Saugumo šaltinis: pirminis tyrimas rodo, kad Libane sprogusiuose pranešimų gavikliuose buvo sprogstamųjų medžiagų

2024 m. rugsėjo 18 d. 21:16
Pirminis tyrimas parodė, kad šimtai Libane sprogusių pranešimų gaviklių buvo užminuoti, trečiadienį pranešė saugumo pareigūnas. Per gaviklių sprogimus visame Libane žuvo mažiausiai 12 žmonių, maždaug 2800 buvo sužeisti.
Daugiau nuotraukų (1)
Libanas antradienį pradėjo tyrimą, sakė teismų pareigūnas ir pridūrė, kad saugumo tarnybos mėgina nustatyti sprogimų, dėl kurių kaltinamas Izraelis, priežastį.
Trečiadienį per naują belaidžių prietaisų – šį kartą radijo ryšio stotelių – sprogimų bangą Libane žuvo devyni žmonės, daugiau nei 300 buvo sužeisti, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.
„Duomenys rodo, kad prietaisai buvo iš anksto užprogramuoti detonuoti ir juose buvo sprogstamųjų medžiagų, padėtų šalia baterijos“, – apie antradienio sprogimus sakė pareigūnas, prašęs neskelbti jo pavardės. Kai kurie sprogę įrenginiai buvo patikrinti, sakė jis, tačiau „dauguma jų buvo sunaikinti ir sudegė“.
Pareigūno teigimu, mažai tikėtina, kad prietaisuose esančios ličio baterijos įkaito ir sprogo. „Sprogusios ličio baterijos sukelia į gaisrą panašų incidentą (...) dėl to gali būti nedidelių nudegimų, tačiau šių prietaisų sprogimą sukėlė labai sprogios medžiagos“, – sakė jis ir pridūrė, kad per tyrimą siekiama nustatyti, kokio tipo sprogstamosios medžiagos buvo įdėtos į įrenginius, išsiaiškinti siuntos „kilmės šalį ir vietą, kur įrenginiai buvo užminuoti“.
„Hezbollah“ artimas šaltinis, prašęs neatskleisti jo tapatybės, anksčiau naujienų agentūrai AFP sakė, kad „sprogę gavikliai buvo iš neseniai „Hezbollah“ importuotos siuntos“, kuri, regis, buvo „sabotuota šaltinio“.
„The New York Times“ pranešus, kad gavikliai buvo užsakyti iš Taivano gamintojos „Gold Apollo“, bendrovė pranešė, kad juos pagamino jos partnerė Vengrijoje „BAC Consulting KFT“.
LibanasSprogmenys„Hezbollah“
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.