Iki rinkimų likus vos 14 dienų, K. Harris ir D. Trumpas kovoja už kiekvieną balsą

2024 m. spalio 22 d. 11:36
Antradienį JAV prasidėjo vienos labiausiai įtemptų šiuolaikinėje istorijoje rinkimų kovos baigiamasis paskutinių dviejų savaičių etapas. Respublikonas Donaldas Trumpas ypatingą dėmesį skirs iš Lotynų Amerikos kilusiems rinkėjams, jo varžovė demokratė Kamala Harris duos interviu nacionaliniam tinklui.
Daugiau nuotraukų (4)
Abiejų kandidatų kampanijos skiria šimtus milijonų dolerių paskutiniam postūmiui paveikti neapsisprendusius rinkėjus, galinčius pakreipti pusiausvyrą kiekvieno jų naudai. Apklausos nuolat rodo, jog prieš pat rinkimų dieną nė vienas kandidatas nėra išsiveržęs į priekį.
Kad ir koks bus rezultatas, lapkričio 5-oji bus istorinė diena: amerikiečiai išrinks pirmąją pasaulio supervalstybės prezidentę moterį arba Baltųjų rūmų šeimininku pirmą kartą taps nuteistas nusikaltėlis.
Apklausos rodo, kad pastaruoju metu šiokį tokį pranašumą įgavo trečią kartą į JAV prezidentus kandidatuojantis 78 metų D. Trumpas, bet skirtumas tarp kandidatų yra paklaidos ribose, tad nusiraminti per anksti.
Viceprezidentė K. Harris ​​įsitraukė į varžybas tik liepą, kai prezidentas Joe Bidenas priėmė stulbinantį sprendimą pasitraukti iš rinkimų kampanijos ir ją paremti, antradienį ji duos interviu televizijai NBC. Savaitgalį gimtadienį atšventusi 60 metų K. Harris sugrąžins į rinkimų kovos lauką Baracką Obamą, vieną populiariausių savo partijos emisarų. Buvęs demokratų partijos prezidentas surengs virtinę mitingų Viskonsine ir Mičigane, dviejose iš septynių svyruojančių valstijų, kurios pagal JAV netiesioginės visuotinės rinkimų teisės sistemą greičiausiai nulems rinkimų rezultatą.
D. Trumpas, kasdien pasitelkiantis vis šiurkštesnę retoriką prieš migrantus, dalyvaus apskritojo stalo diskusijoje su Lotynų Amerikos kilmės rinkėjais vienoje iš savo nuosavybių Floridoje. Po to respublikonas skris į Šiaurės Karoliną, taip pat svyruojančią valstiją, kurioje agitavo ir pirmadienį, renginys turėtų būti skirtas ekonomikai.
Tačiau per mitingus D. Trumpas retai nenukrypsta nuo temos ir sulaukė kritikos dėl chaotiškų pasirodymų pastarosiomis savaitėmis, kai žėrė siaubingus monologus ir grasinimus panaudoti ginkluotą kariuomenę prieš demokratus, kuriuos jis vadina „priešais viduje“. Vis dėlto šalininkai ir toliau plūsta į jo mitingus, įsitikinę, kad jis yra politinio persekiojimo auka arba kad demokratai kursto grasinimus prieš jį.
Demokratai siekia patraukti nuosaikius respublikonus, kuriuos atstumia grėsminga D. Trumpo retorika ir skandalai. K. Harris pateikia save kaip „džiaugsmingą karę“, siekiančią atversti naują puslapį į naujos kartos Amerikos politinę lyderystę.
Nepriklausomos organizacijos „Elections Project“ duomenimis, paštu arba asmeniškai jau balsavo daugiau nei 15 mln. amerikiečių, tai sudaro maždaug 10 proc. balsavusiųjų per rinkimus 2020 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.