Apie 850 tūkst. litų kainavęs mėsainis, kuriuo mokslininkas Markas Postas ketina pavaišinti savo kolegas Londone, skoniu ir išvaizda beveik nesiskiria nuo savo gerokai pigesnių pusbrolių.
Tačiau mėsainio paplotėlyje panaudota mėsa – išskirtinė. Ji pagaminta nenuskriaudžiant jokio gyvūno, rašo tinklapis theverge.com.
M. Postas kelis metus augino jautienos raumenų ląsteles mėgintuvėliuose. Tam buvo panaudotos kamieninės karvės ląstelės, kurios gali tapti bet kokios kitos rūšies ląstelėmis ir dėl to yra dažnas panašių eksperimentų objektas.
Mėgintuvėliuose M. Postas užaugino 20 tūkst. labai plonų mėsos juostelių, iš kurių pavyko išgauti kelis šimtus gramų mėsos.
Anot mokslininko, nors mėsainis dėl savo specifinio gaminimo būdo neturi reikalingų riebalų, „jo skonis yra neblogas“.
M. Posto manymu, didžiausia kliūtis yra ne dirbtinei mėsai užauginti reikalingas laikas ir pinigai. Sunkiausia bus įtikinti visuomenę, kad valgyti mėsą iš mėgintuvėlio yra priimtina.
Parengė Aurimas Abišala