Moldovoje rinkimų metu buvo aktyvuota Lietuvos vadovaujama kibernetinio greitojo reagavimo komanda

2024 m. spalio 23 d. 14:03
Krašto apsaugos ministerija
Užtikrinti kibernetinį saugumą Moldovos prezidento rinkimų ir referendumo dėl šalies orientavimosi į Europos Sąjungą (ES) metu pastarąsias dvi savaites buvo aktyvuota Lietuvos vadovaujama ES kibernetinio greitojo reagavimo komanda (angl. Cyber Rapid Response Team, CRRT). Tai buvo jau trečioji ir didžiausia CRRT misija Moldovoje iki šiol, prie jos prisidėjo 8 ES šalys narės.
Daugiau nuotraukų (1)
Susipažinusi su IT infrastruktūra, CRRT komanda kartu su kolegomis iš Moldovos atliko vyriausybinių tinklų pažeidžiamumo, techninės įrangos bei nesankcionuotų įsiskverbimų vertinimą ir bendrą kibernetinio saugumo situacijos stebėseną balsavimo proceso metu.
CRRT buvo dislokuota gavus Moldovos informacinių technologijų ir kibernetinio saugumo tarnybos prašymą.
Misijoje Kišiniove dalyvavo kibernetinio saugumo ekspertai iš aštuonių ES šalių: Austrijos, Belgijos, Kroatijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų bei Rumunijos.
Lietuvos nuo 2018 m. vadovaujamas ES Nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo (angl. PESCO) projektas „Kibernetinės greitojo reagavimo pajėgos ir tarpusavio parama kibernetinio saugumo srityje“ yra vienas iš sėkmingiausių iš daugiau nei 60 PESCO iniciatyvų.
Projekto pagrindinis tikslas – užkirsti kelią kibernetinėms atakoms ir reaguoti į kibernetinius incidentus ES valstybėse narėse, ES institucijose, ES bendros saugumo ir gynybos politikos karinėse misijose ir operacijose bei teikti paramą partneriams. CRRT projekte šiuo metu dalyvauja 11 ES valstybių: Austrija, Belgija, Danija, Estija, Kroatija, Latvija, Lenkija, Lietuva, Nyderlandai, Rumunija ir Slovėnija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.