G. Nausėda atsakė T. V. Raskevičiui dėl vienos lyties porų santykių reglamentavimo

Su parašų rinkimo loterijoje laimėjusiais asmenimis susitikęs prezidentas Gitanas Nausėda iš Laisvės partijos nario Tomo Vytauto Raskevičiaus sulaukė klausimo apie LGBT bendruomenės Lietuvoje ateitį po penkerių metų.

Gitanas Nausėda, Tomas Vytautas Raskevičius.<br>D.Labučio/Eltos nuotr.
Gitanas Nausėda, Tomas Vytautas Raskevičius.<br>D.Labučio/Eltos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2024, 2:33 PM

Nors šalies vadovas teigė manąs, kad per šį laikotarpį bus sutarta dėl vienos lyties porų santykių reglamentavimo, visgi, pasak jo, greičiausiai tai bus padaryta ne taip „maksimaliai“, kaip tikisi parlamentaras.

Šalies vadovas taip pat atkreipė dėmesį, kad šios kadencijos Seimas turėjo visas galimybes priimti sprendimus dėl LGBT porų santykių reglamentavimo. Visgi, pabrėžia prezidentas, tai nebuvo padaryta.

„Mano klausimas kažkiek būtų atgręžtas į jus pačius. Nes, kaip jau minėjau, prezidentas įstatymų nepriima. Priima Lietuvos Respublikos Seimas. Ir mes turėjome tą klausimą jau ne kartą: pavasario, rudens, kito pavasario sesijoje, kad štai civilinės sąjungos įstatymas pasieks Seimą ir jis bus priimtas. Bet taip neatsitiko“, – į T. V. Raskevičiaus užduotą klausimą atsakė G. Nausėda.

„Reiškia, nepavyko įtikinti skeptiškai nusiteikusius žmones arba nebuvo pasirengta tam tikroms nuolaidomis ir, galbūt, pamėginimu spręsti šitą klausimą per civilinio kodekso pakeitimus“, – akcentavo jis.

Prezidentas pažymėjo manąs, kad per artimiausius penkerius metus vienos lyties porų santykiai bus reglamentuoti. Visgi, sakė jis, greičiausiai tai nebus padaryta taip maksimaliai, kaip nori T. V. Raskevičius.

„Aš galvoju, kad visuomenė keičiasi, visuomenės požiūris tampa liberalesnis ir mes teisinį reglamentavimą šitų santykių įteisinsime, įgyvendinsime. Ir, manau, kad tai tikrai įvyks per artimiausius penkerius metus“, – sakė šalies vadovas.

„Ar tai įvyks, kaip jūs pageidaujate, galbūt siekiant maksimumo, šituo aš abejočiau. Bet ar teisiškai tai bus reglamentuota, tai, manau, kad tikrai taip“, – pridūrė jis.

Parašų rinkimo loterijoje susitikimą su prezidentu laimėjęs T. V. Raskevičius teiravosi prezidento, kaip jis mato LGBT bendruomenės Lietuvoje ateitį po penkerių metų.

„Kai kuriais žmogaus teisių sprendimais Lietuva atrodo šiek tiek neadekvačiai. Estai 2017 metais Stambulo konvenciją ratifikavo, latviai tai padarė praeitais metais. Lietuva yra viena iš penkių valstybių Europos Sąjungoje niekaip nesauganti tos pačios lyties porų“, – susitikime su prezidentu teigė T. V. Raskevičius.

„Kaip jūs vertinate tokią situaciją Europos žemėlapyje, kai Lietuva smarkiai krenta iš konteksto. Ir įvertinęs gal galėtumėte prognozuoti, kaip jūs matote LGBT žmonių ateitį Lietuvoje po penkerių metų“, – prezidento teiravosi parlamentaras.

Ketvirtadienį Seimas patvirtino kovo 10-ąją prasidėjusios pavasario sesijos darbų programą. Visgi, Laisvės partijai itin svarbūs projektai – Civilinės sąjungos įstatymas bei Stambulo konvencija – į programą liko neįtraukti.

ELTA primena, kad Seimas po svarstymo praėjusių metų gegužę pritarė valdančiosios daugumos partijų inicijuotam Civilinės sąjungos įstatymo projektui. Tam, kad jis būtų priimtas, parlamentarai turės balsuoti dar kartą.

Projektu siūloma sureguliuoti santuokos nesudariusių, tačiau bendrus tarpusavio santykius kuriančių asmenų tiek turtinius, tiek asmeninius neturtinius santykius.

Visgi skeptiškai įstatymą vertina dalis Seimo narių valdančiojoje daugumoje ir opozicijoje. Abejones dėl projekto ne kartą yra išsakęs ir prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.