„Santuoka iš reikalo“: ką reiškia naujos G. Nausėdos užuominos dėl R. Žemaitaičio

2024 m. spalio 15 d. 15:22
Trečioje vietoje po pirmojo Seimo rinkimų turo įsitaisiusi partija „Nemuno aušra“ su Remigijumi Žemaitaičiu priešakyje tapo labai įkyriu galvos skausmu būsimos koalicijos kontūrus jau besibrėžiantiems politikams.
Daugiau nuotraukų (11)
Nors rinkimų lyderės – Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) – vedlė Vilija Blinkevičiūtė ne kartą pabrėžė, kad „Nemuno aušros“ koalicijoje tikrai nebus, o bendro darbo su ja neįsivaizduoja ir kitos partijos, prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį pareiškė – laukia R.Žemaitaičio elgesio ir retorikos pokyčių, o tada esą net būtų galima susitikti.
Ką reiškia tokie šalies vadovo žodžiai ir kokius signalus jie siunčia pačiai „Nemuno aušrai“, kurios lyderis tikino labai stipriai abejojantis dabar aptarinėjamos potencialios koalicijos tvirtumu?
Susitikimas įmanomas?
Pasibaigus pirmajam Seimo rinkimų turui ir „Nemuno aušrai“ jau užsitikrinus 14 mandatų, kalbos apie būsimą koaliciją ir R.Žemaitaičio vedamos partijos (ne)buvimą joje vėl suintensyvėjo.
„Nemuno aušrą“ ir pats anksčiau kritikavęs prezidentas G.Nausėda pirmadienį tikino norintis pamatyti R.Žemaitaičio elgesio ir retorikos pokyčius.
„Pasižiūrėti, kiek čia buvo noro daugiau laimėti rinkimus, o kiek buvo tęstinio įsitikimo ir mėginimo mūsų visuomenėje platinti tam tikrus naratyvus, su kuriais aš negaliu sutikti ir niekada nesutiksiu“, – interviu naujienų agentūrai BNS sakė G.Nausėda.
„Ir tada apsispręsime, nemanau, kad man dabar būtina atsakinėti į šį klausimą“, – teigė šalies vadovas.
Pats G.Nausėda tvirtino neplanuojantis susitikimo su R.Žemaitaičiu, tačiau kai susidarys sąlygos ir jis pamatys, kad šis žmogus keičia savo laikyseną ir retoriką, „toks susitikimas yra visiškai įmanomas“.
„Noriu pamatyti, ką šitas žmogus kalbės po rinkimų, galbūt šį bei tą jam būtų galima būtų atleisti prieš rinkimus, bet vis dėlto tai, ką jis yra prikalbėjęs, sukūrė jam tokį įvaizdį, su kurio kupra jam teks vaikščioti pakankamai ilgai“, – pridūrė G.Nausėda.
Apie tai, kad mielai susitiktų su prezidentu, užsiminė ir pats „Nemuno aušros“ vadovas.
„Jeigu prezidentas mato, kad galima turėti stiprią centro kairiąją (koaliciją), tai susisiekia su Žemaitaičiu, sėdame prie vieno bendro stalo, aiškinamės, kur yra problemos, kur trukdė Žemaitaičio pasisakymai, gal įmanoma kažką tai pastumti į šoną ir turėti normalią, stiprią centro kairės politinę jėgą“, – pirmadienį kalbėjo R.Žemaitaitis.
Nuomonės nekeičia
Parlamentarė, antruoju numeriu „Nemuno aušros“ sąraše įrašyta Agnė Širinskienė portalui Lrytas teigė, kad partija prezidentą tikrai gerbia, bet R.Žemaitaitis esą jau ne kartą yra paaiškinęs savo žodžius.
„Rinkimų metu girdime, ką prezidentas kalba, ir, matyt, įsiklausome į tuos žodžius. Bet galiu pasakyti tiek, kad R.Žemaitaitis tikrai jokios tautybės žmonių nėra žeminęs – manau, tą svarbu žinoti“, – sakė parlamentarė.
Antradienį Seime A.Širinskienė aiškino, kad politika turi matematikos elementų, ir kartojo, kad tvirtos centro kairės koalicijos be „Nemuno aušros“ pajėgumų sudaryti nepavyktų.
„Manau, kad politologai pakankamai išraiškingai skaičiuoja pastaruoju metu, ir tikrai tvirta koalicija be mūsų, jei kalbame apie centro kairę, o ne apie visokių spalvų vaivorykštes, neišeina – nesusidėlioja skaičiai.
Bet reikia sulaukti antro turo, ne karšta galva sėsti ir žiūrėti. Mes matome prasmę būti centro kairėje koalicijoje ir darysime viską, kad konservatoriai neliktų valdžioje“, – patikino politikė.
Pasak A.Širinskienės, koalicijas vis dėlto sudarinėja ne prezidentas ar atskiros partijos, o rinkėjai.
„Koaliciją sudarinėja žmonės, de facto išrinkdami Seimo narius ir de facto vienai ar kitai partijai suteikdami pasitikėjimą“, – pridūrė ji.
Socialdemokratas Gintautas Paluckas savo ruožtu aiškino, kad LSDP pozicija dėl R.Žemaitaičio po rinkimų rezultatų vis dar nesusivyravo.
„R.Žemaitaičio retorika tikrai yra nepriimtina tokiai politinei kultūrai, kokios siekiame ir mes, ir prezidentas, bet kalbant apie koalicijų formavimą, kol kas mes tikrai nesvarstome „Nemuno aušros“ ir nekviečiame formuoti valdančiosios koalicijos.
Na, o prezidentas turi būti visiems lygiai teisingas – jeigu jau bus parlamentinė frakcija – o panašu, kad bus – jis turi bendrauti su visais“, – portalui Lrytas sakė G.Paluckas.
Kaina gali būti per didelė?
Paklaustas, ką turėtų padaryti R.Žemaitaitis, kad socialdemokratų pozicija pradėtų keistis, G.Paluckas svarstė, kad toks klausimas labiau galėtų būti adresuojamas pačiam „Nemuno aušros“ lyderiui.
„Klausimas, ar tikrai jis savo elgesyje ir nuostatose nemato nieko blogo ir nieko netinkamo, nes didžiulė visuomenės dalis ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautiniu mastu mato.
Čia jis turėtų pats sau atsakyti, ir, galų gale, žmonės yra tokie, kokie yra, ir mėginti kažką priversti be jų pačių noro keistis vargu, ar įmanoma“, – vertino socialdemokratas.
Tuo metu konservatorius, krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas prezidento minčių nevertino, bet yra įsitikinęs, kad po tokių pareiškimų ir teismų sprendimų vien pokalbių su R.Žemaitaičiu neužteks.
„Ta žinia jau nuėjusi į Vakarus labai stipriai. Būtų labai didelis pavojus valstybei, didžiulis, jeigu visa tai virstų kažkokia Vyriausybės dalimi, koalicijos dalimi, vos ne kalbant apie tai, kad jo nėra Vyriausybėje, bet realiai partija yra Vyriausybėje“, – svarstė L.Kasčiūnas.
Todėl, anot konservatoriaus, net ir pasikeitus elgesiui ir retorikai „mes čia nieko neapgausime“.
„Ir čia bus signalas mūsų sąjungininkams, su kuriais mes dirbame dėl brigadų, dėl saugumo garantijų, dėl nuolatinio buvimo čia – tai yra labai labai jautrus klausimas, labai jautrus.
Ir dėl kažkokių skaičiavimų, tam, kad išmuštų kažkokią vieną politinę jėgą iš valdžios, kaip yra modeliuojama, kad tik stumti lauk konservatorius visa kaina, ji gali būti tiesiog politiškai ir geopolitiškai per didelė“, – portalui Lrytas sakė L.Kasčiūnas.
„Santuoka iš reikalo“
Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docentas, politologas Ignas Kalpokas įsitikinęs – akivaizdu, kad tonas R.Žemaitaičio atžvilgiu švelnėja, o G.Nausėdos žodžiai tą tik iliustruoja.
„Turbūt ta politinė realybė truputėlį veikia situaciją – akivaizdu, kad prezidentas labai entuziastingai žiūri į socdemų vadovaujamos koalicijos dabar jau turbūt neišvengiamybę – į ją jis entuziastingai žiūrėjo dar prieš rinkimus – ir iš esmės tęsiasi bandymas surasti socdemams koalicijos partnerius.
Čia prezidentas užsiima tokiu beveik iš anksto suorganizuotu socdemų santuokos įgyvendinimu. Tik tie partneriai, su kuriais buvo susitikta prieš rinkimus, panašu, nebūtinai galės pasiūlyti tiek balsų, kad būtų galima suformuoti stabilią daugumą, ir tada prezidentui nelieka kitos išeities, kaip tik tęsti savo partnerių paieškos politiką“, – portalui Lrytas dėstė I.Kalpokas.
Nors socialdemokratai ne kartą atkreipė dėmesį, kad su „Nemuno aušra“ nedirbs, politologo manymu, tokia pozicija turi šansų pasikeisti.
„Bus galima sakyti, kad „mes gal ir nematėm, bet prezidento reikia klausyti ir prezidentas palaimino šitą santuoką iš reikalo, todėl mes einame su jais“. Aš tikrai nematau tame labai didelių iššūkių, juo labiau, kad tai, ką politikai kalba prieš rinkimus yra viena, o tai, kaip jie elgsis, kai iki artimiausių rinkimų bus likę daugiau nei dveji metai ir rinkėjams bus pakankamai laiko pamiršti, kas buvo kalbėta, čia yra potencialiai visiškai atskira istorija“, – komentavo I.Kalpokas.
Pasak VDU docento, R.Žemaitaitis „išpirkti savo nuodėmes“ galėtų, pavyzdžiui, kartu su G.Nausėda stodamas į spaudos konferenciją.
„Ir sakyti, ką jis įvairiuose kontekstuose yra sakęs prieš tai, kad jo tas liežuvis truputį palaidas ir kartais truputį visko prisišneka, kad buvo ne visai teisingai suprastas.
Ir manau, to drąsiai pakaktų kaip tokios nelabai giluminės, bet retoriškai gal ir pakankamos priežasties visiems sakyti, kad gal ir nėra toks blogas tas Žemaitaitis, pasižiūrėkite – kartais ir protingai pašneka, be to, mums jo reikia matematiškai“, – dėstė I.Kalpokas.
Apskritai politologas yra pastebėjęs, kad iki šiol esame matę ne vieną ir net ne du skirtingus Remigijus Žemaitaičius, todėl jis linkęs manyti, kad prie besikeičiančių aplinkybių „Nemuno aušros“ vedlys prisitaikytų ir šįkart.
„Kategoriškumas yra labai gera strategija rinkiminiuose debatuose – ten jis yra piktas, įžūlus ir visoks kitoks. Kai reikia daryti sprendimus, ypač tokius, kurie gali nulemti jo paties prieigą prie valdžios, man atrodo, įsijungia šiek tiek kitas režimas ir tas pragmatiškumas ima viršų.
Manau, kai kuriais aspektais R.Žemaitaičiui irgi tinka tas apibūdinimas, kurį jis naudoja G.Landsbergiui, kad tai yra žmogus – kaukė, nes R.Žemaitaitis tam tikra prasme irgi yra žmogus – kaukė.
Jis vaidina kalną pačių įvairiausių vaidmenų, mes iki šiol esame matę turbūt 3–4 Remigijus Žemaitaičius ir aš net neabejoju, kad publikai arba vaidmens reikalavimams pasikeitus jis dar galėtų save išrasti į ką nors kita, kas toms konkrečioms aplinkybėms atrodytų tinkamiau“, – kalbėjo I.Kalpokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.