VRK pirmininkė teigia, kad įstaiga susiduria su finansavimo stygiumi: tai jaučiame ir per šiuos rinkimus

2024 m. spalio 11 d. 12:33
Raminta Majauskaitė
Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Lina Petronienė sako, kad sklandžiam šios institucijos darbo užtikrinimui trūksta papildomo finansavimo. Anot jos, su lėšų stygiaus keliamais iššūkiais susiduriama ir šiuo metu vykstančių Seimo rinkimų metu, kai suaktyvėjo pranešimų apie galimus pažeidimus srautas bei gerokai išaugo dėl esamos tvarkos norinčių pasiteirauti kandidatų kiekis.
Daugiau nuotraukų (3)
„Finansavimo neturime visiems etatams, kiek mums reikėtų. Tai jaučiame ir per šiuos rinkimus. Daug laiko ir dėmesio skiriame kandidatų konsultacijoms dėl to, kas būtų pažeidimas, o kas ne. Todėl negalime taip greitai sureaguoti į rinkėjų pranešimus apie, jų nuomone, galimus pažeidimus“, – Eltai pasakojo L. Petronienė.
„Šiuo metu prioritetas yra konsultacijoms, kad pažeidimų būtų kuo mažiau, tačiau į rinkėjų pranešimus stengiamės sureaguoti kuo greičiau. Pirmiausia, į tuos, kurie yra susiję su rinkimų diena, kuriuos galima iš karto taisyti“, – aiškino ji.
Visgi, L. Petronienė pabrėžė, kad, siekiant užkardyti pažeidimus, rinkėjų reagavimas yra labai svarbus.
„Apie galimus pažeidimus daug pranešta. Daug pranešimų gauta apie skrajutes pašto dėžutėse, (kandidatų siunčiamas – ELTA) trumpąsias žinutes, išorinę reklamą. Rinkėjai teiraujasi, ar, vykstant balsavimui iš anksto, reguliavimas yra toks, koks bus ir sekmadienį“, – teigė VRK pirmininkė.
„Labai džiaugiamės, kad rinkėjai taip reaguoja, daug informacijos susirenkame“, – akcentavo ji.
L. Petronienės teigimu, apie Remigijaus Žemaitaičio partijai „Nemuno aušra“ metamus įtarimus dėl balsų pirkimo Kelmės-Šilalės apygardoje buvo pastebėta viešojoje erdvėje. Pasak jos, susidūrę su panašiais atvejais rinkėjai nedelsiant turėtų kreiptis į VRK arba policiją.
„Matėme tai socialiniame tinkle. Po to keli rinkėjai parašė mums, atsiuntė nuorodą į tą patį įrašą. Stengiamės tokius pavojus užkardyti ir rinkėjų labai prašome, jeigu jų kas nors prašo, kad jie kažkaip balsuotų arba pristatytų nuotrauką biuletenio, kreiptis arba į mus, arba į policiją“, – ragino VRK pirmininkė.
Vykstant rinkimams, šalyje dirba sustiprintos policijos pajėgos. Pareigūnai nuolat stebi situaciją, asmenų elgesį viešojoje erdvėje, vertina galimas grėsmes ir operatyviai reaguoja, kai tam iškyla poreikis.
Šią savaitę, per balsavimą iš anksto, policija gavo 28 pranešimus apie galimus pažeidimus, pradėjo vieną ikiteisminį tyrimą, surašė du administracinius nusižengimų protokolus.
Pagrindinė Seimo rinkimų diena yra spalio 13-oji, sekmadienis. Rinkimų apylinkės duris atvers 7 valandą ryto ir rinkėjų lauks iki 20 valandos vakaro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.