Agurkų ir grūdėtosios varškės salotos
Ilgasis agurkas, gūžė salotų, skiltelė česnako, šviežių krapų, 200 g
grūdėtosios varškės, druskos.
Agurką supjaustykite kubeliais, česnaką ir krapus - kuo smulkiau.
Sumaišykite viską su varške, gardinkite druska. Salotų gūžę
išskirstykite lapais, išklokite jais salotinės dugną. Ant viršaus
krėskite paruoštas salotas ir tiekite.
Varškė su morkomis
100 g varškės, nedidelė morka, druskos, maltų pipirų, žiupsnelis
kalendrų arba cinamono, mineralinio vandens, šaukštas pakepintų
saulėgrąžų branduolių.
Varškę išplakite su trupučiu mineralinio vandens. Morką sutarkuokite ir
sumaišykite su varške. Skaninkite druska, pipirais, prieskoniais. Dėkite
varškę į lėkštutes, pabarstykite saulėgrąžomis. Tiekite su duona, plonai
užtepta sviestu ir medumi.
Kepti varškėčiai
400 g varškės, 2 kiaušiniai, 100 g miltų, 50 g sviesto, 2 šaukštai
grietinės, 2 šaukštai cukraus, žiupsnelis druskos.
Į varškę muškite kiaušinius, berkite miltus, cukrų ir krėskite grietinę.
Greitai išminkykite ir suformuokite rutulį. Jį dėkite ant miltais
pabarstyto stalo. Dar kiek paminkykite ir formuokite apskritus
varškėčius. Įspauskite peiliu ruoželius ir iškepkite su sviestu.
Kokie padažai tinka prie varškėčių?
* Prie keptų varškėčių itin tinka saldžiarūgštė uogienė, pavyzdžiui,
bruknių ar raudonųjų serbentų.
* Grietinę išsukite su mėgstama uogiene.
* Tiekite su grietine.
* Galite padaryti karštą sviesto ir grietinės padažą.
* Tiekite su mėgstamu jogurtu.
* Karštus varškėčius pabarstykite sviesto gabalėliais, jie išsilydys ir
bus puikus padažas.
* Jei mėgstate saldžiai, varškėčius apibarstykite cukrumi ir sviesto
gabalėliais.
Varškės apkepas
1 kg varškės, 5 kiaušiniai, 5 šaukštai manų kruopų, 100 g sviesto, 100
ml grietinės, razinų, cukraus, vanilinio cukraus, po 200 ml pieno ir
vandens, maltų džiūvėsėlių.
Manų kruopas užmerkite šaltame piene, razinas - virintame ir
atšaldytame vandenyje. Į dubenį krėskite varškę, berkite cukrų, vanilinį
cukrų ir gerai išmaišykite. Tada pridėkite didesnę dalį stambiai
sutarkuoto sviesto, razinas, manų kruopas ir vėl gerai išmaišykite.
Galiausiai sumaišykite su plaktais kiaušiniais. Krėskite masę į sviestu
pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo formą. Ant viršaus
užtarkuokite likusį sviestą ir užtepkite grietinę. Kepkite 1 1/2
valandos.
Kugelis su varške
2 kg bulvių, 500 g varškės, 200 g sviesto, 3 kiaušiniai, druskos, mėtų,
riebalų skardai.
Bulves sutarkuokite. Nusunkusios užpilkite karštu ištirpintu sviestu.
Įmuškite 2 kiaušinius, berkite druskos ir gerai išmaišykite. Varškę
permalkite mėsmale, įmuškite likusį kiaušinį, berkite smulkintų mėtų
lapelių, gardinkite druska ir taip pat gerai išmaišykite.
Skardą patepkite riebalais, pilkite ploną sluoksnį bulvių tarkių,
išlyginkite, ant jo krėskite varškę, ant viršaus - likusius tarkius.
Šaukite kugelį į orkaitę ir kepkite apie valandą.
Tiekite su grietine, sviestu.
Bulvinis apkepas su varške
1,2 kg bulvių, 300 g šaltai rūkyto kumpio, citrina, 500 g grietinės, 300
g varškės, žiupsnelis maltų paprikų, 150 g sviesto, 5 virti
kiaušiniai, 100 g maltų džiūvėsėlių, druskos.
Bulves nuplaukite ir virkite sūdytame vandenyje arba garuose.
Išvirusios nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Gabaliukais
supjaustykite kumpį. Grietinę suplakite su citrinų sultimis, varške
ir paprikomis.
Kepimo formoje ištirpinkite 100 g sviesto ir sudėkite į ją pusę bulvių,
ant viršaus - griežinėliais pjaustytus arba stambiai kapotus
kiaušinius, ant jų - pusę varškės masės, apdėliokite kumpiu. Krėskite
likusią varškę ir sudėkite likusias bulves. Galiausiai viską apkrėskite
su likusiu sviestu ir žiupsneliu druskos sumaišytais džiūvėsėliais.
Šaukite į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite 35
minutes.
Varške įdarytos paprikos
500 g paprikų, 500 g varškės, 100 g brinzos, šaukštas manų kruopų, 20 g
sviesto, 1/4 stiklinės grietinės, 2 kiaušiniai, aliejaus, druskos.
Varškę ištrinkite su sūriu, manų kruopomis, sviestu. Pilkite grietinę,
išplaktus kiaušinius, gardinkite druska ir viską išmaišykite. Iš paprikų
pašalinusios sėklas, prikimškite įdaro. Tada dėkite jas į troškintuvą
su trupučiu aliejaus, šaukite į vidutinio karštumo orkaitę ir kepkite
20-30 minučių.