I. Vėgėlė atsakė, ar R. Karbauskis jam ras vietos prie derybų stalo ir apie kvietimą „ant kilimėlio“

2024 m. spalio 23 d. 14:35
„Visose derybose, kurios būtų ar dėl valdančiosios daugumos, ar dėl opozicijos, ar dėl bet kokių kitų klausimų, kurie liečia kitas politines jėgas po rinkimų, mes deramės kartu“, – taip patikino teisininkas Ignas Vėgėlė, reaguodamas į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderio Ramūno Karbauskio žodžius, kad prie derybų stalo svarbiausias bus LVŽS pirmininko balsas.
Daugiau nuotraukų (7)
Nors antradienį žiniasklaidoje pasirodė antraštės, kad R.Karbauskis prie derybų stalo I.Vėgėlės prileisti neketina, pats I.Vėgėlė tikino nematantis jokių prielaidų, kad R.Karbauskis keistų savo anksčiau jam išsakytus įsipareigojimus.
Kalbėdamas su naujienų portalu Lrytas I.Vėgėlė pakomentavo ir dalies valstiečių ketinimą jį kviestis rimtam pokalbiui, po pastarojo frazės apie tai, kad be I.Vėgėlės komandos valstiečiai iš viso į Seimą patekę nebūtų.
„Jeigu vienas žmogus pasako savo nuomonę apie kažkokius pokalbius ir kvietimus… Mane ir ponas Andrius Tapinas kvietėsi ant kilimėlio, ir ne vienas valdančiosios daugumos ministras – keturi net kvietėsi ant kilimėlio. Tai aš ant kilimėlio nevaikštau“, – nurodė jis.
Tuo pačiu I.Vėgėlė įvertino ir, jo nuomone, per ankstyvas Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės dėliones dėl valdančiosios koalicijos, ir „Nemuno aušros“ lyderio Remigijaus Žemaitaičio galimybes būti į ją pakviestam.
Mat klausimų dėl R.Žemaitaičio dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje I.Vėgėlei kelia visai ne antisemitinis eilėraštukas ar grubi R.Žemaitaičio retorika.
Derybose dalyvaus
Sekmadienį paaiškėjus pirmojo Seimo rinkimų turo rezultatams, daugiausiai balsų surinkusios socialdemokratų partijos lyderė V.Blinkevičiūtė paskelbė apie formuojamą valdančiąją daugumą.
Kol pati V.Blinkevičiūtė savo norus dėl valdančiosios koalicijos išsakė aiškiai, kiti galimi koalicijos partneriai ją mato kiek kitaip – pavyzdžiui, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis koalicijoje labiau norėtų matyti ne valstiečius, o Liberalų sąjūdį.
S.Skvernelis turėtų ir daugiau pageidavimų – ekspremjeras išreiškė norą, kad prie derybų stalo dėl koalicijos sėdėtų ne valstiečių pirmininkas R.Karbauskis, o kartu su valstiečiais jungtinio sąrašo principu į Seimą patekęs I.Vėgėlė.
Tačiau antradienį LRT televizijos laidoje paklaustas apie tai, kieno balsas nuo valstiečių prie derybų stalo su kitomis partijomis bus lemiamas, R.Karbauskis nurodė, jog „akivaizdu, kad partijos pirmininko“.
Pats I.Vėgėlė naujienų portalui Lrytas trečiadienį pasakojo, kad visos kalbos apie tai, jog jis nebus prileistas prie derybų stalo, yra tik žurnalistų interpretacija.
„Su R.Karbauskiu yra labai aiškiai sutarta, ir jokių pakeitimų nėra, kad deramės kartu. Visose derybose, kurios būtų ar dėl valdančiosios daugumos, ar dėl opozicijos, ar dėl bet kokių kitų klausimų, kurie liečia kitas politines jėgas po rinkimų, mes deramės kartu“, – teigė I.Vėgėlė.
I.Vėgėlė patikino, kad kai jau reikėtų sėsti prie derybų stalo, prie jo vienareikšmiškai bus ir jis pats: „Nematau jokių prielaidų, kad kažkas atsisakytų savo įsipareigojimų arba savo bendro sutarimo“.
Bet kokiu atveju, I.Vėgėlės manymu, socialdemokratų lyderės V.Blinkevičiūtės pranešimas jau sekmadienį apie formuojamą valdančiąją daugumą buvo gerokai per ankstyvas.
I.Vėgėlė pastebėjo, kad politikai, prabuvę politikoje 10 metų ar daugiau, jau pradėjo dalintis postus ir derėtis dėl kažko, ko dar net nėra.
„Kiekvienas politikas priima sprendimą, kaip ir kada ką skelbti, bet, mano įsitikinimu, tai yra ganėtinai ankstyva dėl to, kad ta koalicija gali būti kitokia, negu mes įsivaizduojame. Jeigu ji bus tokia, kokią pasakė V.Blinkevičiūtė, aš džiaugčiausi, bet kol kas kalbėti apie tai, mano supratimu, yra anksti“, – pabrėžė I.Vėgėlė.
Teisininkas vardijo, kad dar lieka klausimas, kokia po antrojo turo bus R.Žemaitaičio galia, kiek papildomų mandatų gaus LVŽS ir demokratų vienmandatininkai, kaip pasirodys konservatoriai.
„Galime turėti ir priešlaikinius rinkimus – tai neatmestina. Visokių galimų variantų yra, jeigu nebus įmanoma sudaryti Vyriausybės. Šiame etape kalbėti yra ankstyva, nebent labai aiškiai pasakyti žmonėms, ką remiame“, – nurodė jis.
Tuo metu jis pats, kitaip, nei kai kurių kitų partijų lyderiai, R.Žemaitaičiui durų naujojoje valdančiojoje koalicijoje neuždaro.
„Principinis požiūris yra toks, kad reikia dirbti su tais, kurie kalba ir daro tą patį. Dėl R.Žemaitaičio jau ne kartą esu pasakęs, kad tas eilėraštukas ar retorika, kuri gana gruboka net ir mūsų NATO partnerių atžvilgiu, nėra tinkama. Bet tai man ne tiek kliūna, kiek man kliūna pono R.Žemaitaičio kalbėjimas vieno, o darymas visai kito. Ir tai rodo jo balsavimai Seime.
Jeigu pavyktų kažkokiu būdu užsitikrinti, kad ateityje R.Žemaitaitis darytų tai, ką sako, nors praeityje taip ir nebūdavo, tuomet nematyčiau didelių problemų dėl jo dalyvavimo valdančiojoje daugumoje. Jeigu, visų pirma, tam pritartų prezidentas, kuris irgi turi įtakos koalicijos lipdymui“, – kalbėjo I.Vėgėlė.
Pats kviesis pokalbiui
Kalbas apie kibirkštis tarp LVŽS pirmininko ir I.Vėgėlės paskatino ir pirmadienį po Seimo rinkimų vykusi spaudos konferencija, kuomet dviejų jungtinio sąrašo lyderių nuomonės dėl rinkimų rezultatų priežasčių išsiskyrė.
I.Vėgėlė sulaukė tiek paties R.Karbauskio, tiek LVŽS narių kritikos dėl pareiškimo, kad be jo komandos valstiečiai nebūtų peržengę net 5 proc. barjero ir į Seimą iš viso nepatekę.
LVŽS vicepirmininkas Giedrius Surplys teigė manantis, kad „jeigu jau sėdi bendroje valtyje, tai nesiūbuoji jos į šonus ir nemanai, kad jeigu tu išlipsi, tai valtis nuskęs“, ir žadėjo, kad valstiečiai kviesis I.Vėgėlę rimtam pokalbiui.
Savo ruožtu I.Vėgėlė teigė, kad pas nieką „ant kilimėlio“ neina, o pokalbiui valstiečių kolegas kviesis ir jis pats.
„Jeigu vienas žmogus pasako savo nuomonę apie kažkokius pokalbius ir kvietimus… Mane ir ponas A.Tapinas kvietėsi ant kilimėlio, ir ne vienas valdančiosios daugumos ministras – keturi net kvietėsi ant kilimėlio. Tai aš ant kilimėlio nevaikštau.
O kad apskritai pokalbis bus reikalingas, įvertinti rinkimų rezultatus, padarytas strategines klaidas, dėl kurių LVŽS ir mano bendras sąrašas negavo tokio pasitikėjimo, kokio mes tikėjomės, tai vienareikšmiškai toks pokalbis ne tik kad bus – jis yra būtinas. Ir aš jį pats inicijuosiu, jeigu jo neinicijuos LVŽS nariai. Bet manau, kad tai bus abipusis interesas“, – įsitikinęs jis.
I.Vėgėlė kalbėjo, kad gyvenant pliuralistinėje bendruomenėje kiekvienas gali pasakyti, ką galvoja.
„Juolab, kad tam pasakymui aš turiu daug argumentų. Jeigu yra kitų argumentų ir kita nuomonė, ji privalo būti išklausyta, ir tada surasta tiesa. Tai natūralu ir taip reikia elgtis“, – pabrėžė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.