Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba netirs T. V. Raskevičiaus elgesio dėl replikų apie P. Gražulio religinius įsitikinimus

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba praneša netirsianti grupės Seimo narių prašymo įvertinti parlamentaro Tomo Vytauto Raskevičiaus elgesį ir replikas Petrui Gražuliui dėl jo religinių įsitikinimų.

Tomas Vytautas Raskevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Petras Gražulis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Raskevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Raskevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Petras Gražulis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Petras Gražulis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Augustė Lyberytė

May 24, 2023, 10:53 AM

Kaip teigiama Eltai raštu perduotame tarnybos komentare, lygių galimybių kontrolierės kompetencijos neaprėpia tokių parlamentarų tyrimų, o tarnybos įgyvendinami įstatymai nėra skirti Seimo narių tarpusavio santykių aiškinimui.

„Lygių galimybių kontrolierius (-ė) prižiūri, kaip įgyvendinamas Lygių galimybių įstatymas bei Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymas. Šie įstatymai nėra taikomi Seimo narių tarpusavio santykiams. Tai – Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sritis. Taigi, Seimo narių tarpusavio santykių ir elgesio vertinimas nepatenka į lygių galimybių kontrolieriaus (-ės) kompetenciją“, – teigiama atsakyme, kurį Eltai raštu perdavė tarnybos atstovė ryšiams su visuomene Izabelė Švaraitė.

Visgi, tarnyba akcentuoja, kad Seimo nariai turėtų laikytis pagarbaus bendravimo ir vengti diskriminacijos ne tik tikėjimo, bet ir kitais pagrindais.

„Nepriklausomai nuo to, mūsų manymu, Seimo nariai ir narės turėtų bendrauti dalykiškai ir pagarbiai, vengti įžeidinėjimų ir replikų, skirtų pašiepti asmens tapatybės požymius, tokius, kaip lytis, amžius, seksualinė orientacija, religija ir kt.“ – nurodoma komentare.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę grupė Seimo opozicijos atstovų kreipėsi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, prašydami įvertinti parlamentaro T. V. Raskevičiaus elgesį, mat, pasak jų, politikas tyčiojosi iš P. Gražulio religinių įsitikinimų.

Tarnybai išsiųstame rašte teigiama, kad kovo 29 d. vykusio specialiosios komisijos dėl P. Gražulio apkaltos posėdžio metu T. V. Raskevičius reikalavo kolegą atsakyti, ar šis tiki stebuklais. Rašte pridedama ir posėdžio stenogramos ištrauka.

„Dar kartą pakartoju klausimą, jūs tikite stebuklais ar ne?“ – P. Gražulio teiravosi T. B. Raskevičius.

„Aš esu krikščionis, tikiu stebuklais. Ir Kristus, gyvendamas Žemėje, padarė labai daug stebuklų“, – Seimo nariui atsakė P. Gražulis.

„Tai Jėzus Kristus tą mygtuką ir spaudė“, – teatsakė „laisvietis“, omenyje turėdamas P. Gražulio balsavimą už kitą Seimo narį.

Būtent pastaroji remarka sukėlė klausimų dvidešimčiai Seimo narių, pasirašiusių kreipimąsi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą. Rašte, remiantis Konstitucijos straipsniais, konstatuojama, kad „kiekvienas asmuo turi teisę išpažinti savo pasirinktą tikėjimą ir asmens laisvės negali būti varžomos jo tikėjimo pagrindu“. O T. V. Raskevičiaus klausimai, pažymima, „žemina tikinčio žmogaus orumą“.

Toks pats kreipimasis buvo adresuotas ir Seimo etikos sargams, kurie nutarė pradėti tyrimą dėl parlamentaro pasisakymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.