Izraelio ambasadorius: „JT mus išdavė“

2024 m. rugsėjo 25 d. 22:21
Naujasis Izraelio ambasadorius Jungtinėse Tautose apkaltino šią pasaulinę organizaciją, kad po spalio 7-osios išpuolio jo šalį užgriuvo neteisinga ir neproporcinga kritika, todėl šalis jaučiasi išduota.
Daugiau nuotraukų (1)
Izraelis jau dešimtmečius kaltina įvairias JT institucijas šališkumu jo atžvilgiu, tačiau jos tai neigia.
„Jaučiame, kad JT išdavė Izraelį“, – antradienį interviu AFP sakė ambasadorius Danielis Meronas tuo metu, kai kovos su „Hamas“ Gazoje ir „Hezbollah“ Libane sukėlė baimę dėl konflikto Artimuosiuose Rytuose išplitimo.
D. Meronas sakė, kad jo šalis jau seniai stengiasi „rasti būdą bendradarbiauti su JT, nepaisant nuolatinės mūsų kritikos“. „Norėtume tai tęsti ir toliau“, – sakė jis, tačiau dabar „mes nebepasitikime JT“.
Viskas pasikeitė, sakė D. Meronas, po beprecedenčio spalio 7-osios „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį, kuris pradėjo mirtiną karinę operaciją Gazos Ruože, o dabar dar ėmė rengti smūgius prieš „Hezbollah“, grasinančius sukelti visuotinį karą Libane.
Su JT siejami teismai, tarybos, agentūros ir personalas apkaltino Izraelį neproporcingu jėgos panaudojimu per atsakomąją operaciją Gazoje, įskaitant kaltinimus „karo nusikaltimais“ ir „genocidu“.
Tačiau D. Meronas, liepos mėnesį perėmęs Izraelio ambasadoriaus Jungtinėse Tautose Ženevoje pareigas, tvirtino, kad „barbariškų“ „Hamas“ veiksmų buvo pasmerkta kur kas mažiau.
Jis pasmerkė „moralinį sulyginimą“ tarp Izraelio ir „teroristinės organizacijos“.
Pasak jo, JT „išdavė Izraelį, ir pačiu blogiausiu metu, per patį blogiausią įvykį, kuris yra nutikęs Izraelio valstybei nuo jos įkūrimo 1948 metais“.
„Buvome santūrūs“
Jis taip pat atmetė JT sistemos pasmerkimą dėl vis dažnėjančių Izraelio oro antskrydžių, nukreiptų prieš „Hezbollah“ Libane, per kelias dienas nusinešusių šimtus gyvybių, daugiausia civilių, kaip pranešė Libano sveikatos apsaugos ministerija.
„Kur pasaulis buvo 12 mėnesių?“ – klausė D. Meronas, sakydamas, kad Irano remiama kovotojų grupuotė ir Izraelis nuo spalio 7 dienos beveik kasdien keitėsi ugnimi, neleisdami 70 000 pabėgėlių grįžti į savo namus šiaurės Izraelyje.
„Mes 12 mėnesių buvome santūrūs, bet... gyvenimas Izraelio šiaurėje turi grįžti į ankstesnes vėžes“, – sakė jis.
Jis pakartojo Izraelio teiginį, esą daroma „viskas, kas įmanoma, siekiant išvengti“ smūgių į civilius taikinius, tačiau kaltino, kad „Hezbollah“ naudoja civilius Libane kaip gyvuosius skydus“.
„Jie norėtų, kad mes šaudytume atgal ir pataikytume į civilius gyventojus, ir tada galėtų mus apkaltinti civilių žudymu“, – sakė jis.
Spalio 7 dieną per „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį žuvo 1 205 žmonės, daugiausia civiliai, rodo AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis, į kuriuos įtraukti ir nelaisvėje nužudyti įkaitai.
Iš 251 kovotojų pagrobto įkaito 97 vis dar laikomi Gazoje, iš jų 33, Izraelio kariuomenės teigimu, yra žuvę.
Remiantis „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos pateiktais duomenimis, per Izraelio atsakomąją karinę operaciją Gazos Ruože žuvo mažiausiai 41 495 žmonės, dauguma jų – civiliai. JT šiuos skaičius pavadino patikimais.
IzraelisJungtinės tautos„Hamas“
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.