Po gamtos stichijos smūgio – apokaliptiniai kadrai: uraganas visą salą pavertė benamiais, aukos dalinasi košmariška patirtimi

Išgyvenusi naktį, kai uraganas „Beryl“ siautulingai praūžė pro jos idiliškus namus Juniono saloje, Karibų jūroje, Katrina Coy nustebo pamačiusi, kokio masto griuvėsiai stūkso jai priešaky.

Uraganas nusiaubė Juniono salą.<br>Reuters/AFP/Scanpix nuotr., Lrytas.lt koliažas.
Uraganas nusiaubė Juniono salą.<br>Reuters/AFP/Scanpix nuotr., Lrytas.lt koliažas.
Uraganas nusiaubė Juniono salą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Uraganas nusiaubė Juniono salą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Uraganas nusiaubė Juniono salą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Uraganas nusiaubė Juniono salą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Uraganas nusiaubė Juniono salą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Uraganas nusiaubė Juniono salą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 3, 2024, 3:00 PM, atnaujinta Jul 3, 2024, 3:26 PM

Pasak jos, beveik visi pastatai saloje, esančioje prie Sent Vinsento ir Grenadinų salų, buvo sulyginti su žeme arba smarkiai apgadinti, rašo BBC.

„Juniono sala po uragano „Beryl“ praūžimo yra siaubingos būklės. Beveik visa sala tiesiogine prasme tapo benamiais“, – vaizdo žinutėje pasakojo K.Coy.

„Beveik neliko pastatų. Namai sulyginti su žeme, keliai užblokuoti, gatvėse nuversti elektros stulpai“, – tęsė ji.

Žvejys ir žvejybos gidas Sebastienas Sailly jai pritarė. „Viskas prarasta. Dabar neturiu kur gyventi“, – BBC sakė jis.

Jis gyvena Juniono mieste nuo 1985 m. ir 2004 m. išgyveno uraganą „Ivan“. Tačiau uraganas „Beryl“, pasak jo, buvo kito lygio.

„Atrodo, tarsi čia būtų praūžęs tornadas. 90 proc. salos – buvo nušluota“, – sakė jis, o jo balse vis dar buvo girdimas didelis šokas ir baimė, rašo BBC. – Buvau pasislėpęs su žmona ir dukra ir, tiesą sakant, nebuvau tikras, ar mums apskritai pavyks išgyventi.“

Jo pusseserė Alizee, su šeima valdanti viešbutį, aprašė siaubingus išgyvenimus, kai „Beryl“ praskriejo virš jų miestelio.

Ji pasakojo, kad jiems teko stumdyti baldus prie durų ir langų, kad nuolatinis vėjas ir didžiuliai gūsiai jų neatplėštų.

„Spaudimas buvo toks stiprus, kad jautėsi ausyse. Girdėjome, kaip stogas subyrėjo ir atsitrenkė į kitą pastatą. Dužo langai, kilo potvynis. Niekas nežinojo, kad bus taip blogai, visi yra traumuoti“, – sakė moteris.

Ekologiškai ūkininkaujančio, bitininko ir žvejo Sebastieno du ūkiai ir jo aviliai taip pat buvo visiškai sunaikinti.

Vis dėlto jis teigė, kad artimiausias bendruomenės prioritetas – pastogė. Žmonės bandė rinkti medieną ir plastikines plėveles, kad savo šeimoms galėtų pasidaryti laikiną būstą.

„Akivaizdu, kad bus sunku rasti vandens ir maisto“, – pridūrė jis.

Alizee Sailly sakė, kad Juniono saloje taip pat skubiai reikia daugybės kitų prekių – nuo konservų ir pieno miltelių iki higienos priemonių, pirmosios pagalbos rinkinių ir palapinių. Be to, žinoma, energijos generatorių.

Vis dar neveikiant elektrai ir ryšiams, jai pavyko išsiųsti pranešimus tik prisijungus prie Elono Musko bendrovės „SpaceX“ paleisto „Starlink“ tinklo.

Savo ruožtu Sent Vinsento ir Grenadinų vyriausybė teigia pripažįstanti problemos mastą.

Ryte sakydamas kalbą Sent Vinsento ir Grenadinų ministras pirmininkas Ralphas Gonsalvesas apibendrino visoje Karibų jūros regiono valstybėje patirtą sukrėtimą: „Uraganas „Beryl“ – šis pavojingas ir niokojantis uraganas – atėjo ir praūžė, po savęs palikęs milžiniškus sugriovimus. Skausmo ir kančių visoje mūsų tautoje.“

Jis taip pat pažadėjo kuo skubiau reaguoti ir spręsti ilgą po uragano jo administracijai tenkančių prioritetų sąrašą.

Tačiau Juniono saloje tebėra tam tikro skepticizmo, ar vyriausybė turi pakankamai lėšų, išteklių ir darbo jėgos, kad susidorotų su šia problema.

„Tikiuosi, kad jie galės atsiųsti mums į pagalbą kariuomenę ir pakrančių apsaugos tarnybą. Neįsivaizduoju, ar jie pajėgūs atstatyti salą, bet nemanau, kad taip, – sakė Sebastienas. – Tam prireiks milijardų, tai užtruks metus ar daugiau ir prireiks tarptautinės pagalbos.“

Sąjungos salų aplinkosaugos aljanso direktorė K.Coy taip pat maldavo Karibų diasporos narius padėti, kuo tik gali:

„Mums labai reikia pagalbos. Avariniai rinkiniai, maistas, evakuacija – viso to reikia dabar.“

Daugelį metų K.Coy atliko svarbų darbą siekiant užtikrinti Juniono salos vandens saugumą – gyvybiškai svarbų išteklių mažoms Karibų jūros salų bendruomenėms.

Jos tarptautiniai kolegos sako, kad dėl uragano „Beryl“ šis darbas neteko prasmės.

Pirmadienį „Beryl“ smogė žemei kaip ketvirtos kategorijos uraganas, kurio nuolatinis vėjas siekė 240 kilometrų per valandą.

Tūkstančiai žmonių vis dar neturi elektros energijos, daugybė jų yra laikinose prieglaudose Sent Vinsente ir Grenadinuose, Grenadoje ir Sent Lusijoje.

Vis dėlto, nepaisant chaoso ir benamių kiekviename salos centimetre, S.Saily sakė esąs tiesiog dėkingas, kad nėra dar blogiau.

„Svarbiausia, kad vis dar esame gyvi, o ne materialiniai nuostoliai. Po to, kai mačiau, kokią jėgą išgyvenome, šiandien tiesiog džiaugiausi, kad mano kaimynai vis dar čia“, – sakė jis.

Parengta pagal BBC inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.