Tai, kad mėsa jau auginama laboratorijose, nebėra naujiena. Tikriausiai žinote ir tai, kad naudojant laboratorijose užaugintas ląstelių kultūras, įmanoma spausdinti audinius. Tai – įspūdingos technologijos, bet jų kaina kol kas dar yra beprotiškai didelė, todėl ir produktai nėra pigūs. Ar tai kada nors pasikeis? Žinoma, bet gal kol kas reikėtų susikoncentruoti į produktus, kurie ir taip yra brangūs?
Osakos universiteto mokslininkai savo bandymams naudojo dviejų skirtingų tipų kamienines ląsteles iš Wagyu veislės jaučių. Iš jų mokslininkai augino riebalų, raumenų ir kraujagyslių ląsteles. 3D spausdintuvu jungiant šias kultūras, įmanoma gauti šį tą, kas iš tolo šiek tiek primena natūralią Wagyu jautieną. Pasitelkę tradicines japonų saldainių gamybos technologijas, mokslininkai sukūrė ilgą mišraus audinio gabalą, kurį pjaustant galima pasiekti Wagyu tekstūrą.
Ar gautas produktas yra toks gražus, kaip natūrali Wagyu mėsa? Greičiausiai ne – nepadėjo ir maistiniai dažai. Tačiau mokslininkai gali koreguoti riebalų, raumenų ir kraujagyslių santykį bei mėsos gamybos metodus, taip pasiekdami idealų skonį ir tekstūrą. Aišku, kol kas jie sukūrė tik labai mažą pavyzdį, bet prognozuojama, kad 2027 metais laboratorijoje užaugintos mėsos pramonės vertė pasieks 20 milijardų dolerių. Užauginti Wagyu produktai turėtų pasisekimą.
Iš tikrųjų spausdinti brangią mėsą yra logiška. Iš ląstelių užauginta mėsa kol kas yra labai brangi. Tačiau Wagyu jautiena ir taip yra labai brangi, todėl užaugintų ir natūralių produktų kainų skirtumas nebūtų milžiniškas. Nors, aišku, mokslininkams dar teks labai pasistengti, kad jų Wagyu pasiektų parduotuvių lentynas.