Vitaminų bomba – daigai
Nereikia būti mokslininku ar prisiekusia gurmane, kad užsiaugintum daigų. Sėkla savyje turi labai daug energijos, kuriai tereikia sudaryti palankias sąlygas, kad atskleistų visus savo gerumus. Jokie atvežtiniai apelsinai neduos tiek vitamino C, kiek galite gauti iš daigintų kviečių, ridikėlių, liucernų, pupelių ir kitų augalų sėklų.
Tereikia mažos saujelės daigintų grūdų, kad įprastos salotos atsiskleistų visai kitu skoniu. Dar nebandėte? Pradėkite tuoj pat.
Reikės įsigyti, ką daiginti: tam tinka kviečiai, nekepinti grikiai, saulėgrąžos, moliūgų sėklos, lęšiai, pupuolės ir kiti ankštiniai. Principas paprastas: reikalinga šiluma ir drėgmė, kad sėklos išbrinktų ir išleistų daigelį. Daiginimui galima naudoti paprastą marlę ir stiklainį su vandeniu, galima įsigyti specialias daigyklas, kad būtų dar paprasčiau. Daiginimo metu vandenį reikės keletą kartų pakeisti.
Po kelių dienų jau galite ragauti – daugiausia energijos turi grūdas su „uodegėle“ – maždaug centimetro ilgio daigeliu. Perplaukite vandeniu ir skanaukite: dėkite ant sumuštinio, salotų, naudokite žaliesiems kokteiliams, troškiniams.
Kai kuriuos daigus galima auginti ir kitaip. Pavyzdžiui, saulėgrąžas galima sodinti į žemę ir prispausti sunkiu daiktu, kad dygdamos lengviau numestų savo lukštus. Taip užauginti daigai valgomi didesni, atskiriant daigelį nuo šaknies. Tačiau šis būdas labiau tinkamas pavasarį, nes daigams sustiprėti bus reikalinga saulės šviesa.
Visus metus – pipirnės
Vienintelis žalumynas, kuris sudygs nesispyriodamas ir vasarą, ir žiemą – tai sėjamoji pipirnė. Be abejo, kantrūs augintojai gali džiaugtis čiobreliais, petražolėmis, mėtomis, tačiau ne kiekvienam pavyks ilgai išlaikyti juos gražius ir sveikai atrodančius.
Visų pirma todėl, kad žiemą daug augalų ilsisi, todėl net iš daržo parnešti į namus jie apdžius, ruduos, išstyps. O antra todėl, kad jiems nepakanka saulės šviesos, kuria mėgautis šiuo metų laiku galime itin trumpai. Jei turite specialią dienos šviesos lempą, tada kita kalba. O jei neturite, pipirnės bus atsakymas į visus jūsų klausimus.
Pikantiško, kiek aštroko skonio pipirnių reikia labai nedaug, kad pagardintumėte patiekalus ir suteiktumėte jiems naujos spalvos. Tai puiki išeitis, jei norite atšviežinti salotas, gaminamas su daržovėmis iš parduotuvės, – pripažinkime, atvežtinės daržovės dažnai būna tarsi be skonio.
Naudokite pipirnes ne tik Kalėdų stalo patiekalams, bet ir kiekvieną dieną.
Pasisėti jų ypač lengva – jei nepavyktų, tai jūs tikrai iš kitos planetos.
Į paprastą lėkštelę įtieskite keliskart sulankstytą rankšluostinį popierių arba vatą, sudrėkinkite ją ir paberkite sėklų. Apdenkite maistine plėvele, kad sukurtumėte šiltą ir jaukų šiltnamio efektą sėkloms. Kitą rytą jau pamatysite dygstančias sėklas, tada plėvelės jau nebereikia. Kasdien papurkškite vandeniu, o po savaitės jau galite ragauti.
Ilgai netaupykite – nereikia laukti, kol pipirnės išstyps ir pradės griūti į šonus. Nukirpkite, sunaudokite maistui ir vėl pasėkite naują porciją – kad žalumynų nepritrūktų visą žiemą.
Žiemą galite pasisėti ir kitokių žalumynų, kuriuos galima valgyti dar mažučius, išaugusius tik kelis centimetrus. Į žemę sėkite lapinius ridikėlius, lapinius burokėlius, gražgarstes, po savaitės jau naudokite maistui.
Straipsnio autorė yra modernių apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ vadovė.