Ūkininko burnočiais užsėti laukai – malonu akiai ir idėjos vartojimui

2021 m. rugsėjo 21 d. 12:46
Rita Grigalienė, „Radviliškio kraštas“
Dažno, važiuojančio link Pakruojo, Radviliškio miesto ribose už Technologijų ir verslo mokymo centro akį patraukia pakelėje raudonuojantys žydinčių burnočių laukai.
Daugiau nuotraukų (2)
Tokį reginį ūkininkų laukuose matyti tenka bene pirmą kartą. Kai kas suskumba vaizdą užfiksuoti nuotraukose.
Auga kartu su garstyčiomis
Išsiaiškinome, kad minėti laukai, užsėti burnočiais, kurie graikiškai vadinami amaranthos – nevystančia gėle, priklauso ūkininkui Jonui Ruškiui. Jis, beje, ir Lietuvos agronomijos mokslų daktaras, mokslininko karjerą iškeitęs į ūkininkavimą.
Paaiškėjo, kad šiuo vaistiniu, valgomuoju bei dekoratyviniu augalu užsėtas visai nedidelis plotas – „kažkur šiek tiek daugiau nei vienas hektaras“.
Šią kultūrą ūkininkas augino ir praeitais metais bei turi prikūlęs apie toną sėklų. Dabar pravažiuojančius stebinantį žemės plotą ūkininkas J. Ruškys yra užsėjęs burnočiais kaip tarpine kultūra – kartu auga ir garstyčios.
Garstyčios nuotraukose mažiau pastebimos, kadangi burnočiai yra aukštesni ir kitus augalus užstoja.
Sėklas naudoja sumuštiniams
Ūkininkas J. Ruškys sako, kad augalas nepelnytai pamirštas, kadangi jis – pats maistingiausias iš žemės ūkio augalų, maistingumu prilyginamas motinos pienui.
Naudingas esąs burnočių aliejus, sėklos stiprina imuninę sistemą, nugesina vėžines ląsteles. Burnočio žiedai gali būti naudojami puokštėms – tiek žali, tiek džiovinti. Mat ryškiaspalvės žiedų šluotos nevysta, o tik sudžiūsta ir vis tiek atrodo dekoratyviai.
Kaip sako J. Ruškys, patiekalai su priedais iš burnočio turėtų būti kiekvieno prestižinio restorano meniu.
Pats ūkininkas burnočio sėklas naudoja rytiniams sumuštiniams: iš vakaro sėklos užpilamos šaltu vandeniu, o ryte užplikomos karštu vandeniu ir tada dedamos ant sviestu užteptos duonos ar batono – primena ikrus. Sako, kad tokie grūdeliai gali būti vartojami salotose, šaltibarščiuose, dedami į sūrius.
Tarsis dėl panaudojimo maisto gamyboje
Kol kas ūkininkas J. Ruškys džiaugiasi šių augalų įtaka dirvožemiui – augalo šaknys iš giliųjų dirvos sluoksnių ištraukia į paviršių maistingas medžiagas. Dėl augalo sėklų panaudojimo maisto pramonėje dar svarstoma. Nors burnočių sėklų iš praeitų metų sakosi sukaupęs virš tonos, ūkininkas apgailestavo, jog realizavimu kol kas neužsiėmė.
Jam yra žinoma, kad „Rūtos“ saldainių fabrikas gali šias sėklas panaudoti šokolado gamyboje, tačiau reikia kalbėtis su gamintojais, tartis dėl pardavimų.
Kalbėtasi ir su Vilkyškių pienine dėl galimybės burnočių sėklas naudoti sūrių gamyboje. Sako, kad kol kas naudojamos baltos spalvos sėklos, o šio ūkininko išaugintų augalų sėklos yra tamsios, tad ir vėl reikia kalbėtis su gamintojais.
Visokeriopai teigiama įtaka sveikatai
Pasidomėjus plačiau, kas yra žinoma apie burnočius, informacija stebina.
Pasirodo, burnotis priskiriamas super maisto kategorijai ir yra laikomas vienu sveikiausiu maisto produktų žmonių sveikatai, prisideda prie kone visų dažniausiai pasitaikančių sveikatos sutrikimų gydymo.
Pasirodo, augalas gali mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, kraujospūdį, padėti apsisaugoti nuo venų varikozės, slopinti uždegimus, daryti poveikį vėžio gydymui, stiprinti imuninę sistemą, netgi padėti sumažinti antsvorį.
Galima įtaka ir sergantiems cukriniu diabetu – mažina cukraus kiekį kraujyje. Dėl esančių skaidulų burnotis gerina ir virškinimą.
Yra ką veikti ir šeimininkėms
Patiekalų iš burnočių sėklų galima rasti ne tiek jau ir daug. Minima burnočio sėklų košė. Galima rasti informacijos apie salotoms, garnyrui bei padažams naudojamus burnočių lapus.
Iš burnočių lapų ar žiedų verdama arbata. Sveikuolė senjorė iš Pakruojo rajono dalinosi ir pyrago iš burnočių sėklų receptu. Rastas ir kotletų iš burnočių sėklų receptas:
Burnočio kruopas virkite apie 35 min sultinyje arba lengvai pasūdytame vandenyje (proporcija: viena dalis burnočio sėklų dviem dalims vandens.
Sėklytės yra labai smulkios, sunku nukošti, todėl geriau, kad vanduo išgaruotų). Į masę pridėkite linų sėmenis, smulkintą česnaką, druską, pipirus ir kitų mėgstamų prieskonių. Palaukite, kol masė atauš. Tada suberkite sūrį ir įmuškite kiaušinį, gerai viską sumaišykite.
Jei masė per skysta, galima įberti maltų džiūvėsėlių. Formuoti kotletus, apvolioti juos džiūvėsėliuose ir kepti įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus.
Smalsu, ar parduotuvėse rasime gaminių – pavyzdžiui, šokolado, sūrio – su burnočio sėklomis ir ar ūkininkui Jonui Ruškiui pavyks sudominti gamintojus nauju maisto priedu.
burnočiai^Instantvaistažolės
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.