Šveicarija pripažino holodomorą ukrainiečių tautos genocidu (1)

2024 m. rugsėjo 24 d. 18:33
Šveicarija tapo naujausia šalimi, kuri 1932-33 metų sovietų sukeltą badą, vadinamą holodomoru, pražudžiusį milijonus ukrainiečių, pripažino genocidu.
Daugiau nuotraukų (2)
Antradienį žemieji Šveicarijos parlamento rūmai 123 balsais prieš 58 pritarė šiam sprendimui.
Jis buvo priimtas po panašių Vokietijos parlamento ir Europos Parlamento sprendimų, kurie 2022 metais įvardijo šį badą genocidu.
Holodomoras, reiškiantis „marinimą badu“, 1932-33 metais vien Ukrainoje nusinešė iki 4 mln. gyvybių, taip pat mirė milijonai kazachų ir šimtai tūkstančių rusų.
Badą sukėlė sovietų diktatoriaus Josifo Stalino sprendimas kolektyvizuoti žemės ūkį ir masiškai konfiskuoti grūdus, gyvulius ir maisto produktus, taip atimant iš žmonių maistą.
Didžiausia Šveicarijos parlamento partija, dešinioji Šveicarijos liaudies partija (SVP), parlamente balsavo prieš šį sprendimą.
SVP atstovaujanti parlamento narė Monika Rüegger teigė, kad nustatyti, ar buvo įvykdytas genocidas, turi tarptautiniai teismai. „Šveicarija nesprendžia, kas yra genocidas ir neturėtų leistis būti paverčiama instrumentu“, – sakė ji.
 
HolodomorasgenocidasŠvedija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.