Prokuratūra pradėjo tyrimą dėl A. Kandroto-Celofano ir A. Lobovo veiksmų prieš T. V. Raskevičių

2024 m. rugsėjo 24 d. 17:18
Prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl aktyvių įvairių protestų dalyvių Andrejaus Lobovo ir Antano Kandroto, pravarde Celofanas, veiksmų prieš parlamentarą Tomą Vytautą Raskevičių.
Daugiau nuotraukų (4)
Kaip pranešė prokuratūra, Vilniaus apygardos prokuratūroje antradienį pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl, įtariama, neapykantos skatinimo ir kurstymo prieš asmenį dėl jo seksualinės orientacijos bei viešosios tvarkos pažeidimo.
Ano teisėsaugos, ikiteisminio tyrimo metu bus vertinama, ar nebuvo padaryta nusikalstama veika, kai rugsėjo 20 d. Vilniaus miesto apylinkės teisme vykstančio teismo posėdžio metu A. Kandrotas-Celofanas, dalyvavęs posėdyje nuotoliniu būdu, bei kaip stebėtojas atvykęs A. Lobovas, įtariama, viešai tyčiojosi iš Seimo nario T. V. Raskevičiaus, skatino neapykantą bei kurstė diskriminaciją dėl Seimo nario seksualinės orientacijos.
Turimais duomenimis, viešoje vietoje – teismo posėdžių salėje – A. Kandrotas-Celofanas bei A. Lobovas savo įžūliu elgesiu demonstravo nepagarbą aplinkiniams bei sutrikdė visuomenės rimtį.
Ikiteisminis tyrimas pradėtas, išnagrinėjus ir įvertinus Laisvės partijos pirmininkės Aušrinės Armonaitės ir Europos parlamento nario Dainiaus Žalimo pareiškime nurodytas aplinkybes.
Ikiteisminį tyrimą pavesta atlikti Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams, tyrimą organizuos ir kontroliuos Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras.
Kaip skelbta anksčiau, T. V. Raskevičiaus rugsėjo 20 d. socialiniame tinkle „Facebook“ paviešintame vaizdo įraše matyti, kad teismui nutarus atidėti posėdį, nuotoliniu būdu jame dalyvavęs A. Kandrotas-Celofanas ir į teismo salę atėjęs A. Lobovas ėmė užgaulioti ir tyčiotis iš parlamentaro.
Vaizdo įraše fiksuota, kad A. Lobovas teismo posėdžių salėje ėmė kalbėti apie tai, kad T. V. Raskevičiaus „burna užimta“ ir dėl to jis „negali kalbėti“. A. Kandrotas-Celofanas savo ruožtu, kalbėdamas apie parlamentarą, teigė, kad „pas jį, kai burna užimta, pas jį būna kietas daiktas burnoj“ ir vėliau pridūrė: „pasimatysim dar Vytautai, būsi eilinis pyder… gėjus“.
Į prokuratūrą kreipęsi „laisviečiai“ mano, kad tokiais veiksmai A. Lobovas ir A. Kandrotas-Celofanas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ir kurstė diskriminaciją dėl T .V .Raskevičiaus seksualinės orientacijos. Politikas neslepia esantis homoseksualus.
Kreipėsi į teismą dėl bučinio
ELTA primena, kad aktyvus įvairių protesto akcijų dalyvis, šiuo metu laisvės atėmimo bausmę atliekantis A. Kandrotas-Celofanas kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą dėl esą nederamo parlamentaro, T. V. Raskevičiaus elgesio jo atžvilgiu. Iš politiko vyras siekia prisiteisti 100 eurų neturtinės žalos.
A. Kandroto-Celofano advokatas Erikas Rugienius Eltai anksčiau minėjo, kad ieškinys T. V. Raskevičiui yra susijęs su praėjusių metų liepos mėnesio įvykiu, kuomet Vilniuje, Katedros aikštėje, A. Kandrotui-Celofanui atsistojus šalia Seimo nario T. V. Raskevičius, pastarasis vyrą staiga pabučiavo.
Pasak advokato E. Rugienius, kadangi tąkart policija nepradėjo ikiteisminio tyrimo dėl galimo seksualinio priekabiavimo, A. Kandrotas-Celofanas nutarė kreiptis į teismą dėl T. V. Raskevičiaus veiksmų.
Praėjusių metų, liepos 1 d., Vilniuje, Gedimino prospekte, vyko LGBTQ+ bendruomenės protesto eitynės „Vilnius Pride 2023: vis dar einam“, o tuo metu Katedros aikštėje organizuotas ir nedidelis A. Kandroto-Celofano susibūrimas „Keliu trispalvę už Lietuvą“, kuriame protestuota prieš Vilniuje ir kituose miestuose keliamas Ukrainos vėliavas.
Eitynėms pasiekus Katedros aikštę, joje susitiko ir eitynėse dalyvavęs Seimo narys T. V. Raskevičius bei A. Kandrotas-Celofanas. Vyrams atsistojus šalia vienas kito, parlamentaras staiga pabučiavo A. Kandrotą-Celofaną.
A. Kandrotas-Celofanas kreipėsi į policiją su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo seksualinio priekabiavimo, tačiau policija tyrimo nepradėjo.
Apeliacinis teismas šių metų sausį A. Kandrotą pripažino kaltu dėl finansinių nusikaltimų dviejose baudžiamosiose bylose, subendrinus bausmes, vyrui skirta 2 metų ir 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Jis dabar atlieka bausmę Vilniaus kalėjime.
Anksčiau teistas A. Kandrotas yra vienas iš kaltinamųjų 2021 m. riaušių prie Seimo byloje.
A. Lobovui taip pat pareikšti kaltinimai šioje byloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.