„Aarhus Jazz“ festivalyje pristatytos devynios išskirtinės lietuvių kūrėjų programos

2024 m. liepos 19 d. 14:13
Liepos 15–18 dienomis AARHUS JAZZ festivalyje, Danijoje, sostinės big bendas Vilnius JJAZZ Ensemble (toliau JJAZZ) pristatė net devynias ansamblio narių sukurtas programas. Šis festivalis, tapo puikia proga parodyti Lietuvos kūrybinę jėgą.
Daugiau nuotraukų (19)
18 asmenų delegacija, atstovaujanti Vilnius JJAZZ Ensemble, derindama tradicijas su inovacijomis Aarhuso ir Aalborgo miestuose surengė penkis koncertus ir įrašė albumą „Anti Robotic Dance Music“ sukurtą Danijos kompozitoriaus Kenneth Dahl Knudsen. Albumas, kuris buvo pristatytas Vilniuje ir Mažeikiuose 2023 m., netrukus bus išleistas vinilinės plokštelės formatu Danijoje ir Lietuvoje.
Festivalio metu taip pat buvo surengta tinklaveikos vakarienė, kurios metu buvo pristatytas ilgai kurtas projektas – kultūrinių tiltų tiesimas, susipažinimas su užsienio atlikėjais bei Lietuvos džiazo įvairovės pristatymas. Ši vakarienė suteikė galimybę vietiniams rinkos profesionalams iš arti susipažinti su projektu, kuris buvo vystomas daugiau nei dvejus metus.
Pasak ansamblio vadovo Jievaro Jasinskio, JJAZZ ansamblyje šiuo metu muziką kuria 13 kompozitorių, subūrusių savo grupes ir įgyvendinančių daugybę išskirtinių idėjų. „Vis dar negaliu patikėti, kad turiu galimybę dirbti su tokiais nuostabiais muzikais; tapome ne tik bendraminčiais, bet ir draugais, o tokiuose turuose tai labai padeda,“ – pasakoja Jievaras.
„Planuojant kelionę į Daniją, sukome galvą, kaip pristatyti ne tik ansamblio, bet ir jo narių programas, nes spalvų tikrai turime pačių įvairiausių.“ 
Būtent šiuo tikslu buvo surengtas Vitrinos pasirodymas, kurio metu net šeši kūrėjai pristatė savo autorines programas. Karolio Šarkaus, Simono Šipavičiaus, Gedimino Strupinsko, Prano Kentros, Domanto Razmaus ir Leonardo Pilkausko muzika abejingų nepaliko. Aarhus Jazz festivalio žurnalistas Jørn Gade teigė, kad lietuvišką džiazą įsivaizdavęs visiškai kitokį: „Wild, Wilder, Vilnius“, – džiaugėsi jis. „Tokio pasirodymo nesu matęs; jūs esate šviežias ir labai reikalingas oro gurkšnis džiazo pasaulyje“, – lietuvių kūrėjus palaikė jis. 
„Lėktuvui nusileidus Lietuvoje, supratau, jog šios kelionės metu dar ir įrašėme penktąjį ansamblio albumą, kurio iš tiesų labai laukiame, o tai reiškia, kad mūsų ir grupės Kemaca odisėja tęsiasi“, – nesibaigiančia draugyste su Danija džiaugiasi ansamblio vadybininkė Dorotėja Būdaitė. „Bet dabar reikia užbaigti pasiruošimus festivaliams čia, gimtinėje: Jaunas kaip Vilnius, Nida JAZZ, Trakų Fanfarinė bei Šiauliai Jazz; o rudenį skirsimės leidybai, įrašams ir naujoms vizijoms“, – apie tolimesnius planus užsimena D. Būdaitė.
Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos kultūros institutas ir asociacija LATGA, o įrašai buvo finansuoti Danijos kultūros organizacijų. JJAZZ vadybininkė pabrėžė, kad bendradarbiavimas su Bjorn Management kompanija įgalino ansamblį telkti finansavimą ir už Lietuvos ribų. „Nieko be partnerių nebūtume padarę, nes 18 žmonių kelionė yra rimtas reikalas, bet manau, mes tikrai rimtai į tai pažiūrėjome.“
Vilnius JJAZZ Ensemble Danijoje pristatė big bendo programą, akustinę programą Saxcess ir naujausią savo albumą RAVENJAZZ. Įvairios programos leido lietuvišką džiazą pristatyti skirtingoms auditorijoms. Vizitas į Daniją ir dalyvavimas festivalyje neabejotinai sukėlė didesnį susidomėjimą Lietuvos džiazo muzikantais, suteikiant jiems galimybę pasirodyti tarptautinėje arenoje ir pristatyti joje ryškią, įsimenančią ir unikalią lietuvišką džiazo kūrybą. 
džiazasFestivalislietuviai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.