Dirigento radiniai nustebins: nuo violončelės kantilenos – iki muzikinio tvano

Kovo 23 d. Nacionalinės filharmonijos scenoje Roberto Šerveniko diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) drauge su Kauno valstybiniu choru ir solistais atliks du solidžius, tačiau scenoje gana retai skambančius kūrinius – Anatolijaus Šenderovo koncertą violončelei ir orkestrui „Concerto in Do“ ir Camille’io Saint-Saënso oratoriją „Tvanas“. Taip pat skambės A. Šenderovo Siuita iš baleto „Dezdemona“.

 R. Šervenikas.<br> D. Matvejevo nuotr.
 R. Šervenikas.<br> D. Matvejevo nuotr.
  R. Šervenikas ir Kauno choras.<br> D. Matvejevo nuotr.
  R. Šervenikas ir Kauno choras.<br> D. Matvejevo nuotr.
 G. Pyšniakas.<br> D. Matvejevo nuotr.
 G. Pyšniakas.<br> D. Matvejevo nuotr.
M. Arutiunova.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
M. Arutiunova.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
 A. Apšega.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 A. Apšega.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
G. Kuzmickaitė.<br>M. Aleksa.
G. Kuzmickaitė.<br>M. Aleksa.
K. Kašiuba. <br>Z. Sakalausko nuotr.
K. Kašiuba. <br>Z. Sakalausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lietuvos nacionalinė filharmonija

Mar 22, 2024, 10:07 PM, atnaujinta Mar 22, 2024, 10:19 PM

Šiuolaikinės lietuvių muzikos klasiko Anatolijaus Šenderovo koncertas violončelei ir orkestrui „Concerto in Do“, sukurtas Europos muzikos vasaros festivalio užsakymu, pirmą kartą atliktas šiame festivalyje 2002 metais (Davidas Geringas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoninis orkestras, dirig. Robertas Šervenikas).

Kūrinys dedikuotas kompozitoriaus ir LNSO bičiuliui violončelininkui Davidui Geringui, tai atspindi jo pavadinimas: Do – ne tik kūrinio tonacijos centras (Do – „c“), bet ir dvi pirmos lietuviškai transkribuoto Geringo vardo raidės: DOvydas.

Po šio kūrinio premjeros „Konzerthaus Berlin“ salėje publika susižavėjimą išreiškė atlikėjus ir kompozitorių į sceną pakviesdama šešis kartus. Muzikos kritikė Susan Shineberg meno žurnale „International Art Manager“ rašė sunkiai pamenanti atvejį, kai neprofesionalų publika taip entuziastingai sutiko šiuolaikinės muzikos kūrinį. Koncertas ne sykį susilaukė publikos ovacijų ir Lietuvoje.

Šį kartą „Concerto in Do“ Filharmonijos scenoje grieš violončelininkas Glebas Pyšniakas – legendinės violončelininkės Natalijos Gutman (Vienos konservatorija) auklėtinis, daugelio nacionalinių bei tarptautinių konkursų laureatas, garsiausiose pasaulio salėse pasirodantis atlikėjas. LNSO koncerte greta „Concerto in Do“ dar atliks A. Šenderovo Siuitą iš baleto „Dezdemona“.

Antroje simfoninės muzikos vakaro dalyje skambėsianti prancūzų romantiko Camille’io Saint-Saënso oratorija „Tvanas“ („Le Déluge“) simfoniniam orkestrui, chorui ir solistams laikoma vienu geriausių kompozitoriaus kūrinių, bet koncertų salėse skamba retai. Oratorijos solo partijas dainuos Marija Arutiunova (sopranas), Gabrielė Kuzmickaitė (mecosopranas), Karolis Kašiuba (tenoras), Andrius Apšega (baritonas).

Biblijoje, Pradžios knygoje, aprašyta istorija apie Pasaulio tvaną ir Nojaus arką ne vieną kompozitorių įkvėpė sukurti stambios formos kūrinį. Šis C. Saint-Saënso opusas išsiskiria kitokiu, novatorišku požiūriu į oratorijos žanrą – simfoninį orkestrą keisdamas vien tik styginiais ir pasitelkęs pasaulietinei muzikai būdingą muzikinę mintį, C. Saint-Saënsas papiktino patį popiežių, ir šis kritikavo oratoriją kaip pernelyg pasaulietišką. Tačiau muzikos kritikų nuomonė kitokia – tai svarbus indėlis į prancūziškos oratorijos ir prancūzų klasikinės muzikos raidą.

Simfoninės muzikos vakaras „Concerto in Do“. Gleb Pyšniak, Robertas Šervenikas, LNSO, Kauno valstybinis choras“ vyks kovo 23 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Visą LNF 83-iojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. Kviečiame įsigyti šį sezoną siūlomą abonementą ir laukiame Jūsų koncertuose! LNF 83-iojo koncertų sezono mecenatas – „Norfa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.