Jei vis dar naudojate šulinio vandenį – smarkiai rizikuojate: apie tai daugelis nesusimąsto

2024 m. rugsėjo 14 d. 09:00
Aplinkos ministerijos duomenimis, Lietuvoje yra apie 300 tūkstančių šulinių, iš kurių vandenį geria maždaug trečdalis Lietuvos gyventojų. Specialistams atlikus tyrimus, vis konstatuojama – dalies šulinių vanduo netinkamas gerti ar naudoti maistui. Kasmet išgręžiama apie pusantro tūkstančio vandens gręžinių. Vandens kokybė juose priklauso nuo tinkamai parinktos gręžinio vietos, įrengimo ir priežiūros. Įtakos turi ir vykdoma ūkinė veikla.
Daugiau nuotraukų (1)
Specialistai įspėja: naudojantys šulinių ar gręžinių vandenį, kasmet turėtų atlikti jo tyrimą, kad įsitikintų, jog vanduo tinkamas vartoti. Vandens tyrimas būtinas ir renkantis vandens valymo sistemas.
Šachtinių šulinių vandens kokybę lemia jo konstrukcija, į šulinį patenkantys užteršti krituliai, ūkinė veikla. Ištyrus šulinių vandenį dažniausiai randama per daug geležies, kietumo druskų, mangano ir vandenilio sulfido.
Geležis
Geležis dažnai blogina šulinio vandens kokybę. Didžiausia leistina jo koncentracija yra 0,3 mg / l. Jei koncentracija didesnė, vanduo būna nemalonaus skonio. Jis skatina geležies bakterijų dauginimąsi ir po skalbimo palieka geltonų dėmių ant baltos santechnikos įrangos ir drabužių.
Kietumas
Kietumas – dar viena dažna šulinių vandens problema. Vanduo laikomas kietu, kai kalcio ir magnio druskų kiekis jame viršija 2–3 mg ekv / l. Dėl kieto vandens ant virdulių, boilerių ir skalbimo mašinų susidaro kalkių nuosėdų, o muilas, šampūnas ir skalbimo milteliai prastai putoja.
Vandenilio sulfidas
Šachtinių šulinių vandenyje vis dažniau aptinkamas vandenilio sulfidas. Atstumiantis kvapas – ne vienintelis trūkumas. Vandenilio sulfidas skatina vario, plieno ir žalvario daiktų koroziją. Dėl vandenilio sulfido toksiškumo vanduo, kuriame yra vandenilio sulfido, netinka gerti.
Manganas
Vandenyje paprastai randama 0,1 mg / l mangano. Jei koncentracija per didelė, vanduo įgauna blogą skonį ir nudažo buitinę techniką bei skalbinius. Didelis mangano kiekis kenkia nervų sistemai.
Nitratai ir nitritai
Nitratais ar nitritais užterštas vanduo neturi specifinio skonio, kvapo ar spalvos, jų negalima pašalinti virinimu. Priešingai, ilgai virinant vandenį, nitratų koncentracija jame gali padidėti. Didžiausias pavojus kyla jaunesniems nei 4 mėnesių kūdikiams. Nitratams ir nitritams, chlorui, bakterijoms pašalinti rekomenduojama atvirkštinio osmoso sistema „RO-101S Morion“.
Gręžinys – nebūtinai saugus
Įsirengus vietinį vandens gręžinį, kone 90 proc. atvejų taip pat reikalingi filtrai. Jei gręžinio vandenyje per daug geležies – rekomenduojamas vandens nugeležinimo filtras. Jei pastebima, jog vanduo skleidžia nemalonų, pavyzdžiui, supuvusio kiaušinio kvapą – rekomenduojamas filtras, kuris jį pašalina. Jei vanduo kietas, ekspertai parenka vandens minkštinimo filtrus.
Specialistai primena: geriamasis vanduo turi būti skaidrus, be jam nebūdingo kvapo ar skonio, jame neturi būti bakterijų, virusų. Nitratai, nitritai, kiti toksiniai, cheminiai elementai neturi viršyti nustatytų leistinų ribų.
Kartą per metus, geriausia pavasarį ir rudenį, rekomenduojama išsitirti vandens kokybę. Cheminiams tyrimams atlikti pakanka mineralinio vandens buteliuko. Svarbiausia mėginį į laboratoriją būtų pristatyti tą pačią dieną.
Bendrovės „Aquaphor“ specialistai atlieka cheminius vandens tyrimus, remdamiesi rezultatais, projektuoja, įrengia ir prižiūri sodybų, kotedžų ir vasarnamių vandens valymo sistemas. Jų komplektacija parenkama individualiai, įvertinus vandens kokybę, vartotojų skaičių, įrengimo sudėtingumą ir specialius reikalavimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.