Nauji Š. Korėjos ginklai sukėlė Vakarų susirūpinimą: amerikiečių ginklų analogai gali atsidurti ir Rusijos rankose

2024 m. spalio 23 d. 19:55
Lrytas.lt
Šiaurės Korėja intensyvina savo pastangas vystyti karinių dronų pajėgumus, aprūpindami bepiločius orlaivius raketomis, konstrukcija labai panašiomis į amerikietiškas „Hellfire“. Ši informacija, kuria pasidalijo brigados generolas Patrickas Costello per 2024 m. Jungtinių Valstijų kariuomenės asociacijos konferenciją, sukėlė didelį susirūpinimą JAV, rašo „Army Recognition“.
Daugiau nuotraukų (2)
Pasak generolo P. Costello, naujai pristatyti Šiaurės Korėjos bepiločiai ne tik panašūs į JAV modelius – tokius kaip „MQ-9 Reaper“ ir „RQ-4 Global Hawk“ – bet ir turi raketas, sukurtas pagal JAV bepiločiuose orlaiviuose naudojamų valdomų raketų „AGM-114 Hellfire“ modelį. P. Costello pažymėjo, kad Pchenjanas daugiausia dėmesio skiria bepiločių orlaivių, sveriančių apie 600 kg ar mažiau, kūrimui.
Šiaurės Korėja 2023 m. liepą pademonstravo du dronus, kurie susilaukė dėmesio dėl savo stulbinamo panašumo į JAV modelius. Nors tikslios šių bepiločių orlaivių ir jų raketų galimybės lieka neaiškios, JAV kariuomenė dabar mano, kad jie buvo sukurti šiek tiek susipažinus su amerikietiškomis technologijomis. Šiaurės Korėjos valstybinės žiniasklaidos paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip vienas iš dronų šaudo raketomis, labai panašiomis į „Hellfire“ – o tai dar labiau paskatino Vakarų nerimą.
Generolas P. Costello pabrėžė, kad vykstančiuose konfliktuose technologijų perdavimai ir ryšiai, ypač tarp Šiaurės Korėjos ir Rusijos, reikalauja atidžios stebėsenos. Rusijai, kuri vykdo karą Ukrainoje, gali būti naudingi nauji Šiaurės Korėjos pajėgumai, siekiant sustiprinti šalies karinį arsenalą.
Šiaurės Korėjos pažanga karinių bepiločių orlaivių srityje kartu su jos pažanga raketų inžinerijos srityje kelia didelių iššūkių JAV ir jos sąjungininkams. Nors šie Šiaurės Korėjos bepiločiai orlaiviai yra mažiau pažangūs nei jų amerikietiški analogai, jie vis tiek kelia rimtą grėsmę konfliktų scenarijuose, ypač Indijos ir Ramiojo vandenyno regione.
JAV žvalgybos tarnybos per 2024 m. spalį vykusią JAV kariuomenės asociacijos konferenciją atskleidė, kad Šiaurės Korėja savo bepiločius orlaivius „Saetbyol-4“ ir „Saetbyol-9“ sukūrė pagal JAV bepiločių orlaivių „MQ-9 Reaper“ ir „RQ-4 Global Hawk“ pavyzdžius.
Šie Šiaurės Korėjos bepiločiai orlaiviai pirmą kartą buvo pastebėti 2023 m. liepą vykusio karinio parado metu, o vienas iš jų buvo nufilmuotas paleidžiantis raketas, panašias į „Hellfire“. Nors kol kas neaišku, kaip Pchenjanas įgavo žinių apie šias technologijas, JAV pareigūnai įtaria, kai gali būti šnipinėjimo arba iš konfliktų zonų surinktų dalių tyrimų pasekmės.
Ši situacija kelia ypatingą susirūpinimą, nes Šiaurės Korėja potencialiai gali pasidalyti šiais ginklais su Rusija ir taip sustiprinti Maskvos karinius veiksmus Ukrainoje, rašo „Army Recognition“.
ginkluotėdronairaketos
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.