FTB sudėliojo mįslingą 20-mečio, pasikėsinusio nužudyti D. Trumpą, portretą: aiškėja miglotas šaulio motyvas

2024 m. liepos 20 d. 18:37
Lrytas.lt
JAV federaliniai tyrėjai, atlikę daugiau nei 200 apklausų ir peržiūrėję jo telefono ir interneto paieškos istoriją, sudėliojo ankstyvą 20-mečio, siekusio nužudyti buvusį prezidentą Donaldą Trumpą, portretą. Thomas Matthew Crooksas buvo protingas, neįkyrus vienišius, kuris domėjosi ginklais ir nebuvo linkęs atvirai kalbėti apie politiką, remdamasis pareigūnais pranešė kanalas CNN.
Daugiau nuotraukų (28)
Tačiau praėjus beveik savaitei po šaudynių besiformuojantis T.M.Crookso profilis privertė valdžios institucijas susimąstyti apie jo išpuolio motyvą, o tyrėjus – spėlioti, kad jo ketinimai galėjo būti ne tiek politiškai motyvuoti, kiek siekis užpulti aukščiausio rango taikinį atisudūrusį šalia jo.
Pareigūnai įspėja, kad tyrimas tebėra ankstyvoje stadijoje. Vis dėlto tam tikrais atžvilgiais T.M.Crooksas atrodo panašus į dešimtis kitų jaunų vyrų, kurie pastaraisiais metais visoje JAV sėjo siaubą naudodami galingus automatinius šautuvus. Jis turėjo nedaug artimų draugų, dažnai šaudydavo vietinėje šaudykloje ir neatrodo, kad būtų reiškęs tvirtas pažiūras, kurios leistų manyti, kad tai buvo politiškai motyvuota žmogžudystė, teigiama CNN pokalbiuose su teisėsaugos atstovais ir peržiūrint Kongresui surengto instruktažo užrašus.
Be buvusio prezidento, T.M.Crooksas internete ieškojo informacijos apie prezidentą Joe Bideną ir savo telefone turėjo kitų garsių abiejų partijų veikėjų nuotraukų. Jis ieškojo D.Trumpo mitingo vietos, taip pat artėjančio Demokratų nacionalinio suvažiavimo vietos, sakoma instruktažo pastabose, ir aptiko, kad D.Trumpas planavo pasirodyti vos už valandos kelio nuo savo namų Pitsburgo priemiestyje.
Tai leidžia manyti, kad T.M.Crooksas galbūt siekė įvykdyti išpuolį prieš bet kokį aukšto rango politiką, o D.Trumpo renginio artumas ir laikas suteikė prieinamiausią galimybę, spėliojo federaliniai pareigūnai.
„Nors jis nepasiekė savo pagrindinio taikinio, šaulys daugeliu atžvilgių buvo sėkmingas, nes priartėjo prie to, ko niekas nebuvo daręs dešimtmečius“, – CNN sakė vienas federalinis pareigūnas, turėdamas omenyje kandidato į prezidentus nužudymą.
Lieka neaišku, ar T.M.Crooksas ketino įvykdyti daug didesnį išpuolį ir tik pradėjo nuo D.Trumpo, nes taip galėjo pelnyti didžiausią žinomumą.
T.M.Crooksas taip pat ieškojo informacijos apie kitą neseniai įvykdytą masinį šaulį, kuris 2021 m. Mičigano vidurinėje mokykloje nušovė keturis bendraklasius. Paieškos internete apie šaulį Ethaną Crumbley atitinka tai, ką teisėsaugos pareigūnai pastebėjo kitų masinių šaudynių vykdytojų, kurie tyrinėja žmones, į kuriuos norėtų lygiuotis, iš dalies kaip būdą susiformuoti savo planą, kaip padaryti kažką didesnio, sakė federalinis pareigūnas.
Tačiau yra ir reikšmingų skirtumų tarp T.M.Crookso ir tipiško masinio šaulio elgesio. Atrodo, kad išpuolio dieną T.M.Crookas taikėsi būtent į D.Trumpą – nesitaikė į minią, siekdamas nužudyti kuo daugiau žmonių. Nors savo automobilio bagažinėje jis turėjo savadarbį sprogmenį, neaišku, ar jis planavo jį susprogdinti, norėdamas nužudyti žmones, ar siekdamas atitraukti dėmesį.
Buvusi federalinio tyrimų biuro (FTB) elgsenos analitikė Kathleen Puckett, dirbusi su „Unabomberio“ Tedo Kaczynskio byla, sakė, kad T.M.Crooksas taip pat atrodė turintis mažiau šaunamųjų ginklų nei daugelis masinių šaulių, kurie dažnai nešiojasi kelis ginklus ir dėvi neperšaunamas liemenes.
„Man neatrodė, kad jis būtų pasiruošęs išpuoliui, – CNN sakė K.Puckett, kartu atkreipdama dėmesį į viešai prieinamos informacijos ribotumą. – Man atrodė, kad jis pasinaudojo langu, kuriame matė pažeidžiamumą ir kuriame, jo manymu, jo niekas nepastebėjo tiek, kad jis galėjo paleisti keletą kritinių šūvių.“
Be to, dažniausiai masinių šaudynių organizatoriai palieka užrašus, paaiškinančius jų išpuolių motyvą, tačiau šiuo atveju valdžios institucijos iki šiol nieko panašaus nerado – nei T.M.Crookso miegamajame, nei internete.
Tai trikdo ekspertus, kurie bando sudėlioti jo mąstyseną, ir verčia jį lyginti su Stephenu Paddocku, 2017 m. Las Vegase nužudžiusiu 60 žmonių. Praėjus beveik septyneriems metams po pražūtingiausių masinių šaudynių Amerikoje, tyrėjai vis dar nežino, kodėl S.Paddockas nuspaudė gaiduką.
Kaip ir per žudynes Las Vegase, „tai gali būti situacija, kai kuo daugiau žinome, tuo mažiau suprantame tikslią priežastį“, – sakė buvusi Krašto saugumo departamento sekretoriaus padėjėja ir CNN nacionalinio saugumo analitikė Juliette Kayyem.
Tuo metu T.M.Crookso šeimos nariai sakė tyrėjams, kad jis atvirai nediskutavo apie politiką, o jo namuose rasti įrodymai neatskleidė daugiau informacijos apie jo politines vertybes ar ideologiją, teigiama su CNN pasidalytame pranešime, kuriame išsamiai aprašytas trečiadienį įvykęs FTB ir JAV slaptosios tarnybos pareigūnų instruktažas įstatymų leidėjams.
Buvusi FTB profiliavimo specialistė Mary Ellen O'Toole sakė, kad, remdamasi iki šiol surinktais įrodymais, ji manė, jog D.Trumpo mitingas buvo „labai patrauklus“ T.M.Crooksui iš dalies dėl to, kad jis „pateko į jo kiemą“.
Vis dėlto K.Puckett pavadino vienišus nusikaltėlius, kurie prieš išpuolius dažniausiai lieka nepastebėti, „viena opiausių problemų“ teisėsaugai ir perspėjo neskubėti ieškoti paprastų atsakymų apie T.M.Crookso motyvą.
„Kad ir kokia būtų jo istorija, manau, kad ji nebus paprasta – ji bus sudėtingesnė, – sakė K.Puckett. – Nenorime supaprastintos versijos. Norime kiekvienos detalės, kurią įmanoma rasti.“
Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.