Žiniasklaida: galimai rusiškos kilmės detalių GIPL dujotiekyje gali būti daugiau, prokuratūra plečia tyrimą

Paaiškėjus, kad magistraliniame Lietuvos–Lenkijos dujotiekyje (GIPL) sumontuotos galimai rusiškos detalės gali būti ne vienintelės nesertifikuotos dujotiekio dalys, Vilniaus apygardos prokuratūra skelbia kovo pabaigoje išplėtusi tyrimą dėl galimo detalių sertifikatų klastojimo, penktadienį skelbia portalas 15min.

VERT dujotiekio operatorę taip pat įpareigojo patikrinti likusias 899 dujotiekyje sumontuotas detales.<br>ELTA nuotr.
VERT dujotiekio operatorę taip pat įpareigojo patikrinti likusias 899 dujotiekyje sumontuotas detales.<br>ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ūla Klimaševska

May 10, 2024, 4:28 PM

Kaip teigia tyrimą atliekantys žurnalistai, šis tyrimas plečiamas jau vykstančios bylos rėmuose dėl galimo sukčiavimo ir dokumentų klastojimo statant strateginės reikšmės dujotiekį. Bylos tyrimą nuo 2022 metų liepos atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT). Paaiškėjo, kad joms sertifikatus išdavusi čekų įmonė „Petrometal“ iš tiesų jų negamino, o dokumentus išdavė rusų „ChelPipe“ grupės valdomos įmonės Čekijoje prašymu.

„Su „Alvora“ dėl atsiskaitymų konfiltavę buvę jos partneriai „Šiaulių dujotiekio statyba“ pranešė apie nuo flanšų (jungiamųjų detalių dalys – ELTA) nušlifuotas gamintojo žymas. Atlikus patikrinimą 2022-aisiais, informacija pasitvirtino – ant detalių rastos „ChelPipe“ grupei priklausančios „MSA“ gamyklos žymos, o sertifikatus kaip gamintoja išdavė kita – čekų kapitalo įmonė „Petrometal“, – teigia tyrimą atlikę žurnalistai.

Dar balandį Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) įpareigojo gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorę „AmberGrid“ pakeisti sertifikatų neturinčias jungiamąsias detales GIPL dujotiekyje. Rinkos reguliuotojo teigimu, ant reikalavimų neatitinkančių detalių rastos žymės kirilica, taip pat dalys pagamintos iš plieno, kurį naudoti tuo metu Europos Sąjungoje (ES) buvo draudžiama, o svarbiausia – detalės neturėjo kilmę ir kokybę patvirtinančių dokumentų.

VERT dujotiekio operatorę taip pat įpareigojo patikrinti likusias 899 dujotiekyje sumontuotas detales, iki gegužės 31 dienos reguliuotojui pateikti suderintą tikrinimo grafiką.

Portalas 15min taip pat anksčiau skelbė, kad įtarimų sukėlusios dujotiekio detalės galėjo būti per Estiją vežamos iš Rusijoje esančios „Eterno“ gamyklos.

„Neplaninio patikrinimo komisija apie „Eterno“ gamyklos fasoninių detalių buvimą nustatė 2023 metų spalio 10 dieną atlikdama faktinių aplinkybių nustatymą Santakos dujų apskaitos ir slėgio reguliavimo stotyje. Iš kur ir kokiomis aplinkybėmis detalės atsirado, komisija netyrė“, – komentare Eltai šią situaciją tada komentavo VERT.

„AmberGrid“ vadovas Nemunas Biknius teigė, kad atsakomybę už jungiamųjų detalių įrengimą turi prisiimti dujotiekio rangovė „Alvora“, keitimą finansuodama savo lėšomis.

Po šio pareiškimo pati „Alvora“ kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kaltindama „AmberGrid“ ir kitų energetikos institucijų atstovus šmeižtu. Rangovė tvirtina pateikusi statybų metu pateikusi jungiamųjų detalių sertifikatus, o vėliau, „AmberGrid“ prašymu, ir detalių žaliavų sertifikatus., taip pat sumontavusi detales iš aukštesnės kokybės plieno nei to buvo reikalaujama dujotiekio statybų sutartyje.

Vilniaus apygardos teismas jau panaikino nutartį dėl „Alvorai“ balandžio 11 dieną skirto 4,8 mln. eurų lėšų ir turto arešto.

Magistralinis dujotiekis pradėjo veikti 2022 metų gegužės 1 dieną. Jo įrengimas iš viso kainavo apie 500 mln. eurų. Iš jų maždaug 60 proc. lėšų buvo skirtos Europos Komisijos, o Lietuva šiam projektui skyrė apie 116 mln. eurų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.