Lenkija svarsto galimybę numušti Rusijos raketas virš Ukrainos

Varšuva svarsto Kijevo pasiūlymą numušti Rusijos raketas, skrendančias Lenkijos teritorijos link, kol jos dar yra Ukrainos oro erdvėje, liepos 12 d. Amerikos verslo institute Vašingtone teigė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslavas Sikorskis, rašo „The Kyiv Independent“.

R. Sikorskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
R. Sikorskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rusijos karinių oro pajėgų sraigtasparnis.<br>AP / Scanpix asociatyvinė nuotr.
Rusijos karinių oro pajėgų sraigtasparnis.<br>AP / Scanpix asociatyvinė nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
R. Sikorskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
R. Sikorskis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 13, 2024, 3:41 PM

Jo pastabos nuskambėjo praėjus kelioms dienoms po to, kai Lenkijos gynybos ministras Wladyslawas Kosiniakas-Kamyszas pareiškė, kad Lenkija nevykdys Ukrainos prašymo numušti Rusijos raketas be NATO sprendimo.

Varšuva, Aljanso narė, dažnai pakelia naikintuvus, kad apsaugotų Lenkijos oro erdvę, kai Rusijos pajėgos vykdo plataus masto oro atakas Ukrainoje. Jie niekada nebuvo naudojami raketoms ar dronams naikinti.

Pasiūlymas perimti raketas virš Ukrainos buvo įtrauktas į liepos 8 d. Varšuvoje pasirašytą abiejų šalių saugumo susitarimą. „Šiame etape tai yra idėja. Mūsų susitarime numatyta, kad mes išnagrinėsime šią idėją“, – kalbėjo R. Sikorskis, galimą žingsnį pavadindamas savigyna.

Kai kurios Rusijos raketos, paleistos į taikinius Ukrainos vakaruose esančioje Lvovo srityje, maždaug 40 sekundžių įskrido į Lenkijos oro erdvę, o paskui vėl pasuko į taikinius Ukrainos teritorijoje, teigė R. Sikorskis.

Pasak ministro, Lenkijai problema yra ta, kad numuštos nuolaužos gali kelti grėsmę lenkams ir šalies turtui.

„O ukrainiečiai sako: „Prašom, mes neprieštarausime, darykite tai virš mūsų oro erdvės, kai jiems gresia neišvengiamas pavojus kirsti Lenkijos teritoriją“, – pridūrė jis.

Praėjusiais metais Rusijos raketa įskrido į Lenkijos oro erdvę, todėl šalies gynybai buvo paskelbta aukšto lygio parengtis. Per kitą incidentą 2022 m. lapkričio 15 d. Rusijos masinio puolimo metu į Lenkijos teritoriją įskriejo raketa ir žuvo du civiliai gyventojai. Lenkijos tyrėjai vėliau padarė išvadą, kad tai buvo paklydusi ukrainiečių priešlėktuvinė raketa, paleista siekiant perimti Rusijos ataką.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.