Izraelis smogė šimtams „Hezbollah“ taikinių Libane

2024 m. rugsėjo 20 d. 08:38
Izraelis smarkiai didina karinį spaudimą „Hezbollah“ grupuotei Libane. Per kelias atakų bangas naikintuvai ketvirtadienį atakavo apie 100 Irano remiamo judėjimo raketų paleidimo įrenginių, kurie, pasak Izraelio kariuomenės, buvo parengti tiesioginėms atakoms prieš Izraelį.
Daugiau nuotraukų (1)
Libano saugumo šaltiniai kalbėjo apie vieną smarkiausių smūgių bangų nuo spalio, kai kilus Gazos karui prasidėjo kone kasdieniai apsišaudymai tarp Izraelio ir „Hezbollah“. Kariniai veiksmai didina susirūpinimą dėl galimos sausumos operacijos kaimyninės šalies pietuose. Žydų valstybė nori išstumti „Hezbollah“ iš pasienio teritorijos, kad užtikrintų savo piliečių šiaurėje saugumą.
Po intensyvių antskrydžių Izraelio kariuomenė paragino kelių bendruomenių ir miestų Šiaurės Izraelyje gyventojus būti netoli slėptuvių. Civiliai, be to, savaitgalį turėtų laikytis atokiai pratybų teritorijų šiaurėje. Kariuomenė esą ten vykdys „veiklą“, pašalinių gyvybei gali grėsti pavojus. „Gali būti, kad netoliese esančiose vietovėse girdėsis šūviai ir sprogimai“, – sakoma kariuomenės pranešime.
Kodėl duotas toks nurodymas, nėra aišku. Libane tvyro nerimas, kad Izraelis gali rengtis sausumos operacijai šalies pietuose. Tokios operacijos atveju Izraelio šiaurėje turėtų būti sutelkta dalinių. Kariuomenė toliau silpnins „Hezbollah“ infrastruktūrą ir pajėgumus, kad apgintų Izraelio valstybę, teigiama toliau kariuomenės pranešime.
Pasak žiniasklaidos, kariuomenės atstovai ketvirtadienio vakarą per saugumo konsultacijas turėjo informuoti ministrą pirmininką Benyaminą Netanyahu apie planus šiaurės frontui. Anot leidinio „Times of Israel“, kuris remiasi kariniais šaltiniais, kariuomenė nori sudaryti galimybes grįžti į savo namus dešimtims tūkstančių iš Šiaurės Izraelio pabėgusių gyventojų, tačiau neišplečiant konflikto su „Hezbollah“ į regioninį karą. Izraelis gyventojų sugrįžimą į šiaurę neseniai paskelbė karo tikslu.
Intensyvūs antskrydžiai surengti po raketų paleidimo iš Libano į teritorijas Šiaurės Izraelyje. Žuvo du Izraelio kariai, dar aštuoni buvo sužeisti.
Izraelio ir „Hezbollah“ konfliktas smarkiai paaštrėjo, kai antradienį ir trečiadienį Libane vienu metu sprogo šimtai „Hezbollah“ kovotojų naudotų ryšio įrenginių. Per dvi sprogimų bangas žuvo 37 žmonės ir beveik 3 000 buvo sužeisti. „Hezbollah“ kaltina Izraelį ir grasina kerštu.
IzraelisLibanas„Hezbollah“
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.