JT narės pareikalavo nutraukti Izraelio vykdomą palestiniečių teritorijų okupaciją (1)

2024 m. rugsėjo 18 d. 21:07
Jungtinių Tautų (JT) valstybės narės trečiadienį neįpareigojančioje rezoliucijoje oficialiai pareikalavo per 12 mėnesių nutraukti Izraelio vykdomą palestiniečių teritorijų okupaciją.
Daugiau nuotraukų (1)
Izraelis tvirtino, kad šis tekstas pakurstys smurtą, jei jis bus priimtas. Naujasis dokumentas yra paremtas patariamąja Tarptautinio Teisingumo Teismo nuomone; jame nuo 1967 m. Izraelio vykdoma okupacija vadinama „neteisėta“. Suskaičiuoti 124 balsai „už“, 14 balsų „prieš“ ir 43 susilaikymo atvejai.
Rezoliucijoje reikalaujama, kad „Izraelis nedelsdamas nutrauktų savo neteisėtą buvimą okupuotoje palestiniečių teritorijoje“ ir tai būtų padaryta „ne vėliau kaip per 12 mėnesių nuo priėmimo“. Be to, reikalaujama, kad Izraelio pajėgos būtų išvestos iš palestiniečių teritorijų, būtų sustabdytas naujų gyvenviečių kūrimas, būtų sugrąžintos užgrobtos žemės ir nuosavybė, o perkelti palestiniečiai turėtų galimybę grįžti.
Šalys taip pat raginamos „imtis veiksmų siekiant nutraukti“ ginklų tiekimą Izraeliui, kai esama „pagrįstų priežasčių įtarti, kad jie gali būti panaudoti okupuotoje palestiniečių teritorijoje“.
Izraelis rezoliuciją griežtai atmetė. „Tai yra gėdingas sprendimas, kuriuo paremiamas Palestinos savivaldos diplomatinis terorizmas“, – tvirtino Izraelio ambasadorius JT Danny‘is Danonas.
Rezoliuciją prieš balsavimą pasmerkė ir JAV ambasadorė Linda Thomas-Greenfield, sakydama, kad ji yra „kurstanti“ ir neprisidės prie taikos.
Nors Saugumo Taryba Gazos klausimu iš esmės yra paralyžiuota, Generalinė Asamblėja yra priėmusi keletą tekstų, remiančių civilius palestiniečius. Skirtingai nei Saugumo Taryboje, Generalinėje Asamblėjoje veto teisės neturi nė viena šalis.
Jungtinės tautosIzraelisPalestina
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.