būna raudonos“, - sakė didelė silkių mėgėja ir jas kasdien valganti ukmergiškė Regina.
Moteris išdavė paslaptį, kaip atskirti silkės patinėlį nuo patelės: „Patelės burna yra apvali, o patino - pailga ir siaura.“
Prieš patiekdama ant stalo parduotuvėje ar turgavietėje nusipirktas silkes Regina dar kartą įsitikina, ar geras pasirinko: silkių gabalėlį paspaudžia su šakute.
Jei mėsa tvirta ir greitai grįžta į pradinę padėtį, silkė tikrai kokybiška ir galima ją drąsiai valgyti.
Gelbėja pienas ir arbata
Jei jau atsitiko taip, kad įsigijote per sūrių silkių, Regina pataria ją palaikyti piene arba stiprioje šaltoje arbatoje. Ant išvalytos žuvies reikia užpilti tiek pieno ar arbatos, kad skystis ją visiškai apsemtų.
Paprastai silkės mirkomos 4-6 valandas, o jei stipriai persūdytos - daugiau nei 8 valandas. Per tą laiką reikėtų keletą kartų pakeisti skystį šviežiu.
Ką rinktis: pieną ar arbatą? Po pieno vonių silkės tampa minkštesnės ir skanesnės, o arbata joms suteikia tvirtumo, kietumo.
Daugelis šeimininkių raukosi, kai silkes reikia skrosti, - nemalonus, tam tikrų įgūdžių reikalingas darbas.
„Rankos liks švarios ir nebus silkių kvapo, jei jas valysite su vienkartinėmis pirštinėmis.
Pirmiausia reikia perpjauti silkės pilvą ir išimti visą turinį. Tada nulupkite odą - įpjovę skersai galvos ir išilgai nugaros. Odą reikėtų pradėti lupti nuo žuvies galvos.
Po to nuo pagrindinio ir šoninių kaulų atsargiai nuimkite filė. Po šios procedūros rankose turite laikyti žuvies skeletą su galva ir uodega, o ant lėkštės bus padėti du gabalėliai filė be kaulų“, - patarimais dalijosi Regina.
Riebalų kiekiu neprilygsta kiaulienai
Nors silkės yra viena riebiausių žuvų, jų riebalai lengvai pasisavinami, tad baimintis, jog priaugsite svorio, nereikėtų. Net riebiausiose silkėse kalorijų yra daug mažiau nei liesoje kiaulienos nugarinėje.
Šioje žuvyje gausu omega-3 riebalų rūgščių, įeinančių ir į žuvų taukų sudėtį. Jos stabdo senėjimą, mažina aterosklerozės bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Vartodami silkių ir kitokių žuvų produktus gauname subalansuotą gyvybiškai svarbių medžiagų - kalio, fosforo, magnio, mikroelementų - jodo, cinko, seleno.
Kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad nors vienas silkės patiekalas per savaitę garantuoja pakankamą organizmo aprūpinimą jodu: 100 gramų silkės yra daugiau nei pusė jodo paros normos.
Mokslininkai nerekomenduoja silkes keisti žuvų taukais, nes tokiu atveju organizmas negaus reikalingų antioksidantų, vitaminų ir proteinų.
Silkes rekomenduojama valgyti ne rečiau kaip du kartus per savaitę.
Atsargiai mėgautis jomis turėtų žmonės, kuriems reikia riboti druskos kiekį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.