Pirmieji G. Nausėdos priekaištai kliuvo valdantiesiems: vadina „sąskaitų suvedinėjimu“

2019 m. birželio 13 d. 07:54
Vakar su žurnalistais vėl bendravęs išrinktasis prezidentas Gitanas Nausėda pritarė senosios Seimo daugumos siekiui atsinaujinti ir išlaikyti valdžią, bet dar nepasakė, ar tam reikės paaukoti kai kuriuos dabartinius ministrus.
Daugiau nuotraukų (8)
Išrinktasis prezidentas valdantiesiems atseikėjo ir ironijos, ir kritikos, tačiau sau įprastu būdu – santūriai bei diplomatiškai.
G.Nausėda taip pat vengė konkretybių tiek kalbėdamas apie būsimąją valdančiąją koaliciją, tiek apie galimus pasikeitimus Vyriausybėje.
Piršlys ar stalo komendantas?
Koks būtų prezidento vaidmuo tuo atveju, jeigu Seimo daugumos šokiai ir žaidimai aplink valdžios postus būtų vestuvės? Piršlio, pirmojo pabrolio ar stalo komendanto? Tokius klausimus paskatino kelti pats vaizdingai šnekėjęs G.Nausėda.
„Matau valdančiosios koalicijos pastangas tą naują koaliciją formuoti, ieškoti sąlyčio taškų, tik man tai galbūt truputį primena XIX amžiaus vestuves. Piršliai derina kraičio dydį, derina kažkokius kitokius finansinius arba turtinius dalykus, bet jaunoji ar jaunasis dar tiksliai nežino, ar vienas kitam tinka ir patinka“, – šmaikštavo G.Nausėda.
Bet čia pat surimtėjęs politikas paaiškino, jog jam labiausiai rūpi, kad ši valdžia būtų pagrįsta ne vien postų dalybomis, bet ir vertybėmis: „Tam tikras vertybines nuostatas aš matau, jos kristalizuojasi.“
Tačiau, išrinktojo prezidento teigimu, jis negali niekaip kištis ir nesikiša į koalicijos formavimą, taip pat negali daryti įtakos Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio likimui, nes tai yra parlamento reikalas.
Opozicija žadėjo netrukdyti
Vakar G.Nausėda pasakojo, kad susitikęs su opozicinių partijų vadovais jis labiausiai teiravosi, ar nebus trukdoma formuotis naujai-senai valdžiai.
„Manau, kad iš daugelio jų išgirdau sąžiningą ir gana nuoširdų atsakymą. Taip pat iš opozicijos partijų lyderių, kurie, mano dideliam pasitenkinimui, konstatavo, kad jie tikrai netrukdys Vyriausybės formavimui, ir jeigu matys, kad ta valdančioji koalicija yra pajėgi dirbti, o ne tik vegetuoti, jie tokią Vyriausybę rems. Nebūtinai kiekvieną jos sprendimą, bet principinius dalykus, pavyzdžiui, biudžeto įstatymo projektą“, – kalbėjo G.Nausėda.
Taip išrinktasis prezidentas dar kartą parodė, jog nieko prieš, kad valdžioje liktų dabartiniai valdantieji, o Vyriausybė keistųsi nedaug.
Paklaustas, ar yra pakeičiamų ministrų, G.Nausėda atsakė: „Tikrai taip. Aš kol kas nenoriu kategoriškai teigti. Tik teigiu, kad kai kuriems ministrams turiu daugiau klausimų, ir tai susiję su jų veiklos sritimis.“
Anksčiau politikas yra teigęs, kad daugiausia klausimų turėtų socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui ir žemės ūkio ministrui Giedriui Surpliui.
Supeikė reformas ir tyrėjus
Tiesa, išrinktasis prezidentas vakar leido suprasti, kad nebus pasyvus stebėtojas, ir skyrė vieną kitą aštresnį žodį dabartinei valdžiai.
Jis pritarė kadenciją baigiančios prezidentės Dalios Grybauskaitės priekaištams, kad pagrindinės šių valdančiųjų reformos, kuriomis jie labai giriasi, nėra pakankamos.
Pasak G.Nausėdos, tiek pensijų, tiek mokesčių pertvarka gali būti vertinama iš esmės teigiamai, tačiau nesprendžia ilgalaikių ir fundamentalių šalies socialinių problemų („Nelabai padarėme žingsnį į priekį“, „Stebuklų tikėtis neverta“).
„Valdančioji koalicija turėtų pripažinti, kad buvo padaryta klaidų, kad yra tam tikrų sprendimų, kurie veda mus į šoną nuo rinkos ekonomikos, ir tai tikrai nėra sprendimai, kurie padėtų įgyvendinti gerovės valstybę“, – kalbėjo išrinktasis prezidentas.
Kiek griežčiau jis sukritikavo valdančiųjų pomėgį kurti Seime tyrimų komisijas, pavadinęs tai „pseudoistoriniais tyrimais“ ir „paprasčiausiu sąskaitų suvedinėjimu“.
Paskelbė, kam patikės sveikatą
G.Nausėda vakar konkrečiai dar nepasakė, kas sudarys jo komandą Prezidentūroje, nors kai kuriuos pagrindinius patarėjus jau esą yra pasirinkęs.
Užtat išrinktasis prezidentas paskelbė, kad jo asmeniniai gydytojai bus ir Vilniuje, ir Kaune – tai Santaros klinikose dirbantis anesteziologas-reanimatologas Andrius Klimašauskas bei Lietuvos sveikatos mokslų universiteto rektorius kardiologas Remigijus Žaliūnas.
G.Nausėdos šeimos gydytoja toliau liks Aušra Apanavičienė iš sostinės Centro poliklinikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.