Audringa T. V. Raskevičiaus ir J. Pinskaus akistata: diskusijoje apie LGBT asmenis – šūksniai ir „egzaminas“ (31)

2024 m. rugpjūčio 22 d. 19:50
Viešojoje erdvėje jau kelias dienas netyla Laisvės partijos nario, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko Tomo Vytauto Raskevičiaus bei Lietuvos regionų partijos lyderių konfliktas. Politikus įaudrino vienas neseniai inicijuotas įstatymo projektas, kurį Regionų partija nukreipė į LGBT bendruomenę.
Daugiau nuotraukų (10)
Regionų partijos pirmininkas ir frakcijos Seime vadovas Jonas Pinskus kartu su kolegomis siūlo uždrausti be raštiško tėvų sutikimo ugdymo įstaigose pateikti bet kokią informaciją apie LGBTIQ asmenis.
Jei draudimo būtų nesilaikoma, tuomet būtų galima pažeidėjus bausti tūkstančio eurų bauda. 
Tokia iniciatyva papiktino tiek Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, tiek ir kitus politikus, tarp kurių – ir Žmogaus teisių komiteto pirmininkas.
Iš pradžių į kivirčą feisbuke T.V.Raskevičius įsivėlė su Širvintų rajono mere Živile Pinskuviene, o trečiadienį „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ jo laukė akistata ir su jos sutuoktiniu – Regionų partijos pirmininku, šio įstatymo projekto bendraautoriumi Jonu Pinskumi.
Tačiau emocijos laidoje tiesiog liejosi per kraštus.
Prakalbo apie žalą
Paklaustas, kaip vertina siūlomą projektą, T.V.Raskevičius jį prilygino cenzūrai.
„Matote, kai mes kalbame apie kažkokį netikusį daiktą kaip apie rimtai svarstytiną klausimą, mes jį savotiškai legitimizuojame. Bet aš sutinku, kad tikrai reikia diskutuoti ir tam tikrus dalykus dekonstruoti.
Kalbant apie patį siūlymą, bausti piniginėmis baudomis už tam tikro turinio aptarimą švietimo ir ugdymo įstaigose, man tai primena tokį sovietinės cenzūros reikalą“, – vertino Seimo narys.
Pasak „laisviečio“, labai keista, kai interneto bei socialinių tinklų amžiuje „ateina Seimo nariai ir pasiūlo apie kažką nekalbėti“.
„Man atrodo, kad kaip tik mokytojai, jų pateikiama pagal moksleivių amžių subalansuota informacija visomis temomis labai prisideda prie tokių žmonių ugdymo, tampa atsvara propagandai, dezinformacijai, ekstremalių idėjų sklaidai.
Tikriausiai, jeigu Seimo nariai galėtų dar pasiūlyti ir apie kairiarankius uždrausti kalbėti mokyklose, arba apie evoliucijos teoriją, arba apie Holokaustą, tai mes visi suprantame, kad tokios idėjos yra tiesiog ekstremalus populizmas“, – tvirtino T.V.Raskevičius.
Politiko teigimu, jeigu tokios nuostatos būtų priimtos, jos padarytų žalą dviem aspektais. Pirmiausia – dar labiau pagilintų ir taip labai opią patyčių problemą.
„Jeigu mes dar tam tikras temas, tam tikrų moksleivių tapatybę stumtume į paraštes, ta problema tik paaštrėtų, o tai reiškia, kad mokytojai, kurie gali valdyti situaciją, negalėtų apie tas problemas kalbėti. Jei tyčiojasi iš LGBT moksleivių, tai kaip, ta tema būtų neaptariama? Kažkokia fantasmagorija“, – piktinosi Laisvės partijos atstovas.
Taip pat, pasak T.V.Raskevičiaus, J.Pinskus galimai nesupranta, kad seksualinė orientacija nėra pasirenkama, išmokstama ar neprasideda nuo 18 metų.
„Tai ką tada daryti LGBT vaikams, kuriems reikia gauti objektyvią, mokslu paremtą informaciją, kad su jais viskas gerai, kad jie galėtų suprasti save ir juos supančią aplinką? Tokie jauni žmonės apskritai būtų nustumiami į paraštes“, – aiškino parlamentaras.
„Gal, Aurimai, užteks to monologo, gal galima padiskutuoti?“, – nebeiškentė J.Pinskus, kreipdamasis į laidos vedėją Aurimą Perednį. Visgi T.V.Raskevičius pabaigė savo mintį.
„Tai gal tiesiog ponas J.Pinskus uždraus kalbėti ir skaityti mokyklose apie Oskarą Vaildą ar kalbėti apie tai, kad A.Turingas „Enigmos“ kodą Antrojo pasaulinio karo metais dekonstravo?
Tie žmonės irgi buvo LGBT, tai gal nereikėtų šitos vatinės propagandos daugiau skleisti ir prieš rinkimus krautis sau politinių taškų“, – ragino jis.
Savo ruožtu J.Pinskus nusistebėjo, kodėl T.V.Raskevičių šis siūlymas taip supykdė.
„Man labai keista – žmogus, Seimo narys, kuris atstovauja Žmogaus teisių komitetui, visų žmonių, jis tiesiog išskiria vieną sau naudingą grupę, bando jai atstovauti...“ – svarstė J.Pinskus, tačiau netrukus buvo nutrauktas T.V.Raskevičiaus šūksnio.
„Tai jūs išskiriat! Tai ne aš išskiriu, jūs išskiriat kaip blogį!“ – replikavo „laisvietis“.
„Matot, vėl matosi tiesiog tas agresyvumas, nepilnavertiškumas galbūt“, – komentavo J.Pinskus. Jis nesutiko su mintimi, kad taip norima įvesti draudimą – pasak politiko, tiesiog norima daugiau teisių suteikti tėvams, kurie patys sprendžia ir rūpinasi vaikų religiniu bei doroviniu auklėjimu.
„Tai reiškia, jeigu tėvai sutinka, šita informacija gali būti skleidžiama. Ir nereikia čia demonizuoti to mūsų įstatymo projekto – mes tiesiog suteikiame papildomas teises tėvams pagal savo dorovinius įsitikinimus“, – pabrėžė Regionų partijos vadovas, skųsdamasis, kad gyventojai įvairiuose šalies miestuose piktinasi „LGBT idėjų skleidimu“.
„Mes nesam kaip gražuliai nusiteikę prieš kitos orientacijos žmones, bet kitos grupės žmonių teises mes irgi turime apginti“, – pažymėjo J.Pinskus.
Surengė J.Pinskui „egzaminą“
Tuo metu T.V.Raskevičius jam uždavė vieną klausimą.
„Aš norėčiau, kad ponas J.Pinskus man atsakytų paprastai – taip arba ne: tarkime, jeigu tėvų religiniams įsitikinimams prieštarauja evoliucijos teorija, tėvai netiki, kad žmonės atsirado evoliucijos būdu iš primatų, o juos tiesiogiai sukūrė Dievas, jūs manote, ši teorija turėtų būti dėstoma mokyklose ar ne?“ – pasiteiravo „laisvietis“.
„Gerbiamas Vytautai...“, – mintį rezgė J.Pinskus.
„Jūs atsakykite tiesiog taip arba ne“, – paragino T.V.Raskevičius.
„Man nereikia atsakyti taip arba ne“, – aiškinti pradėjo J.Pinskus, ir netrukus buvo nutrauktas. Vėliau jis priminė ir etikos bei tikybos pamokų pavyzdį, kai tėvai patys pasirenka, kuo jų vaikui tikėti.
„O biologijos pamokos, kurios dėsto evoliucijos teoriją? Uždrausti reikėtų?“ – neatlyžo T.V.Raskevičius.
„Jūs jau nebeturit argumentų, kolega. (...) Gal palikim tai spręsti tėvams, o ne mums, gerai?“, – siūlė J.Pinskus, pasipiktindamas ir Seimo pirmininkės V.Čmilytės-Nielsen anksčiau išreikšta pozicija.
„Man labai keista, kai Žmogaus teisių komiteto primininkas prieštarauja šitam įstatymo projektui, o dar baisiau, kai Seimo pirmininkė prieštarauja tėvų teisei apsispręsti, kaip auklėti savo vaikus. Tai išvis kažkoks nonsensas“, – svarstė Regionų partijos pirmininkas.
Pasak T.V.Raskevičiaus, J.Pinskaus negebėjimas atsakyti į klausimą apie evoliucijos teoriją parodo paties pasiūlymo absurdiškumą.
„J.Pinskui kažkas nepatinka ir jis nori, kad apie tai apskritai nebūtų kalbama. Fakto konstatavimas, kad visuomenėje egzistuoja LGBT žmonės, kad jie yra visuomenės dalis, kad jie nėra kažkokie ligoniai, iškrypėliai, aptarimas neturi nieko bendro su indoktrinavimu, įtikinėjimu, bet bandoma prieš rinkimus manipuliuojant neapykanta mažumoms, mobilizuojant tam tikrus visuomenės segmentus, krautis politinį kapitalą“, – versiją kėlė Laisvės partijos narys.
Jo teigimu, J.Pinskus parlamente subūrė „perbėgėlių frakciją“, nerimauja, kad jų neišrinks į Seimą, tad tenka imtis įvairių priemonių.
„Čia yra toks bandymas įrodyti tai tamsiajai, piktajai rinkėjų grupei, kuri partija, kurie politikai yra didesni homofobai“, – sakė T.V.Raskevičius, bet iškart sulaukė replikų.
„Nėra tamsiosios dalies“, – paprieštaravo J.Pinskus.
„Kodėl jūs, Jonai, mane pertraukinėjat? Aš gi ant jūsų nekalbėjau“, – sušuko „laisvietis“.
„Nesąmones kalbat, nu“, – konstatavo J.Pinskus.
T.V.Raskevičius Regionų partijos vadovui priminė ir tai, kad noras riboti informaciją apie tam tikrą visuomenės grupę yra nesuderinamas su Europos žmogaus teisių konvencija bei EŽTT sprendimais.
„Tai nieko daugiau čia nėra šitame įstatymo projekte, tik pono J.Pinskaus ir Živilės Pinskuvienės rinkiminė kampanija“, – pareiškė jis.
J.Pinskus su tokiais pasvarstymais nesutiko.
„Kadangi Laisvės partijai nepavyko nei su narkotikais, nei su Stambulo konvencija, nei su Civiline sąjunga pasiekti rezultatų, bando dabar iškraipyti mūsų įstatymo projektą ir parodyti, kokie jie kovotojai už savo tas teises“, – aiškino politikas.
Jis pakartojo, kad, jeigu tėvai sutinka, LGBT bendruomenę liečiantys klausimai mokyklose tikrai gali būti aptarinėjami.
„Arba gali net kurti savo sekmadienines mokyklas ir ten mokyti tuos savo vaikus. Niekas to neuždraudžia“, – patikino J.Pinskus.
„Kai neturi argumentų, tai jau prorusiški, vakarietiški. Kodėl dabar tas vakarietiškumas sau prisiimamas?“ – nesuprato jis.
T.V.Raskevičius savo ruožtu atsigręžė į Rusijos pavyzdį.
„Gerbiamas Jonai, V.Putino karjera ir autoritetas Rusijos visuomenėje yra pastatytas ant mažumų persekiojimo ir sovietinės nostalgijos.
Turint omenyje, kad jūsų žmona Širvintose nesugeba sovietinių obeliskų pašalinti, panašu, kad sovietinė nostalgija jums labai artima“, – pirštu bedė parlamentaras, o netrukus laidoje ir vėl kilo chaosas.
„Gerbiamas Jonai Pinskau, ar jūs žinote, kas yra Doriano Grėjaus portretas?“ – paklausė T.V.Raskevičius.
„Tai ką, mes dabar egzaminuosim vienas kitą? Aš čia tikrai nenoriu dalyvauti jūsų egzamine“, – priešinosi J.Pinskus.
„Tai yra anglų rašytojo O.Vaildo kūrinys, kuris yra dėstomas bendrosiose ugdymo programose kaip skaitytinas literatūros kūrinys. Pagrindinis veikėjas šitoje knygoje yra homoseksualus ir apie tai kalbama – apie jo išgyvenimus, jausmus, pasaulėvaizdį.
Ar literatūros mokytojas, dėstydamas Doriano Grėjaus portretą, berods 10 klasėje moksleiviai jį nagrinėja, pagal šį įstatymą turėtų gauti tėvų sutikimą, kad šitas kūrinys galėtų būti aptariamas literatūros pamokoje?“ – klausė T.V.Raskevičius.
„Jeigu tėvai sutinka, tai galima nagrinėti ne tik šias knygas, bet ir kitas, kur jūs ten deginot, jeigu tėvai sutinka“, – atsakė J.Pinskus.
„Tai reikia?“ – nepasidavė „laisvietis“.
„Reikia, kad tėvai nuspręstų, o ne Raskevičius“, – nukirto J.Pinskus.
„Tai reikia dėstant atsiklausti?“ – dar kartą pasiteiravo T.V.Raskevičius.
„Tėvai nuspręs, ar jiems....“ – atsakinėjo J.Pinskus, bet neakivaizdžiai sulaukęs norimo atsakymo Seimo narys jį nutraukė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.