Treneriui prakalbus apie „vergų vagoną“ sporto klube – „Gym Plius“ direktoriaus ir VDI reakcija

2024 m. spalio 23 d. 12:05
Dar praėjusią savaitę asmeninis treneris Tadas Gudžiauskas feisbuke pasidalijo savo bendradarbiavimo patirtimi su sporto klubu „Gym Plius“. Darbą įmonėje vyras palygino su „vergų vagonu“, teigdamas, kad įžvelgia „nelegalų darbą ir ujimą“. Tačiau „Gym Plius“ direktorius Mantas Badikonis su šiais teiginiais nesutinka ir pateikė savo poziciją.
Daugiau nuotraukų (2)
Treneris išdėstė viską, ką matė
„Įmonė naudojasi nelegalia darbo jėga, priskirdama darbo funkcijas ir sukurdama pavaldumą, kurio nėra galimybės atsisakyti, nors veiklą vykdantys asmenys dirba pagal individualios veiklos pažymą, dėl ko yra sukuriamas darbo santykis už kurį nėra mokama“, – socialinio tinkle įrašą šiuo teiginiu pradėjo treneris.
Vyras pateikė ir konkrečią situaciją, paaiškindamas, kad sporto klubuose dirba daugiau nei 200 trenerių, kurie sporto klubui moka už nuomą pagal sutartį, o patys moka mokesčius pagal individualios veiklos pažymą.
Minima, kad „Gym Plius“ to nepaiso ir dirbantys treneriai turi vykdytas priskirtas funkcijas. Jei jie nepaklūsta – nutraukiamos sutartys, o tai treneriams yra didžiulis nuostolis: jie praranda klientus, nebegali dirbti tame sporto klube.
Kokios tos funkcijos? Trenerio žodžiais, tai gali būti sporto klubų priežiūra ir tvarkymas, įrangos ar patalpų gedimų registravimas, įvadinių treniruočių nemokamas vedimas, dalyvavimas susirinkimuose, budėjimai, kurių metu treneriai atitinkamomis dienomis turi būti pasiekiami telefonu ir gyvai, kad išspręstų problemas klientams.
„Už visa tai nėra mokamas atlygis. Įmonė veikia pagal mechanizmą, kuris leidžia jiems įdarbinti specialistus jiems nemokant atlyginimo, taip nemokant mokesčių ir naudojantis jų darbo jėga nesilaikant sąžiningų darbo santykių.
Visus šiuos procesus kuruojantis žmogus įmonėje yra asmeninių treniruočių programų vadovas Artūras Sujeta“, – pasakojo T.Gudžiauskas, pridurdamas, kad esą šis žmogus iš darbo išmetė ar privertė išeiti ne savo noru ne vieną žmogų tada, kai jam buvo pasipriešinta.
„2022 metų gruodį Sujeta liepė visiems klubų treneriams komandiškai pasiskirsčius į grupeles padaryti po kelis video marketingui. Dalis jų pakluso ir padarė, kita dalis to daryti nepanoro, nes tai tiesiog darbas. Viena jų buvo grupinių treniruočių trenerė.
Ji išsakė savo ir savo klubo (tuo metu man rodos tai buvo „Panoramos“ Gym+) poziciją, kad tai ne trenerių darbas ir negali būti prievolė, tai Sujeta trenerių chat'e prie kitų trenerių ją išdergė su keiksmažodžiais ir išmetė iš to chat'o“, – pateikė pavyzdį treneris.
Buvo ir kitų situacijų, pasak sporto klube dirbančio vyro, kai treneriai sulaukdavo nepagrįstų įspėjimų.
Taip pat socialinio tinkle įraše kalbama ir apie tai, kad treneriai buvo pasiskundę advokatei, dėl ko kurį laiką darbo vietoje buvo ramiau, tačiau neilgam.
Po kiek laiko buvo ženkliai pakelta sporto klubo nuomos kaina tiems, kurie nesutiko vykdyti papildomų funkcijų.
T.Gudžiauskas pateikė ir kitą pavyzdį. Kai jo žmona paklausė A.Sujetos apie pokyčius, ar galima pakeisti sporto klubą ir kodėl taip pakilo nuomos kaina, jai tiesiog nutraukė sutartį.
Įmonė pateikė poziciją, VDI pradėjo tyrimą
Į sporto klube dirbančio trenerio teiginius sureagavo ir „Gym Plius“ direktorius Mantas Badikonis, portalui Lrytas pabrėždamas, kad sporto klubo santykiai su treneriais įgyvendinami laikantis visų teisės aktų reikalavimų.
„Kiekvienas treneris, kuris Gym+ patalpose teikia paslaugas savo klientams, yra sudaręs patalpų nuomos sutartį su Gym+ ir veikia pagal individualios veiklos pažymą. Tai yra įprasta praktika visuose sporto klubų tinkluose. Pagal minėtą sutartį asmeninis treneris nuomojasi veiklos vykdymo vietą, – paaiškino direktorius. –
Ta pačia sutartimi treneris, kaip nuomininkas, prisiima tam tikrus įsipareigojimus, kurie skirti palaikyti adekvačią nuomotojo patalpų būklę (beje, tokia pareiga yra nustatyta ir teisės aktuose).“
Jo teigimu, lygiai toks pat principas taikomas ir nuomojantis patalpas iš prekybos ar verslo centrų, o nuomininkai turi laikytis nuomotojo nustatytų taisyklių: nuo iškabų suderinimo iki dienų, kai taikomos akcijos. Be to, tokiu principu vadovaujasi ir kiti sporto klubai.
Asmeniniai treneriai, kurie Gym+ patalpose teikia paslaugas savo klientams, yra sudaręs patalpų nuomos sutartį su Gym+ ir veikia pagal individualios veiklos pažymą.
„Asmeniniai treneriai nėra įmonės darbuotojai. Visi įmonės darbuotojai (administracijos darbuotojai ir kitos įmonės struktūroje įprastai esančios pareigybės) yra įdarbinti pagal darbo sutartis, laikantis visų teisės aktų ir reikalavimų“, – atkreipia dėmesį įmonės atstovas.
Atsakydamas į viešojoje erdvėje pasirodžiusius asmeninio trenerio teiginius dėl funkcijų treneriams priskyrimo, įmonės direktorius patikino, kad taikomose nuomos sutartyse nėra jokių funkcijų, susijusių su darbo santykiais.
„Pabrėžiame, kad jokios papildomos funkcijos nėra nustatytos. Sutartis su nuomininku gali būti nutraukiama, tačiau tik laikantis teisės normų ir pačioje sutartyje numatytais nutraukimo pagrindais.
Gym+ visuomet stengiasi ieškoti kompromiso su nuomininkais, dėl to 2022–2024 metais įmonės iniciatyva nutrauktų nuomos sutarčių skaičius niekuomet neviršijo 3 proc. nuo visų aktyvių nuomininkų bazės per metus“, – atsakyme teigė M.Badikonis.
Pridedama ir tai, kad „Gym Plius“ nuolat investuoja į patalpas ir į įranga tam, kad klientams suteiktų aukščiausius standartus atitinkančias paslaugas. Kad lankytojai galėtų turėti modernius ir sporto tendencijas atitinkančius klubus, kaip sako jis, keliami reikalavimai ir nuomininkams.
Tuo metu Valstybinė darbo inspekcija (VDI) portalui Lrytas patvirtino informaciją, kad dėl „Gym Plius“ pradėjo tyrimą.
„VDI yra gavusi skundus dėl šios įmonės ir šiuo metu yra atliekamas tyrimas, todėl kol kas negalime plačiau komentuoti tyrimo aplinkybių“, – teigiama atsakyme.
Priduriama ir tai, kad Darbo ginčų komisija 2023 m. nagrinėjo vieną ginčą dėl darbo užmokesčio. Minėtas ginčas išspręstas taikos sutartimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.