I. Šimonytė įvertino Prezidentūros komentarus „Foxpay“ skandale: prabilo apie užmėtymą akmenimis Daukanto aikštėje

2024 m. spalio 23 d. 13:35
Augustė Lyberytė
Praėjusią savaitę į dėmesio centrą grįžusi istorija dėl finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ tėra kriminalinė byla, kurią oponentai ir Prezidentūra bando paversti politiniu skandalu, sako kadenciją baigianti ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.
Daugiau nuotraukų (3)
Anot premjerės, politikams iš esmės derėtų susilaikyti nuo komentarų apie teisėsaugos tyrimus, taip išvengiant rizikos politizuoti temą. Tačiau, kaip pastebi konservatorė, šalies vadovas ir jo komanda atvirai dalyvauja rinkiminėje kampanijoje ir „bando visais būdais ištraukti M. Navickienę į aktyvią politiką“.
„Prezidentūra, mano supratimu, tiesiog atvirai dalyvauja rinkiminėje kampanijoje“, – interviu laidoje „ELTA kampas“ sakė I. Šimonytė, reaguodama į Gitano Nausėdos bei jo patarėjos Irenos Segalovičienės pasisakymus.
„Aš atskirų pasisakymų tikrai nematau vertės komentuoti, nes manau, kad tie komentarai būtų tokio paties lygio, net jeigu ponią Navickienę kas nors Daukanto aikštėje akmenimis užmėtytų. Čia tiesiog yra tam tikra politinė laikysena, tam tikras bandymas supolitizuoti klausimą, kuris nėra politinis – ką ir teisėsaugos institucijos pasakė, kad Monikos Navickienės toje byloje nėra“, – kalbėjo politikė.
Ji pabrėžė, kad buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė pripažino padariusi politinę klaidą, kai kartu su teisėsaugos akiratyje atsiradusia tolima giminaite Ieva Trinkūnaite bei jos sugyventiniu Vilhelmu Germanu skrido privačiu lėktuvu į Dubajų. Tačiau, anot I. Šimonytės, politinės atsakomybės klausimas šioje situacijoje yra išspręstas.
„Monika Navickienė padarė politinę klaidą, už kurią sumokėjo ir apsisprendė nebedalyvauti rinkimuose ir nebedalyvauti aktyvioje politikoje. O Prezidentūra toks vaizdas, kad bando visais būdais ištraukti Moniką Navickienę į aktyvią politiką tam, kad tai turėtų kažkokį galbūt šešėlį ar kažkokias pasekmes rinkiminėje kampanijoje“, – pastebėjo premjerė.
Todėl vertindama Prezidentūros laikyseną šio skandalo akivaizdoje, I. Šimonytė konstatavo – „būti visiems lygiai teisingu prezidentui yra neįveikiama užduotis“.
ELTA primena, kad, teisėsaugos institucijoms atliekant ikiteisminį tyrimą dėl finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ veiklos, iš viso buvo sulaikyti ir įtarimai pareikšti 7 asmenims, tarp jų – minėtos įmonės savininkei Ievai Trinkūnaitei, jos sugyventiniui Vilhelmui Germanui ir eksministrės Monikos Navickienės vyrui Mindaugui Navickui.
Kaip nurodo Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT), tyrimas pradėtas dėl galimo neteisėtu būdu įgytų lėšų legalizavimo, piktnaudžiavimo, sukčiavimo, turto pasisavinimo ir iššvaistymo, kyšininkavimo bei papirkinėjimu. Šiuo metu nustatyta, kad bendrininkų grupė 2023–2024 m. galimai legalizavo mažiausiai 17 mln. eurų sumą. Taip pat siekiant nuslėpti veiklą nuo institucijų galimai buvo mokami kyšiai. Šiuo metu nustatyta galimų kyšių suma siekia per 100 tūkst. eurų.
Institucijos pabrėžia, kad pati M. Navickienė byloje „nefigūruoja“, ir „bent kol kas“ jos apklausti pagrindo nėra.
Tiesa, „Foxpay“ skandalas konservatorei kainavo postą – birželį paaiškėjus, jog M. Navickienė kartu su I. Trinkūnaite ir jos sugyventiniu V. Germanu privačiu lėktuvu skrido į Dubajų, politikė atsistatydino.
Prezidentūra tikina – su „Foxpay“ susijęs skandalas yra vienas didžiausių per pastaruosius kelerius metus. Anot šalies vadovo Gitano Nausėdos, teisėsaugos institucijos ikiteisminio tyrimo metu išsiaiškins visas aplinkybes ir sudės „taškus ant „i“.
Visas interviu su I. Šimonyte ir laida „ELTA kampas“ bus publikuoti naujienų sraute netrukus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.