Politologas: „Lietuvos diplomato iškvietimas į Ukrainos URM - neadekvatus žingsnis“

2013 m. lapkričio 27 d. 16:52
BNS ir lrytas.lt inf.

Seimo pirmininkė Loreta

Daugiau nuotraukų (1)
Dėl L.Graužinienės dalyvavimo opozicijos mitinge į Ukrainos užsienio reikalų ministeriją trečiadienį pasiaiškinti buvo iškviestas Lietuvos įgaliotasis ministras Marius Janukonis.
Politologas Tomas Janeliūnas BNS teigė, kad „tokiu įtemptu metu būtų žymiai protingiau susilaikyti nuo tam tikrų sprendimų, kuriuos galėtų kad ir neadekvačiai, bet vis dėlto įvertinti tie veikėjai, su kuriais bandoma vis dar palaikyti kažkokį politinį ryšį“.
„Turint galvoje, kad apskritai dabartinė situacija Ukrainoje yra labai įtempta - dabartinė valdžia iš vienos pusės dar turi derybas su ES, turi derinti kažkiek savo poziciją su Rusija ir kartu dar turi suvaldyti situaciją viduje - tai, be abejo, tokie išoriniai - šiuo atveju Lietuvos atstovų - prisidėjimai prie vienos ar kitos pusės iš tikrųjų gali kelti tam tikrą susierzinimą“, - sakė jis.
T.Janeliūno vertinimu, diplomato iškvietimas pasiaiškinti šioje situacijoje vertintinas kaip neadekvatus, nes mitinge L.Graužinienė greičiau bandė palaikyti Ukrainos visuomenės norą integruotis į Europos Sąjungą, o ne kritikavo valdžią.
„Dalyvavimas savaime, be abejo, nėra nei kažkoks kritiškas, nei diskredituojantis Lietuvos poziciją, bet pats įsitraukimas į vidaus politinius įvykius (...) buvo įvertintas kaip vienos politinės jėgos šalyje demonstratyvus palaikymas“, - teigė politologas.
L.Graužinienės vizitas į Kijevą, politologų vertinimu, rodo, kad užsienio politikoje ji nelabai gaudosi.
„Ne pirmą kartą tenka stebėti, kuomet Lietuvos užsienio politikos darbotvarkę bandoma „pasisavinti“, bandoma ja manipuliuoti siekiant vidaus politikos tikslų. Nėra aišku, kokie tikrieji Seimo pirmininkės motyvai, bet akivaizdu, jog jie nebuvo koordinuoti su kitais užsienio politikos formuotojais ir veikėjais. Gan sklandžiai vykstančio pirmininkavimo ES metu tai atrodo mažu mažiausiai neprofesionaliai ir nesolidžiai“, - BNS teigė politologas Vytis Jurkonis.
„Užsienio reikalų ministras, prezidentė iš esmės dirba pagal tam tikrą aiškią darbotvarkę ir stengiasi bent jau paskutinę minutę nesukelti kažkokių papildomų galimybių šitą derybų procesą sutrikdyti, o Seimo pirmininkė, matyt, labiau rūpinosi savo įvaizdžiu ir kažkokiais vidiniais politiniais žaidimais. Užsienio politikos situacija, matyt, jai nėra labai gerai jaučiama ir to subtilumo užsienio politikoje ji nelabai jaučia“, - sakė T.Janeliūnas.
L.Graužinienė su dviem Seimo vicepirmininkais į Kijevą atvyko antradienį. Šis vizitas iš anksto nebuvo planuotas ir nederintas su Lietuvos Vyriausybe, Prezidentūra, Užsienio reikalų ministerija. Dėl kelionės į Kijevą parlamento pirmininkė atšaukė iš anksto suderintą komandiruotę į Didžiąją Britaniją.
Protesto mitingai Ukrainoje vyksta nuo praėjusios savaitės, kai šios šalies Ministrų kabinetas paskelbė stabdantis derybas su Europos Sąjunga dėl asociacijos sutarties. Sutartį planuota pasirašyti penktadienį Vilniuje per Rytų partnerystės viršūnių susitikimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.