Planetos žvaigždės protestuoja prieš dirbtinio intelekto naudojimą muzikoje: pasisakė B. Eilish, N. Minaj ir Drake

Amerikiečių atlikėjos Billie Eilish (22 m.) ir Nicki Minaj (41 m.) kartu su kitais dvejais šimtais atlikėjų ragina sustabdyti „grobuonišką“ dirbtinio intelekto naudojimą muzikos industrijoje.

Planetos žvaigždės protestuoja prieš dirbtinio intelekto naudojimą muzikoje: pasisakė B.Eilish, N.Minaj ir Drake.<br>Lrytas.lt koliažas.
Planetos žvaigždės protestuoja prieš dirbtinio intelekto naudojimą muzikoje: pasisakė B.Eilish, N.Minaj ir Drake.<br>Lrytas.lt koliažas.
Drake.<br>AFP / scanpix nuotr.
Drake.<br>AFP / scanpix nuotr.
Nicki Minaj.<br>Seth Browarnik/startraksphoto.com / scanpix nuotr.
Nicki Minaj.<br>Seth Browarnik/startraksphoto.com / scanpix nuotr.
Billie Eilish.<br>ZUMAPRESS.com / scanpix nuotr.
Billie Eilish.<br>ZUMAPRESS.com / scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-04-27 18:13, atnaujinta 2024-04-27 18:14

Atvirame laiške, kurį taip pat pasirašė JAV dainininkė Katy Perry ir Franko Sinatros muzikos atstovai, įspėjama, kad jei nebus kontroliuojamas, dirbtinis intelektas „visus nustums į dugną“, pranešė BBC.

Technologijų milžinės, įskaitant „YouTube“, išbandė dirbtinio intelekto muzikos kūrimo priemones.

„Turime apsisaugoti nuo grobuoniško dirbtinio intelekto, kuris naudojamas menininkų balsams ir atvaizdams vogti“, – teigė muzikos žvaigždės.

Taip pat jie ragino technologijų įmones įsipareigoti nekurti dirbtinio intelekto muzikos kūrimo priemonių, kurios pakenktų dainų autorių ir atlikėjų meistriškumui ar jį pakeistų.

Atlikėjai nerimauja, kad šios technologijos ateityje gali užkirsti kelią teisingam atlygiui už jų darbą.

Atvirame laiške, kurį parengė „Artists' Rights Alliance“ (– liet. „Atlikėjų teisių sąjunga“) ir kuris buvo paskelbtas svetainėje „Medium“, atlikėjai teigė, kad jei dirbtinis intelektas bus naudojamas neatsakingai jis „pažeis jų teises ir nuvertins menininkų darbą“.

Jie teigė, kad tai, kaip menininkų darbai naudojami, kai kuriems dirbtinio intelekto modeliams ir sistemoms kurti, yra „išpuolis prieš žmogaus kūrybiškumą“, ir įspėjo, kad tai „pažeidžia kūrėjų teises ir griauna muzikos ekosistemą“.

Dirbtinis intelektas muzikos industrijoje

Muzikos industrijos asociacijos „UK Music“ laikinasis vadovas Tomas Kiehlas sakė, kad pritaria menininkų, kurie nerimauja, jog jų kūriniai be leidimo naudojami dirbtiniam intelektui mokyti, susirūpinimui.

„Tai prilygsta muzikos plagiavimui, todėl bet kuri tokia veikla užsiimanti bendrovė turi sustoti ir atsakingiau žiūrėti į mūsų muzikos pramonę.

Atlikėjai turėtų duoti sutikimą ir gauti tinkamą įvertinimą bei kompensaciją už jų kūrinių naudojimą dirbtinio intelekto sistemose“, – laikėsi nuomonės T.Kiehlas.

Reiškia nepasitenkinimą

Pastaraisiais mėnesiais, po to, kai internete paplito daina, kurioje dirbtinis intelektas imituoja atlikėjų Drake ir The Weeknd balsus, įvairių kūrybinių sričių ir žanrų menininkai prabilo apie dirbtinio intelekto žalą.

Drake išreiškė didelį nepritarimą dainai, kuri skambėjo labai panašiai į jo kūrinius. Iš tikrųjų daina buvo sukurta naudojant dirbtinio intelekto balso klonavimo įrankius – Drake balsas buvo atkurtas. Nors takelis pasirodė „Spotify“ ir „Apple Music“ platformose, jis buvo staiga pašalinta.

Nuo tada apie tai prabilo ir kiti atlikėjai, o britų atlikėjas Stingas BBC sakė, kad, jo nuomone, muzikantų laukia „mūšis“ siekiant apginti savo kūrybą nuo dirbtinio intelekto sukurtų dainų.

„Muzikos sudedamosios dalys priklauso mums, žmonėms“, – sakė jis.

Tačiau ne visi muzikantai nepritaria dirbtinio intelekto naudojimui muzikos industrijoje, o elektroninės muzikos atlikėja Grimes ir didžėjus Davidas Guetta yra vieni iš tų, kurie palaiko tokių priemonių naudojimą.

Grimes netgi paragino gerbėjus ir pradedančiuosius muzikantus naudoti jos balsą ir sakė, kad pasidalins honoraru už sėkmingus dirbtinio intelekto sukurtus kūrinius, kuriuose naudojamas jos balsas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.