Aliarmas Floridoje – įspėja apie artėjantį „katastrofišką“ uraganą: praneša apie 6 metrus galintį siekti potvynį

2024 m. rugsėjo 26 d. 23:01
JAV meteorologijos tarnyba pranešė, kad ketvirtadienį Floridos pakrantei turėtų smogti uraganas „Helene“ kaip „katastrofiška“ ketvirtos kategorijos audra, grasinanti šešių metrų aukščio potvyniu ir smarkiais vėjais, o gyventojai skubėjo pasitraukti iš pavojingų vietovių.
Daugiau nuotraukų (1)
Greitai slenkanti audra ketvirtadienį anksti ryte buvo antros kategorijos, pranešė Majamyje įsikūręs Nacionalinis uraganų centras (NHC), o vėjo greitis siekė 155 km per valandą, jai siaučiant virš šiltų Meksikos įlankos vandenų.
NHC pranešė, kad tikimasi, jog ketvirtadienio vakare arba penktadienio pradžioje uraganas pasieks sausumą netoli Didžiojo Floridos vingio, esančio valstijos šiaurėje, ir įspėjo, kad „niokojantys“ vėjai gali „prasiskverbti į pietryčių Jungtinių Valstijų gilumą, taip pat ir aukštesnes pietinių Apalačų kalnų vietoves“.
Kartu su audros sukeliamomis bangomis ir smarkiais vėjais perspėta, kad gali iškristi iki 46 cm lietaus ir kilti gyvybei pavojingi potvyniai bei „daugybė“ nuošliaužų pietiniuose Apalačuose.
Kelios valstijos gali atsidurti uragano kelyje, o Atlantoje, Džordžijos valstijos didmiestyje, esančiame už kelių šimtų kilometrų nuo Persijos įlankos pakrantės ir turinčiame penkis milijonus gyventojų, penktadienį prognozuojamos atogrąžų audros stiprumo vėjai ir smarkus lietus.
Valstijos gubernatorius Ronas DeSantisas paskelbė nepaprastąją padėtį beveik visose 67 Floridos apygardose.
Baltųjų rūmų pareiškime sakoma, kad prezidento Joe Bideno administracija „yra pasirengusi teikti tolesnę pagalbą Floridai ir kitoms valstijoms, esančioms audros kelyje“.
Anksčiau „Helene“ praūžė per Meksikos Jukatano pusiasalį, kuris yra labai populiarus tarp turistų.
16 Floridos apygardų paskelbė įsakymus dėl privalomos dalinės evakuacijos, o dviejose įsakyta evakuoti visus gyventojus.
R. DeSantisas sakė, kad mažiausiai 62 sveikatos priežiūros įstaigos – nuo ligoninių iki slaugos namų – jau pradėjo evakuaciją.
FloridauraganasAudra
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.