37-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ įrėmins pirmą kartą rengiamo kino ciklo seansai

2024 m. spalio 1 d. 12:21
Lrytas.lt
Festivalis „Vilnius Jazz“ šiemet pirmą kartą įtraukia į savo programą kiną. Spalio 14 d. „Skalvijos“ kino centre festivalį  pradės, o spalio 21 d. užbaigs kino ciklo „Vilnius Jazz Screen Beats“  seansai. Šiemet juose – garsaus britų dokumentininko Dicko Fontaine‘o (1938 – 2023) filmai apie XX a. džiazo legendas. Programos kuratorė – žurnalistė, režisierė, D. Fontaine‘o mokinė Neringa Medutytė. 
Daugiau nuotraukų (1)
„Ištikimiausi festivalio gerbėjai ir nauji džiazo mėgėjai galės susitikti su muzika ir džiazu dar vienoje erdvėje – kino salėje,“ – džiaugėsi „Vilnius Jazz“ įkūrėjas ir ilgametis rengėjas Antanas Gustys. 
D. Fontaine‘as yra vienas iš  „cinéma vérité“ (pranc. tiesos kinas) pradininkų Jungtinėje Karalystėje, įamžinęs dokumentinėse juostose esminius XX a. kultūros ir politikos įvykius. Jis sukūrė daugiau kaip 40 filmų, per savo ilgametę karjerą įamžino daug iškilių džiazo asmenybių, tarp jų – Ornette Colemaną, Sonny Rollinsą, buvo pirmasis režisierius, nufilmavęs britų grupę  „The Beatles“ dar prieš bitlomanijos erą.  
D. Fontaine‘o kūryboje ypač daug dėmesio skiriama muzikai, pirmiausia – džiazui ir hiphopo ištakoms. Šio režisieriaus dokumentika – tai ne tik vizualiniai laiko atspindžiai, bet ir įžvalgūs komentarai, sujungiantys meną, muziką, politiką. D. Fontaine‘as daugiau kaip 20 metų vadovavo Jungtinės Karalystės Nacionalinės kino mokyklos dokumentikos departamentui, buvo  „Granada TV“ vienas įkūrėjų ir serialo „World in Action“ autorių.
Jis dažnai dirbdavo su savo žmona afroamerikiečių aktore Pat Hartley, žinoma dėl savo išskirtinių vaidmenų Andy Warholo filmuose bei draugystės su Jimi Hendrixu. Ji yra į ciklą įtraukto filmo „Aš nugirdau tai iš gandų“ (angl. k. „I Heard It Through the Grapevine“) apie pilietinių teisių aktyvistą James Baldwiną bendraautorė. 
„Vilnius Jazz Screen Beats“ šiemet pristato penkis D. Fontaine‘o dokumentinius filmus: „Art Blakey: džiazo pasiuntinys“, 1988 m. (angl. k. „Art Blakey: The Jazz Messenger“),  „Kas jis: Sonny Rollins“, 1968 m.  (angl.k. „Who is Sonny Rollins“), „David, Moffet ir Ornette: Ornette Coleman trio“, 1966 m. (angl.k „David, Moffett, And Ornette: The Coleman Trio“ ), „Aš nugirdau tai iš gandų“, 1982 m. (angl.k. „I Heard It Through The Grapevine“,), „Garsas??“, 1966 m. ( angl. k. „Sound??“). 
„Vilnius Jazz Screen Beats“ supažindins ne tik su žymiausiais pasaulio džiazo kino autoriais, bet ir su įvairių šalių bei laikotarpių filmais, įkvėptais džiazo, – ir naujais, ir nukelsiančiais į kino epochos pradžią. Kino seansų metu bus rengiami pristatymai ir diskusijos su žymiais muzikos ir kultūros pasaulio atstovais. 
Džiazas leidžia keliauti per svarbiausius istorijos, politikos, kultūros įvykius ir paliečia esmingiausias žmogaus patirtis. Siekiame, kad žiūrovai pasinertų į „Vilnius Jazz“ savaitės nuotaiką ir išsineštų naujų potyrių visiems metams,“ – teigė kino programos kuratorė N. Medutytė. 
„Vilnius Jazz Screen Beats“ ciklą numatoma tęsti kituose festivaliuose.
Kino seansai „Skalvijoje“ (A. Goštauto g. 2, Vilnius)
Spalio 14 d.
20.30 val. „Art Blakey: The Jazz Messenger“ (JAV-JK).
Spalio 15 d.
20.30 val. „Who is Sonny Rollins“ (JAV-JK); „David, Moffett, And Ornette: The Coleman Trio“ (JAV-JK).
Spalio 21 d.
20 val.  „I Heard It Through The Grapevine“ (JAV-JK); „Sound?? “ (JAV-JK).
Filmai bus rodomi anglų kalba su lietuviškais subtitrais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.