Formuojant koaliciją – pirmi kuriozai: R. Karbauskis laukė už durų, S. Skvernelis praėjo nepasisveikinęs

2024 m. spalio 27 d. 23:36
Sveikinimai pergalę Seimo rinkimuose švenčiančiai Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP) nesibaigia – apie vidurnaktį į socialdemokratų štabą atvyko Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis su bendražygiais, o vėliau – ir valstiečių vedlys Ramūnas Karbauskis su Ignu Vėgėle.
Daugiau nuotraukų (93)
Kartu su S.Skverneliu atvyko ir partijos nariai Lukas Savickas, europarlamentaras Virginijus Sinkevičius. Prie R.Karbauskio ir I.Vėgėlės kompanijoje buvo ir Aušrinė Norkienė bei Dalia Vencevičienė.
Tiesa, tiek su S.Skverneliu ir jo komanda, tiek su R.Karbauskiu socialdemokratai kalbėjosi atskirai. Kol už užuolaidos buvo S.Skvernelis, R.Karbauskis laukė prie durų, o galiausiai demokratų lyderis išskuodė nė nepažvelgęs į valstiečių pusę.
Tiek socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė, tiek S.Skvernelis kalbėjo, kad naujosios koalicijos formavimo dar sekmadienio naktį nesiims, tačiau atvykęs į socialdemokratų štabą S.Skvernelis su kolegomis ir V.Blinkevičiūtė patraukė į užuolaida atitvertą zoną privačiam pokalbiui, kuris truko ilgiau nei pusvalandį.
Vidurnaktį atvyko valstiečiai
Netrukus po vidurnakčio į socialdemokratų štabą atvyko ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas R.Karbauskis su I.Vėgėle, tačiau jie liko restorano apačioje ir į bendrą pokalbį su V.Blinkevičiūte ir S.Skverneliu nebuvo pakviesti.
Žurnalistų paklaustas, kodėl nekyla į antrą aukštą, kur jau kalbasi V.Blinkevičiūtė su S.Skverneliu, R.Karbauskis nurodė, kad „laukia eilės“. Jis tikino, kad sėdi atskirai su I.Vėgėle ne todėl, kad vengtų S.Skvernelio – tiesiog toks rinkimų „nugalėtojų parašytas scenarijus“.
LVŽS vedlys tikino, kad vis tiek ketina sėsti prie bendro stalo kartu su abiem galimais koalicijos partneriais, tačiau ne šį vakarą: „Šį vakarą – sveikinimai“.
„Bendrai apie koaliciją kalbėsime, bet niekas nebus šnekama konkrečiai“, – aiškino R.Karbauskis.
Kalbėjo apie koaliciją
Kol R.Karbauskis laukė apačioje, apie pusvalandį V.Blinkevičiūtė ir S.Skvernelis kalbėjosi už užuolaidos, kol galiausiai žurnalistams prakalbo apie galimos koalicijos ateitį.
„Įvertinę esamus rinkimų rezultatus pakvietėme bendroms konsultacijoms „Vardan Lietuvos“ partijos atstovus – apsikeitėme nuomonėmis, supratome, kad yra daug bendro tarp mūsų programų.
Toliau tęsime konsultacijas, nes tiek viena, tiek kita partija turime aptarti mūsų Prezidiume ir taryboje dėl tolimesnio mūsų bendro darbo valdančiojoje koalicijoje“, – kalbėjo V.Blinkevičiūtė.
Sveikindamas socialdemokratų lyderę S.Skvernelis neslėpė džiaugsmo, kad būtent Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ šioms konsultacijoms pakviesta.
„Tikrai mes matome iš savo pusės kaip labai solidų, patikimą partnerį, su kuriuo galime darbuotis, ir galbūt ta idėja, kuri buvo prezidento pasakyta apie gerovės valstybę, galėtų transformuotis į gerumo valstybę“, – tvirtino S.Skvernelis.
Tiesa, pasveikinti socialdemokratų atvykęs R.Karbauskis susitikimo metu laukė apačioje – prie dviejų partijų lyderių jis neprisijungė.
„Ne, nepakvietėm. Nes tiesiog mes dvišalius susitikimus vystom – tai yra natūralu. Mes su kiekvienais partneriais šnekame atskirai, aptariame esamą situaciją – čia viskas yra absoliučiai normalu“, – tikino V.Blinkevičiūtė.
„Mes, kaip matote, mandagūs žmonės – esame susiderinę. O kaip kiti atėjo – nejaudina“, – pridūrė S.Skvernelis.
Praėjo net nepasisveikinęs
Po trumpo komentaro žurnalistams S.Skvernelis su L.Savicku ir V.Sinkevičiumi nusileido į restorano apačią prie išėjimo. Būtent ten, prie pat durų esančio staliuko, sėdėjo R.Karbauskis su I.Vėgėle. Pro juos demokratai praėjo lyg pro šmėklą – net neatsisukę.
Vos tik S.Skvernelis išėjo lauk, nuo kėdės pakilo valstiečiai, pasiėmė raudonas gėles ir patraukė pas V.Blinkevičiūtę už užuolaidos.
Žurnalistams pastebėjus, kad S.Skvernelis su juo net nesisveikina, R.Karbauskis trumpai tarstelėjo: „Gal nematė.“
Su R.Karbauskiu užtruko dvigubai trumpiau
V.Blinkevičiūtės pokalbis su R.Karbauskiu truko dvigubai trumpiau nei su S.Skverneliu – vos 15 minučių.
„Matyt, jau pavargome. Naktis jau gili“, – taip šį trukmės skirtumą juokdamasi aiškino V.Blinkevičiūtė.
Po trumpo susitikimo socialdemokratų lyderė pranešė, kad nuspręsta sudaryti derybines LSDP ir LVŽS grupes ir toliau dėl koalicijos tartis per jas. Jas sudarys po keturis partijų atstovus.
„Sekančią savaitę tęsime konsultacijas, įvertinę programines nuostatas, bendro darbo galimybę“, – kalbėjo V.Blinkevičiūtė.
Kodėl iškart nesikalbėjo trise, o valstiečius paliko už durų?
„Mes iš tikrųjų nieko už durų nepalikome. Čia yra mano atsakomybė. Mes su kiekvienu partneriu kalbamės kol kas atskirai, nes iš tikrųjų, man atrodo, tai yra visiškai natūralu“, – aiškino ji.
Paprašyta patikslinti, ar tai reiškia, kad dar nėra iki galo aišku, kad valstiečiai tikrai bus koalicijoje, V.Blinkevičiūtė dar kartą pakartojo, jog bus tęsiamos derybos, o sprendimus dėl koalicijos sudėties kitą savaitę priims partijos vadovybė.
R.Karbauskis taip pat akcentavo derybinių grupių būtinybę siekiant suderinti abiejų partijų ir būsimos Vyriausybės programas.
„Dėl to dabar niekas negali būti sutarta. Gali būti sutarta tik tada, kai bus suderinta. Jeigu nebūtų suderinta, nebus ir sprendimo“, – dėstė valstiečių lyderis.
Ar tikrai reikia sutaikyti tik partijų programas? O kaip jis pats su S.Skverneliu?
„Partijų lyderių taikyti nereikia. Partijų lyderiai savo darbus turi atlikti taip, kaip jie yra įsipareigoję savo partijoms, rinkėjams. Šnekėti apie tai, kas vienas kito atžvilgiu kažkada kažką pasakė... Tai pirmiausia yra rinkimai, ir tai rinkimų metu būna labai dažnai.
Aš į viską reaguoju pakankamai sarkastiškai arba su humoro jausmu“, – teigė R.Karbauskis.
Priminus, kad su išeinančiu S.Skverneliu valstiečių vedlys net nepasisveikino, šis atrėžė: „Aš jo nemačiau. Jūs užstojote.“
Sulaukė daugiau sveikinimų
Kiek anksčiau pasveikinti socialdemokratų su pergale į štabą atvyko ir prezidento vyriausias patarėjas Frederikas Jansonas, ir į Seimą patekęs buvęs Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.
Prezidento patarėjas F.Jansonas nurodė, kad šalies vadovas jau pirmadienį į Prezidentūrą kviesis visas į Seimą patekusias partijas.
Suskaičiavus antrojo Seimo rinkimų turo rezultatus, paaiškėjo, kad būsimąją valdančiąją daugumą formuos Socialdemokratų partija, kuri sulaukė daugiausia balsavusių rinkėjų simpatijų.
Antrojo turo, vykusio 63 vienmandatėse apygardose, rezultatai parodė, kad Socialdemokratų partijos kandidatai dominavo be konkurencijos: jų kandidatai nugalėjo net 32 apygardose (iš viso vienmandatėse varžėsi 37 partijos kandidatai).
Tad iš viso socialdemokratai susišlavė net 52 vietas Seime.
Daugiau apie nuotaikas socialdemokratų štabe, V.Blinkevičiūtės abejonės dėl premjeravimo ir būsimos koalicijos kontūrus skaitykite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.