Šiaurės Korėja susprogdino į Pietų Korėją vedančių kelių atkarpas

2024 m. spalio 15 d. 14:57
Lrytas.lt
Šiaurės Korėja susprogdino keletą ją su Pietų Korėja jungiančių kelių atkarpų, remdamasi Seulo kariuomenės suteikta informacija antradienį pranešė „Yonhap“.
Daugiau nuotraukų (7)
Pchenjanas prieš keletą dienų pažadėjo aklinai uždaryti savo sieną ir sustiprinti jos apsaugą.
„Šiaurės Korėja susprogdino kai kurias Kionijsono ir Tonhe kelių atkarpas į šiaurę nuo Karinės demarkacinės linijos“, – pranešė jungtinis štabas, pridurdamas, kad Pietų Korėja atsakydama į šiuos veiksmus pati sustiprino savo kariuomenės parengtį, teigiama naujienų agentūros „Yonhap“ pranešime.
Praktiniu požiūriu kelionių maršrutų sunaikinimas nedaug ką keičia – abi Korėjas ir toliau skiria viena stipriausiai pasaulyje įtvirtintų sienų, o keliai jau daug metų nebuvo naudojami. Tačiau tai simboliška, nes abiejų Korėjų lyderiai pastaruoju metu vienas kito atžvilgiu naudoja itin aštrią retoriką.
Vaizdo įraše, kuriuo pasidalijo Pietų Korėjos gynybos ministerija, matyti keli sprogimai keliuose šiaurinėje karinės demarkacinės linijos, skiriančios dvi Korėjas, pusėje. Tuomet sunkioji technika, įskaitant sunkvežimius ir ekskavatorius, buvo dislokuota bent viename iš kelių, kuris, kaip teigiama vaizdo įraše, buvo iš dalies užtvertas juoda užtvara.
Seulo Jungtinio štabų vadų komiteto (JCS) duomenimis, Šiaurės Korėja įvykio vietoje atlieka „papildomus darbus su sunkiąja technika“, tačiau daugiau informacijos nepateikė.
Reaguodama į sprogimus Pietų Korėjos kariuomenė apšaudė artilerijos ugnimi teritoriją į pietus nuo karinės demarkacinės linijos ir atidžiai stebi Šiaurės Korėjos kariuomenės judėjimą, palaikydama „visišką parengtį bendradarbiaujant su JAV“, teigė komitetas.
Pirmadienį Pietų Korėja pareiškė aptikusi ženklų, kad Šiaurės Korėja rengiasi griauti abi šalis jungiančius kelius, ir įspėjo, kad sprogimai gali įvykti netrukus. Jos kariuomenė įgyvendino atsakomąsias priemones, teigė Gynybos ministerija, tačiau konkrečių duomenų nepateikė.
Seulo Jungtinio štabų vadų komiteto atstovas Lee Sung-joonas sakė, kad Pietų Korėjos kariuomenė aptiko žmonių, dirbančių už barjerų, įrengtų keliuose Šiaurės Korėjos pasienio pusėje.
Sprogimai įvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai Šiaurės Korėja apkaltino Pietų Korėją, kad ši virš jos sostinės Pchenjano skraidina „propagandos pripildytus dronus“, ir pagrasino atsakomaisiais veiksmais.
Praėjusią savaitę Šiaurės Korėjos kariuomenė perspėjo, kad žengs „esminį karinį žingsnį“ ir visiškai atplėš savo teritoriją nuo Pietų Korėjos po to, kai Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas šių metų pradžioje atsisakė ilgametės politikos siekti taikaus susijungimo su Pietų Korėja.
Šiaurės ir Pietų Korėjos yra atskirtos nuo 1953 m., kai Korėjos karas baigėsi paliaubų susitarimu. Abi pusės teoriškai vis dar kariauja, tačiau abiejų šalių vyriausybės ilgai siekė tikslo vieną dieną vėl susivienyti.
Sausio mėnesį Kim Jong Unas pareiškė, kad Šiaurės Korėja nebesieks susitaikymo ir susivienijimo su Pietų Korėja, o Korėjos tarpusavio santykius pavadino „dviejų priešiškų šalių ir dviejų kariaujančių šalių santykiais“, tuomet pranešė Šiaurės Korėjos valstybinė propagandos agentūra KCNA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.