Sinoptikai: laikysis gražūs, švelniai žiemiški orai

2018 m. sausio 11 d. 10:55
Margarita KIRKLIAUSKAITĖ Sinoptikė
Praėjusiais metais sausio pradžioje sinoptinė situacija virš Lietuvos klostėsi gana panašiai kaip ir šįmet. Pirmosiomis dienomis dėl nusistovėjusios vakarų pernašos dar nuo gruodžio pabaigos tęsėsi šilti, ūkanoti, su lietumi ir šlapdriba orai.
Daugiau nuotraukų (18)
Skirtumas tik toks, kad prieš atkeliaujant sausesniam ir šaltesniam anticiklonui pernai pirmojo sausio dešimtadienio pabaigoje Lietuvoje apsilankė aktyvus ciklonas, kuris užklojo žemę gausiu sniegu ir sukėlė pūgas.
Anticiklonas anuomet pasižymėjo itin žema temperatūra, kelias naktis oras šalo iki 20–25, o kai kuriuose pietrytiniuose ir rytiniuose rajonuose iki 26–29 laipsnių šalčio, o pajūryje išsilaikė 15–19 laipsnių šaltis.
Šiemet sausio pradžioje mūsų šalies orus lėmę ciklonai sniego pagailėjo, o skandinaviškas anticiklonas tokio stipraus šalčio neturėtų atginti.
Šiandien Lietuva atsidurs minėto anticiklono pietinėje dalyje. Kritulių nesulauksime. Debesuotumas nuolat kaitaliosis, tad bus galima į valias pasimėgauti saulės šviesa.
Įdienojus daugelyje rajonų šaltis sušvelnės iki 0–3 laipsnių, prie jūros išsilaikys silpnai teigiama temperatūra. Nestiprus, bet gana žvarbus vėjas pūs iš šiaurės rytų, rytų.
Ateinančią naktį iš rytų priartės tankesnių debesų juosta, ji bandys uždengti mūsų šalies padangę, tad pragiedrulių pasitaikys tik vakariniuose ir pietiniuose rajonuose. Šalies rytuose kai kur gali supleventi pavienės snaigės. Rytų vėjas sustiprės iki 4–9 m/sek. Padidėjus debesuotumui temperatūra kris lėčiau ir pažemės tik iki 2–7 laipsnių šalčio.
Penktadienio dieną debesys plonės. Kritulių nebus. Termometrai popietę rodys nuo 4 laipsnių šalčio iki 1 laipsnio šilumos. Leidžiantis saulei orai šals sparčiau.
Šeštadienį anticiklono centras įsitaisys ties Pietų Suomija, todėl mūsų šalyje jo poveikis stiprės. Dangus taps beveik giedras. Nesnigs. Pietryčių vėjas į Baltijos regioną toliau stums šalto oro masę. Temperatūra naktį jau kris iki 5–10 laipsnių šalčio, dieną saulei orą pavyks įšildyti tik iki 0–5 laipsnių šalčio.
GamtaOraiŽiema
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.