Gudrią schemą sukurpęs Rusijos oligarchas iš ES į Rusiją atsigabeno 110 mln. JAV dolerių vertės prabangų lėktuvą

2024 m. birželio 26 d. 16:24
Lrytas.lt
Rusijos oligarchas, pažeisdamas sankcijas, iš Europos Sąjungos importavo prabangų lėktuvą „Airbus ACJ320neo“, kurio vertė – 110 mln. dolerių, birželio 26 d. pranešė Rusijos nepriklausomas leidinys „The Moscow Times“.
Daugiau nuotraukų (1)
Aviacijos verslo šaltiniai nurodė, kad tikėtinas lėktuvo savininkas yra nekilnojamojo turto magnatas Zarachas Ilievas, kuriam taikomos sankcijos.
Z.Ilievas yra Rusijos ir Azerbaidžano nekilnojamojo turto plėtotojas, vienas iš bendrovės „Kievskaya Ploshchad“ įkūrėjų. Jis yra vienas turtingiausių Rusijos žmonių, kurio turto vertė viršija 3 mlrd. JAV dolerių.
JAV, Jungtinė Karalystė ir Ukraina įtraukė Z.Ilievą į savo sankcijų sąrašus po to, kai Rusija įvykdė plataus masto invaziją.
Vienas šaltinis laikraščiui „The Moscow Times“ sakė, kad Ilievas prabangų lėktuvą nusipirko norėdamas pakeisti savo seną „Airbus A318CJ“. Antrasis pateikė patvirtinimą, kad „ACJ32neo“ savininkas yra susijęs su įmonių grupe „Kievskaya Ploshchad“.
Pranešama, kad lėktuvą 2019 m. iš gamyklos išleido „Airbus Corporate Jets“. Jis išskrido į Bazelį (Šveicarija) dažymui ir interjero atnaujinimui 2020 m. sausio mėn.
Lėktuvą įsigijo San Marine registruota bendrovė, kurios adresas yra Maltoje, ir jam suteiktas registracijos numeris T7-HHH. Po to 2022 m. lėktuvas perėjo į Azerbaidžano registraciją nauju numeriu, o vėliau – į Tadžikistano registracijos numerį.
Birželio 14 d. orlaivis gavo Rusijos registraciją numeriu RA-73889.
„Airbus A320neo“ tapo pirmuoju ACJ verslo lėktuvu iš NEO šeimos lėktuvų Rusijoje. Tai patobulinta „Airbus A320“ šeimos orlaivių versija. Su 25 keleiviais lėktuvas gali įveikti 11 100 km atstumą ir ore išbūti iki 13 valandų. Pasaulyje yra tik 10 tokių verslo lėktuvų.
Pranešama, kad ir kiti Rusijos oligarchai aplenkė sankcijas, kad galėtų importuoti prabangius orlaivius. Nepriklausoma Rusijos žiniasklaidos priemonė „Verstka“ 2024 m. sausį pranešė, kad sankcijų sulaukęs verslininkas Olegas Deripaska per Kazachstaną įsigijo 36 mln. dolerių vertės verslo lėktuvą.
Ankstesnio tyrimo metu paaiškėjo, kad oligarchas Aleksandras Tkačiovas apėjo sankcijas ir per Kirgiziją įsigijo 60 mln. dolerių vertės lėktuvą.
Vokietijos žiniasklaida 2022 m. vasarą pranešė, kad daugelis verslininkų, kuriems taikomos sankcijos, galėjo nuslėpti privačių lėktuvų nuosavybę per paslėptas ofšorines bendroves.
AirbusLėktuvasrusų oligarchai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.